Ελλάδα

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν και εξετάζονται όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Εντοπίστηκαν και εξετάζονται όσοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη
Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Σε καλή κατάσταση νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ η επιχειρηματίας που αποτελεί το πρώτο καταγεγραμμένο κρούσμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

Κορωνοϊός Θεσσαλονίκη: Η 38χρονη βρέθηκε χθες θετική στον κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης και με τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι καλά στην υγεία της. Η γυναίκα που ασχολείται πολύ με τα κοινά στην Θεσσαλονίκη και ήταν υποψήφια με κορυφαίο συνδυασμό της πόλης, αλλά δεν εξελέγη, είναι το πρώτο θετικό δείγμα κορωνοϊού στην Ελλάδα. Είναι με άλλα λόγια ο ασθενής μηδέν.

Το δρομολόγιο της 38χρονης:

Η 38χρονη επέστρεψε το βράδυ της Κυριακής από την Ιταλία στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Εκεί δεν υπήρχε κανένας απολύτως έλεγχος, αλλά την ημέρα που γύρισε ήταν μια χαρά και δεν αισθανόταν κάτι. Την επόμενη μέρα ωστόσο είχε λίγο πυρετό με αποτέλεσμα να ανησυχήσει και την επομένη να πάει στο νοσοκομείο,όπου και βρέθηκε θετική στον ιό. Όλοι έχουν ανησυχήσει  ενώ έχουν ενημερωθεί οι πάντες που την έχουν δει, ανάμεσα τους και μέλη του δημοτικού συμβουλίου της πόλης, ώστε να κάνουν εξετάσεις. Μάλιστα σήμερα θα γίνει ειδική απολύμανση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης ενώ προληπτικά θα κλείσει το 105ο δημοτικό σχολείο, όπου φοιτά το παιδί της.

Η 38χρονη νοσηλεύεται στο ΑΧΕΠΑ που είναι και το νοσοκομείο αναφοράς. Είναι σε θάλαμο αρνητικής πίεσης και τα συμπτώματα που εκδήλωσε είναι ήπια.

«Η νεαρή γυναίκα είναι σε καλή κατάσταση και παρακολουθείται από ομάδα γιατρών. Η νόσος παραμένει μια ήπια νόσος και τονίζουμε την ανάγκη της τήρησης των κανόνων υγιεινής των χεριών», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας καθηγητής λοιμωξιολογίας και υπεύθυνος για την παρακολούθηση του κορωνοϊού για λογαριασμό του ΕΟΔΥ. Ο κ. Τσιόδρας είπε ακόμα: «Τις επόμενες μέρες άνθρωποι που έρχονται από περιοχές της Βόρειας Ιταλίας θα πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και σε περίπτωση συμπτωμάτων θα πρέπει να ειδοποιούν τον γιατρό τους, ή τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας».

Βασίλης Κικίλιας: Κάνουμε ιχνηλάτηση όσων ήρθαν σε επαφή με τη γυναίκα

Στο πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, που επιβεβαιώθηκε στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του ο υπουργός Υγείας. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας για την 38χρονη που νοσεί και επέστρεψε από το Μιλάνο: “Κάνουμε ιχνηλάτηση όσων έχουν έρθει σε επαφή αυτές τις δύο μέρες με τη συγκεκριμένη γυναίκα. Θα ήθελα να ζητήσω για άλλη μια φορά να υπάρχει ηρεμία, ψυχραιμία και σωστή ενημέρωση των πολιτών”. Υπενθυμίζετε ότι με απόφαση του υπουργού, αναστέλλονται και ανακαλούνται μέχρι νεωτέρας, οι κανονικές άδειες του προσωπικού: της Κεντρικής Υπηρεσίας του υπουργείου Υγείας, των Κεντρικών Υπηρεσιών των Υγειονομικών Περιφερειών, των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, του ΕΚΕΑ, της ΕΚΑΠΥ, του ΙΦΕΤ και των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία, Περιφερειακά Ιατρεία και Τοπικά Ιατρεία), καθώς και των Τοπικών Ομάδων Υγείας σε όλη τη χώρα.

Καμπάνια ενημέρωσης και επικαιροποίηση οδηγιών για τις χειρουργικές μάσκες:

Καίριας σημασίας για την ορθή διαχείριση της κατάστασης είναι η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής:

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 210 5212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα κατά τη διάρκεια ταξιδιού, ενημερώνουμε αμέσως το πλήρωμα και αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Πλένουμε τα χέρια μας: όταν μαγειρεύουμε, όταν φροντίζουμε ασθενείς, όταν ερχόμαστε σε επαφή με ζώα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments