Άποψη

Καλά οι μάρτυρες αλλά με τα δισεκατομμύρια του σκανδάλου Novartis τι γίνεται;

Καλά οι μάρτυρες αλλά με τα δισεκατομμύρια του σκανδάλου Novartis τι γίνεται;
Ο Σπύρος Γκουτζάνης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για την υπόθεση Novartis και αναρωτιέται αν χάνεται η ουσία, όταν ένα σκάνδαλο δισεκατομμυρίων έχει μετατραπεί σε κυνήγι μαρτύρων.

Υπάρχει σκάνδαλο Novartis ή όχι; Παγκοσμίως ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία, οι έρευνες έγιναν, ευθύνες καταλογίστηκαν η μητρική εταιρεία πλήρωσε πρόστιμα ή συμβιβασμούς. Στην χώρα μας τα πράγματα όπως πάντα είναι διαφορετικά. Η αρχική απάντηση που έδωσαν οι έχοντες την πολιτική εξουσία όταν έφευγαν εκατομμύρια ευρώ από τα δημόσια ταμεία ήταν ότι “υπάρχει μεν σκάνδαλο αλλά εμπλέκονται μόνο υπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας διοίκησης και των ασφαλιστικών ταμείων και γιατροί του ιδιωτικού τομέα”. 

Η ακόλουθη διάζευξη μεθοδολογικής φύσης και όχι ικανή να ενοχοποιήσει κανέναν στα δικαστήρια ήταν: “τότε οι πολιτικοί προιστάμενοι ή λένε ψέμματα και συμμετείχαν έστω και ανεχόμενοι την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος αν δεν εισέρρευσαν στους λογαριασμούς τους, οπότε είναι απατεώνες ή είναι απλά βλάκες και ανίκανοι γιατί δεν έπαιρναν χαμπάρι τίποτε από το πάρτι που γινόταν στον τομέα ευθύνης τους”. Ακόμη κι αυτή η σκιά βέβαια είναι βαριά για πολιτικά μεγέθη σαν τον Άδωνη Γεωργιάδη ή σαν τον Αντώνη Σαμαρά. Οπότε λίγο πριν την εναλλαγή των κομμάτων στην κυβέρνηση και με δεδομένο ότι η ΝΔ επρόκειτο να κερδίσει και να ελέγχει τους αρμούς της εξουσίας, με πρώτο την βουλή και την προανακριτική, η γραμμή άλλαξε:

“σκάνδαλο Novartis, ποιο σκάνδαλο; το μόνο σκάνδαλο είναι η σκευωρία για την παραπομπή των πολιτικών προσώπων που έστησε ο Παπαγγελόπουλος και ο Τσίπρας”. 

Το επόμενο ήταν να παραπέμψουν τον Παπαγγελόπουλο, αφού ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, οι δύο βασικοί εμπλεκόμενοι (πολιτικά το λέμε για να μην μπλέκουμε), είχαν την πλειοψηφία στην Βουλή  και να μετατρέψουν την Προανακριτική σε πλυντήριο του σκανδάλου με την βοήθεια των ΜΜΕ, που μπορεί να είχαν πάρει μερικές χιλιάδες ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά αυτό δεν επηρρεάζει την στάση τους -τα ελληνικά ΜΜΕ είναι πάντα αδέκαστα… Εν τέλει έφθασαν να καταστρατηγούν ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο προστασίας των μαρτύρων προκειμένου να αποκαλύψουν τις ταυτότητές τους. 

Το καθεστώς προστασίας των προστατευομένων μαρτύρων δεν σημαίνει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φορά μία κουκούλα και να καταδικάζει κόσμο. Κατ αρχήν υπάρχει ο αρμόδιος εισαγγελέας που αξιολογεί τις καταθέσεις τους, συσχετίζει με άλλα στοιχεία και αποφασίζει αν θα υπαχθούν στο καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα. Αλλά και στα επόμενα στάδια μπορεί απλώς να απορριφθούν οι καταθέσεις τους, οι οποίες μπορεί να είναι βάσιμες αλλά να μην υποστηρίζονται επαρκώς. Και εν τέλει υπάρχει η ακροαματική διαδικασία κατά την οποία επίσης το δικαστήριο μπορεί να αποφασίσει, εάν κρίνει, ότι πρέπει να αποκαλυφθεί η ταυτότητά τους. Συνεπώς η αναγνώριση των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος δεν σημαίνει ότι καταργούνται τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Αυτά είναι πάντα εγγυημένα από τα Συντάγματα και από όλες τις διεθνείς χάρτες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το καθεστώς προστασίας αναπτύχθηκε διεθνώς κυρίως για μεγάλες υποθέσεις ναρκωτικών ή οικονομικού εγκλήματος. Και φυσικά εκεί η πολιτική εξουσία δεν το αμφισβητεί. Αλλά εδώ είναι βαλκάνια, όταν δίνεις πχ την δυνατότητα στην Energa να εισπράξει παρανόμως 200 εκατομμύρια ευρώ, δεν θέλεις μετά από μερικά χρόνια να τους δεις να καταδικάζονται από προστατευόμενους μάρτυρες. Άντε τώρα μετά από όλα αυτά στο επόμενο σκάνδαλο energa ή  με το Noor 1 να βρεθεί μάρτυρας να καταθέσει με ή χωρίς κουκούλα. 

Συνεπώς όταν ο Αντώνης Σαμαράς που δίνει εντολές στην Προανακριτική -κάτι που ανέχεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να έχει την ησυχία τους σε άλλα μέτωπα όπως πχ το Μεταναστευτικό, το Μακεδονικό και τα Ελληνοτουρκικά που η κυβέρνηση τα έχει κάνει μπάχαλο – ζητά αποκάλυψη δεν θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα κανενός. Να απαξιώσει τους μάρτυρες θέλει και ακολούθως τον Παπαγγελόπουλο και τους Παυλόπουλο (που τώρα πια δεν είναι Πρόεδρος) και Καραμανλή αφού θεωρεί ότι ο πρώην εισαγγελέας ήταν άνθρώπος τους. Το πάρτυ έχει ήδη αρχίσει, οι πολιτικοί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ και τα ΜΜΕ θα πέσουν επάνω στους μάρτυρες για να τους ξεσκίσουν απαξιώνοντας την υπόθεση. Και ο μέσος πολίτης ρωτά, καλά όλα αυτά αλλά με τα δισεκατομμύρια που έφυγαν από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πληρώνουμε ακόμη τι γίνεται; Who cares; Και πάντως όχι ΝΔ ΚΙΝΑΛ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments