Οικονομία

Κορωνοϊός: Χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο της Αθήνας

Κορωνοϊός: Χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ στο χρηματιστήριο της Αθήνας
Κορωνοϊός: Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν στο χρηματιστήριο Αθηνών λόγω του κορωνοϊού ενώ έγιναν συναλλαγές 181 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Κορωνοϊός: Τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ χάθηκαν από την κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου εξαιτίας του πανικού και του φόβου για τον κορωνοϊό. Ωστόσο, οι χθεσινές συναλλαγές εκτοξεύθηκαν στα 181 δισεκατομμύρια ευρώ. Κάποιοι μεγάλοι, ξένοι επενδυτές αγόρασαν μετοχές καθώς εκτιμούν ότι οι δραστηριότητες τους δεν θα επηρεαστούν τα επόμενα χρόνια λόγω του φονικού ιού.

Οι λόγοι που προκλήθηκαν οι πωλήσεις – οι τιτλοποιήσεις και οι ήρεμες αγορές στα ομόλογα:

Οι χθεσινές πωλήσεις προεξόφλησαν σημαντικά ότι, θα προκληθούν κρούσματα και θάνατοι από τον ιό στην Ελλάδα, ενώ πολλοί δεν ήθελαν να κατέχουν μετοχές στην ρηχή ελληνική αγορά. Οι αθρόες ρευστοποιήσεις, όμως, από τους ξένους επενδυτές δεν μπορούν να αποδοθούν μόνο στην εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη, αλλά περισσότερο στους φόβους για τις καθυστερήσεις στις τιτλοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα, για τις επιπτώσεις στο ρίσκο στα senior ομόλογα που πρόκειται να εκδοθούν.

Βασική προϋπόθεση για τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εκδώσουν ομόλογα ήταν οι ήρεμες αγορές, και μόνο αυτό δεν συμβαίνει σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Δεύτερο και βασικό στοιχείο για τους ξένους επενδυτές είναι ότι, δεν γνωρίζουν εάν τελικά θα υπάρχει μηδενικό κόστος στα senior ομόλογα, όπως εξετάζει ο επόπτης SSM. Ήδη η αγορά γνωρίζει ότι, τουλάχιστον μια τράπεζα θα έχει μικρές επιπτώσεις οι οποίες όμως είναι διαχειρίσιμες. Κανείς άπω τους επενδυτές δεν γνωρίζει πως θα αντιδράσει η αγορά, όταν θα ανακοινωθεί το κόστος.

Τα βλέμματα στραμμένα στη σημερινή αντίδραση:

Oι αμερικανικές αγορές κατέγραψαν πτώση πάνω από 3%, με τους ξένους οίκους να εκτιμούν ότι, η παγκόσμια οικονομία θα επηρεαστεί καθώς η ανάπτυξη χαμηλώνει ενώ τα επιτόκια παραμένουν και θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα. Οι ξένοι επενδυτές, ακόμη και στην  ελληνική αγορά, δεν αγοράζουν μετοχές με βάση τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αλλά προκειμένου να έχουν αποδόσεις τα επόμενα χρόνια. Ακόμη και στις τράπεζες που είναι το βασικό “στοίχημα’ στην Ελλάδα η συναλλαγή θεωρείται ως το καλύτερο trade του 2020, διότι απλά θα φύγει ένα μεγάλο βάρος. Η σημερινή αντίδραση λοιπόν της αγοράς είναι σημαντική καθώς θα δώσει και το μέτρο της επόμενης περιόδου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments