Οικονομία

Προϋπολογισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» προβλέπει η Άνγκελα Μέρκελ

Προϋπολογισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης: «Πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις» προβλέπει η Άνγκελα Μέρκελ
Προϋπολογισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Συνάντηση στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν αύριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Προϋπολογισμός Ευρωπαϊκής Ένωσης: Η Άνγκελα Μέρκελ προέβλεψε σήμερα «πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις» στις Βρυξέλλες για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον πρώτο μετά το Brexit. «Εκτιμάμε ότι οι ανησυχίες μας δεν έχουν ληφθεί αρκετά υπόψη ακόμη σε πολλούς τομείς και συνεπώς προβλέπω πολύ δύσκολες και περίπλοκες διαπραγματεύσεις», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο με την Φινλανδή πρωθυπουργό, Σάνα Μάριν.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται αύριο, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τον προσεχή πολυετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αρκετές ομάδες εξετάζουν πώς θα καλυφθεί η συνεισφορά των Βρετανών μετά το Brexit.

Με ένα κράτος μέλος λιγότερο, η Ένωση καλείται να βρει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών πολιτικών της -συνοχή (που προορίζεται στις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές) και γεωργία- και των νέων προτεραιοτήτων στις οποίες προσηλώνεται, κυρίως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και η επιβεβαίωση της Ένωσης όσον αφορά τη γεωπολιτική σκηνή (ασφάλεια και άμυνα).

Η Γαλλία, όπως και άλλα 15 κράτη μέλη, θέλει να επωφεληθεί από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ένωση για να θέσει τέλος στις εκπτώσεις που εκχωρούνται σε πέντε χώρες (Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Αυστρία και Σουηδία) προκειμένου να μειώνουν τις εθνικές τους συνεισφορές. Οι χώρες αυτές, εκτός της Γερμανίας της οποίας η θέση είναι λιγότερο αυστηρή, είναι επίσης αυτές που αξιώνουν έναν ευρωπαϊκό προϋπολογισμό όπου οι εθνικές συνεισφορές να μειωθούν στο 1% επί του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Έλαβαν το προσωνύμιο οι «τέσσερις της λιτότητας».

Αντίθετα, οι «φίλοι της συνοχής», σχεδόν 15 χώρες της νότιας, κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, ανησυχούν για τις αναγγελθείσες περικοπές στις λεγόμενες «παραδοσιακές» πολιτικές, από τις οποίες επωφελούνται. Πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης, η Γερμανία χρηματοδοτεί μόνη της το ένα πέμπτο του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μερίδιο που αναμένεται να αυξηθεί στο 25% στον νέο προϋπολογισμό.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play