Άποψη

Η λύση του προσφυγικού για την Ελλάδα δεν είναι στην Ανατολή αλλά στη Δύση

Η λύση του προσφυγικού για την Ελλάδα δεν είναι στην Ανατολή αλλά στη Δύση
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος σχολιάζει στο blog του στο Pagenews τα όσα συμβαίνουν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και επισημαίνει ότι το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ο έλεγχος , η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός όσων μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη απ΄ αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους γίνεται στην Τουρκία.

Παρακολουθώντας μέσα από τις σελίδες του pagenews.gr τα όσα απίθανα συμβαίνουν στη Λέσβο και στη Χίο με το μεταναστευτικό-προσφυγικό, δεν μπορείς να μην σκεφτείς ότι στην Τουρκία το καθεστώς Ερντογάν, θα τρίβει τα χέρια του. Δεν χρειάζεται κανένα θερμό επεισόδιο για να φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση. Όταν έχει καταφέρει μέσω των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών να προκαλέσει τέτοια αναστάτωση σε δύο ακριτικά νησιά του Αιγαίου, έχει πετύχει τον στόχο του.

Η κυβέρνηση πληρώνει βεβαίως τον λογαριασμό της στάσης που είχε τηρήσει για το θέμα ως αντιπολίτευση, όπως όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η ΝΔ είχε σχεδόν πιστέψει ότι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τους έφερνε η κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου κι όχι οι πολεμικές συγκρούσεις και η εξαθλίωση . Γεγονότα που ασφαλώς εκμεταλλεύονται φανατικοί που θέλουν να περάσουν στη Δύση. Πρώτα απ΄ όλους όμως τα εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν ο οποίος και λεφτά εισπράττει και έχει στα χέρια του ένα αποτελεσματικό “όπλο” για να πιέζει πρωτίστως την Ελλάδα ,αλλά και τους Ευρωπαίους.

Η κυβέρνηση που έχασε τουλάχιστον ένα εξάμηνο μέχρι να καταλάβει το πρόβλημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, πειραματίστηκε με πρόσωπα και πολιτικές για να το διαχειριστεί. Όλες οι επιλογές κρίθηκαν αποτυχημένες πριν καν δοκιμαστούν ουσιαστικά! Αυτό μαρτυρά έναν πανικό που δεν είναι ποτέ καλός σύμβουλος. Κάπως έτσι φθάσαμε στις καθόλου ευχάριστες εικόνες των “αποβάσεων” ΜΑΤ στα νησιά και των σκληρών συγκρούσεων με τους ακρίτες κατοίκους.

Η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό-προσφυγικό “κυνηγά ανεμόμυλους” και χάνει χρόνο. Ακόμη κι αν καταφέρει να επιβάλλει το σχέδιο της για τα κλειστά κέντρα .χωρίς την αποδοχή των τοπικών πληθυσμών, τι θα κάνει όταν αυτά γεμίσουν; Κι αυτό δεν θα αργήσει καθόλου να συμβεί. Αν το καθεστώς Ερντογάν δεν συνεργαστεί οι ροές δεν πρόκειται να μειωθούν. Όποτε θελήσει ο Ερντογάν θα τις αυξήσει και όλοι μπορούμε να φανταστούμε τις επιπτώσεις για τα νησιά μας.

Η κυβέρνηση όσο κι αν προσπαθεί με τεχνάσματα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα πρέπει κάποια στιγμή να αποδεχτεί ότι η λύση του δεν βρίσκεται στην Ανατολή, αλλά στη Δύση. Θα πρέπει με τρόπο αποφασιστικό, επίμονο ακόμη και απειλητικό να πείσει τους Ευρωπαίους φίλους, συμμάχους και εταίρους, να σοβαρευτούν και να δουν λίγο μακρύτερα από τη μύτη τους.

Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο αν ο έλεγχος , η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός όσων μπορούν να περάσουν στην Ευρώπη απ΄ αυτούς που πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες τους γίνεται στην Τουρκία. Έχει και τον χώρο και μπορεί να της δοθεί και το χρήμα. Προφανώς ο Ερντογάν δεν θέλει να το κάνει, αλλά οι Ευρωπαίοι φίλοι μας μπορούν να τον υποχρεώσουν να το δεχτεί. Αρκεί να το αποφασίσουν.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να σκληρύνει τη στάση της έναντι των Ευρωπαίων που δεν μπορεί να συνεχίοσουν απλά να παρακολουθούν και να βγάζουν την ουρά τους απ΄ έξω. Όλα τ΄ άλλα που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση είναι μέτρα που ακόμη κι αν αποδώσουν θα ΄ναι λύσεις προσωρινές και τίποτα παραπάνω.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments