Πολιτική

Βαρουφάκης: Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015

Βαρουφάκης: Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015
Βαρουφάκης: Στις 10 Μαρτίου θα δώσω στη δημοσιότητα τις ηχογραφήσεις του Eurogroup

Τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις καθώς και την περίοδο που ο ίδιος επιτέλεσε υπουργός Οικονομικών, σχολίασε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Αποτύπωμα». Επανέλαβε πως τον άλλο μήνα και συγκεκριμένα, στις 10 Μαρτίου, θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τότε που ήταν υπουργός Οικονομικών επί ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως αποφάσισε να προχωρήσει στην κίνηση αυτή για δύο λόγους.

«Ο ένας είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην Βουλή», είπε χαρακτηριστικά. Στην συνέντευξή του χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «βαθιά μνημονιακό κόμμα», ενώ έκανε επίθεση στον Σόιμπλε, τον οποίο ανέφερε πως έχει στις ηχογραφήσεις να λέει πως τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα «τα ήθελε για τον προϋπολογισμό της Γερμανίας». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθιά μνημονιακό κόμμα»

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ έκανε ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ένα «βαθιά μνημονικό κόμμα» λέγοντας παράλληλα ότι ο πρώην Γερμανός ΥΠΟΙΚ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έδωσε σημαντικά εύσημα τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον πρώην ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτο, λέγοντας ότι «καμία άλλη κυβέρνηση δεν εφάρμοσε με τέτοια πίστη και αποφασιστικότητα τις εντολές του».

«Μπήκαμε στη Βουλή για συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν το κόσμο σήμερα. Τα παιδιά τους φύγαν στο εξωτερικό τα κόκκινα δάνεια τους πνίγουν», είπε. Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ να τον προεξοφλεί ως σύμμαχο μετά τις επόμενες εκλογές με την απλή αναλογική.

Για το θέμα που κυριαρχεί στα ΜΜΕ τις τελευταίες ημέρες και έχει να κάνει με την προανακριτική επιτροπή της Βουλής, η υπόθεση των προστατευόμενων μαρτύρων, αν θα υπάρξει πόρισμα κτλ, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡα25 περήφανα δεν μετέχει «σε αυτόν τον τραγέλαφο».

Προανακριτική για Παπαγγελόπουλο»

Για τις κατηγορίες στην προηγούμενη κυβέρνηση και τον κ. Παπαγγελόπουλο που κατηγορείται ότι ως υπουργός παραβίασε ακριβώς την διάκριση των εξουσιών και διέταζε σε εισαγγελείς τί να κάνουν, ο κ. Βαρουφάκης είπε: «Ποιος είμαι εγώ για να κρίνω τον οποιονδήποτε;».

«Είναι δυνατόν να υποστηρίζεται ότι βουλευτές κάθονται γύρω γύρω και προσποιούνται ότι είναι δικαστές και εισαγγελείς;». Η πρόταση του ΜέΡα25 είναι ότι «πρέπει να δημιουργηθεί ένα σώμα δίωξης πολιτικού και μεγαλοεπιχειρηματικού εγκλήματος, κάτι σαν το FBI» που θα είναι «ανεξάρτητο από τη κυβέρνηση».

Για τη μη συμμετοχή του ΜέΡα25 στην υπόθεση Παπαγγελόπουλου τόνισε ότι «εμείς δεν πηγαίνουμε από πεποίθηση. Είναι ένας τραγέλαφος στο οποίο κανένα δημοκρατικό πολιτικό κόμμα δεν πρέπει να συμμετέχει». «Οποιοσδήποτε πολίτης έρχεται και μας λέει ‘καλά κάνετε και δεν πηγαίνετε. Εδώ δεν υπάρχει απονομή ούτε δικαιοσύνης ούτε αποκατάστασης αλήθειας. Γίνεται αυτό που γίνεται εδώ και δεκαετίες όπου οι μεν ενοχοποιούν τους δε. Όταν όλοι είναι ένοχοι, τότε δεν είναι κανένας ένοχος. Έχουμε την πλήρη απαξίωση τόσο της νομοθετικής όσο και της δικαστικής εξουσίας. Ξεφτιλίζονται και οι δύο».

O κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στον πρώην υπουργό επί ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο, λέγοντας ότι «βρήκαν έναν και τον έστειλαν φυλακή για να γλιτώσουν όλοι οι άλλοι. Γελάει το πανελλήνιο».

Στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος είναι αθώος, είπε «δεν γνωρίζω και δεν έχω δικαίωμα να έχω άποψη. Αρνούμαι να αποφανθώ για την ενοχή ή την αθωότητα ενός ανθρώπου. Είναι η αρχή του τέλους της δημοκρατίας».

Εάν η επιτροπή καταλήξει σε πόρισμα παραπεμπτικό (κατηγορία) και το θέμα έρθει στην ολομέλεια, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡα25 θα απέχει από τη ψηφοφορία, «αλλά αυτό θα το κάναμε όποια και να ήταν η περίπτωση».

«Ο Τσίπρας υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο»

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι «η ΕΚΤ έχει μεσάνυχτα σε ότι αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Το ελληνικό δημόσιο κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο χρεωκοπημένο. Μας δανείζουν με μέσο όρο επιτοκίων στο 2,68%. Και αυτό προστίθεται στο χρέος που είναι 368 δισ.».

Πρόσθεσε ότι «με τα πρωτογενή πλεονάσματα κλειδωμένα στο 2,5%  με 3% (και αυτό είναι μέχρι το 2060) ο ιδιωτικός τομέας θα αιμορραγεί. Και αν κάποιοι είναι αισιόδοξοι πρέπει να σας πω πως η κρίση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει. Ακόμα και η Γερμανία έχει πτώση στη βιομηχανική της ανάπτυξη και όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο κ. Σταϊκούρας να πιάσει ανάπτυξη 2,7%». Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι «ο τζίρος συρρικνώνεται και οι μικρομεσαίοι αντιμετωπίζουν το φάσμα μιας νέας καταστροφής». Πρόσθεσε ότι Αλέξης Τσίπρας και βέβαια υπέγραψε το τέταρτο μνημόνιο. «Ήμουν ο πρώτος που το χαρακτήρισε έτσι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην παγκόσμια ιστορία του καπιταλισμού που μέσα σε αυτά τα χρόνια έπεσε ο μέσος μισθός και ανεβαίνει ο κατώτατος μισθός. «Η μόνη εξήγηση είναι πως η αύξηση του ΑΕΠ δεν μετουσιώθηκε σε επενδύσεις και ανάπτυξη», είπε. Πρόσθεσε ότι το βάρος του χρέους θα αυξάνει, όσο ο ρυθμός ανάπτυξης είναι χαμηλότερος από το μέσο επιτόκιο, όσο έχουμε το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος που καταστρέφει τον ιδιωτικό τομέα».

Αναφέρθηκε στους χιλιάδες νέους που έχουν φύγει στο εξωτερικό, «και θα συνεχίσουν να φεύγουν όσο ο ιδιωτικός τομέας καταστρέφεται από το 95% προπληρωμή φόρου».

Είπε ότι «παιδιά του εξωτερικού, στα μπαρ και εστιατόρια έρχονται με δάκρυα στα μάτια και μου λένε ‘δεν είχα στον ήλιο μοίρα στην Ελλάδα και για αυτό έφυγα’. Αυτό είναι το έγκλημα που γίνεται στην Ελλάδα εδώ και μία 10ετία. Και θα γίνεται όσο τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι κλειδωμένα μεταξύ 2% και 3,5% μέχρι το 2060, που σημαίνει ότι ο ιδιωτικός τομέας πάντα θα αιμορραγεί». Κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι εκτελούν αυτό το σχέδιο σημειώνοντας «γι’ αυτό υπάρχει το ΜέΡα25 για να τους θυμίζουμε ότι αυτό δεν είναι μοντέλο ανάπτυξης». Είπε ακόμη ότι «ο μόνος τρόπος για να μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα είναι η αναδιάρθρωση χρέους» και πως «η κρίση στην Ευρώπη θα χειροτερέψει».

Στις 10 Μαρτίου οι ηχογραφήσεις του Eurogroup

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε τους λόγους για τους οποίους προχωράει στη δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων από τα Eurogroup στα οποία συμμετείχε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας.

«Το κάνω γιατί έγιναν δυο πράγματα που με ενόχλησαν. Το 50% είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ και το άλλο 50% ήταν μια αναφορά του κ. Σταϊκούρα μέσα στην βουλή. Είπε πως για τα κόκκινα δάνεια και πως για το 40% ευθύνεται ο Βαρουφάκης και τα όσα έκανε μέσα στο Eurogroup. Οι Έλληνες πρέπει να ξέρουν τι έγινε μέσα σε εκείνη τη συνεδρίαση», είπε χαρακτηριστικά.

«Θεωρώ πως πρέπει να τελειώσει αυτό το πράγμα. Έχουμε έναν μνημονιακό δικομματισμό που χτίζει πολιτικές σήμερα.  Στο πρώτο κιόλας Eurogroup απειλήθηκα από τον Ντάισελμπλουμ πως οι τράπεζες θα κλείσουν. Δεν ξέραμε πως δεν υπάρχουν πρακτικά στο Eurogroup και γι’ αυτό δεν είχα ηχογραφήσει τα τρία πρώτα που συμμετείχα», τόνισε.

«Στις 10 Μαρτίου θα δημοσιοποιήσω τα ηχητικά στην ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25. Δεν θα γίνει κανένα edit. Είναι καμιά δεκαριά συνεδριάσεις. Θεωρώ πως αυτό που θα κάνω είναι ευρωπαϊκό μου καθήκον. Θα ακούσετε τον Σόιμπλε να λέει πως τα ελληνικά κέρδη θα τα χρησιμοποιήσει αυτός για τον γερμανικό προϋπολογισμό. Και δεν θα το κάνω τόσο για εμάς όσο για να μάθουν οι Γερμανοί πως χτίζεται η οικονομική πολιτική τους», είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Συνεχίζοντας, ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε: «Άρχισαν να λένε ψέματα και να παίρνουν πίσω αυτά που μας είχαν δώσει. Περίμενα τον πόλεμο που θα δεχόμασταν. Είχαμε μιλήσει με τον Τόμσεν του ΔΝΤ και είχαμε συμφωνήσει για το ΦΠΑ. Δώσαμε τα χέρια. Ήπιαμε και ένα ποτό για να το γιορτάσουμε. Και εκεί που τα ετοιμάζαμε όλα και τις ανακοινώσεις τα πήρε όλα πίσω και μου ζητούσε να του δώσω τα εργασιακά. Αυτό είναι έλλειψη μπέσα. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Δεν είχαν έρθει ποτέ με προτάσεις και έβγαιναν έξω και έλεγαν πως εγώ πήγαινα εκεί χωρίς προτάσεις. Αυτά πρέπει να τα μάθει ο κόσμος. Θα πρέπει να ακούσετε πως τσακωνόντουσαν για τα τελεσίγραφα που έδιναν στην Ελλάδα».

Θα ακούγεται ο Σόιμπλε…

Απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίπα, είπε: «Εσείς δεν θέλετε να ακούσετε τον κ. Σόιμπλε με τη φωνούλα του να λέει για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα τα οποία από το 2012 τη περίοδο κυβέρνησης Σαμαρά, είχαν υποσχεθεί ότι θα τα επιστρέψουν στην Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε είπε ‘όχι, αυτά τα χρειάζομαι για τον προϋπολογισμό μου’. Δεν έχω υποχρέωση να το μεταφέρω στους Γερμανούς πολίτες για να καταλαβαίνουν τί κάνει ο δικός τους ΥΠΟΙΚ στο δικό τους όνομα; Χωρίς διαφ’ανεια δεν υπάρχει δημοκρατία».

Βαρουφάκης: Θα ήταν καλύτερα να είχαμε βγει από το ευρώ

Την πεποίθησή του πως μπορεί στην αρχή να ήταν δύσκολα αλλά στη συνέχεια θα ήταν προς όφελος της Ελλάδας ένα Grexit, επανέλαβε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

«Όταν έχεις χρεοκοπήσει τότε νυν υπέρ πάντων η αναδιάρθρωση του χρέους. Είχα πει πως δεν έπρεπε να μπούμε στο ευρώ αλλά από τη στιγμή που μπήκαμε δεν έπρεπε να βγούμε και γι’ αυτό έχασα πολλούς φίλους στην αριστερά», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Αν είχαμε βγει από το ευρώ θα ήταν κακό. Θα χάναμε άλλο 10,5% του ΑΕΠ αλλά μέσα σε 18 μήνες θα το είχαμε αναπληρώσει, σύμφωνα με τους δικούς μας υπολογισμούς. Επιμένω και σήμερα πως το Grexit ήταν προτιμότερο αλλά η απειλή πως θα μας πετάξουν έξω από την ευρωζώνη ήταν κούφια. Αυτό φαίνεται και από τις δηλώσεις που κάνουν ακόμα και σήμερα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

«Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015»

«Λένε ανοησίες για μένα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα το καταλάβουν στις 10 το Μάρτη που θα δημοσιοποιηθούν τα ηχητικά. Έπρεπε να έχω τραβήξει την πρίζα στις 24 Φεβρουαρίου του 2015. Αυτό που τους είχα πει τότε και θα τους έλεγα ξανά σήμερα είναι πως αφού θέλατε να υπογράψετε μνημόνιο έπρεπε να αφήσετε τον Σαμαρά να το κάνει. Με κατηγορούν ότι δεν συμβιβάστηκα. Και αυτό πρέπει να κάνει τώρα και ο κ. Σταϊκούρας. Καμία Ελλάδα δεν επιστρέφει χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους», υπογράμμισε ο πρώην ΥΠΟΙΚ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments