Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης Έβρος: Στα σύνορα ο πρωθυπουργός – Το μεσημέρι η συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους

Κυριάκος Μητσοτάκης Έβρος: Στα σύνορα ο πρωθυπουργός – Το μεσημέρι η συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους
Κυριάκος Μητσοτάκης Έβρος: Το ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι να εκφραστεί έμπρακτα η αλληλεγγύη των ξένων ηγετών για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Κυριάκος Μητσοτάκης Έβρος: Ο πρωθυπουργός, πριν από τη συνάντησή του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, (τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι) θα επισκεφθεί την Αλεξανδρούπολη, τις Φέρες και τους Κήπους του Έβρου. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1.

Την ίδια ώρα με την ηγεσία της ΕΕ θα φτάσουν στην πρωτεύουσα του νομού Έβρου ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής Μαργαρίτης Σχοινάς, όπως και ο πρωθυπουργός Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη λόγω της προεδρίας που ασκεί η χώρα τους στην ΕΕ.

Οι διπλωματικές ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται πως αποφέρουν θετικά αποτελέσματα για τη δραματική κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Οι ισχυρές πιέσεις που άσκησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προς την ευρωπαϊκή ηγεσία για την ασύμμετρη απειλή με την οποία έρχεται αντιμέτωπη η Ελλάδα, δείχνουν την Ευρώπη να κινητοποιείται και να παίρνει θέση στο ζήτημα, ενεργοποιώντας  τη σύμμαχο Αμερική. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξασφάλισε δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Ντόναλντ Τραμπ και άλλους ξένους ηγέτες όπως ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που βρίσκονται ήδη στον Έβρο στο πλευρό του Έλληνα πρωθυπουργού.

Επί της ουσίας, άλλωστε, όπως λένε και κυβερνητικές πηγές, το ελληνικό αίτημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα αίτημα για πραγματική αλληλεγγύη και συνίσταται σε πολιτική και πρακτική στήριξη των ενεργειών στις οποίες ήδη προχώρησε η κυβέρνηση για την προστασία των συνόρων, αλλά και για τις διαδικασίες ασύλου. Την ίδια στιγμή, ενισχύονται περαιτέρω τα μέτρα φύλαξης των συνόρων στον Έβρο, αλλά και στο Αιγαίο με μονάδες του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η επόμενη φάση του τουρκικού σχεδίου βάζει στο στόχαστρο τα νησιά.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της επίσκεψης του πρωθυπουργού και των επικεφαλής των θεσμών της ΕΕ στον Έβρο:

  • Οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
  • Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.
  • Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.
  • Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ, κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.
  • Στις 17:30 ο πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στους Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αλεξανδρούπολη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments