Ελλάδα

Δήμος Σιντικής μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας

Δήμος Σιντικής μεταναστευτικό: Αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας
Δήμος Σιντικής μεταναστευτικό: Αντιδρούν στο δήμο Σιντικής στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Δήμος Σιντικής μεταναστευτικό: Την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» της κοινότητας Ροδόπολης εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι. Μετά την αρχική ενημέρωση που έγινε από τον δήμαρχο Σιντικής, Φώτη Δομουχτσίδη, στη συνεδρίαση πήραν το λόγο τόσο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε η αντίθεση στο ενδεχόμενο μετατροπής του παλιού στρατοπέδου σε κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

Συγχρόνως, αναφέρθηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το δήμαρχο και τον μητροπολίτη και τους ενημέρωσαν για το σχεδιασμό που υπάρχει. Στο τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2015, 2016 και 2019) με τις οποίες εκφράστηκε η βούληση για τη μη λειτουργία των στρατοπέδων του Δήμου και ειδικότερα του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη ως δομή εξυπηρέτησης προσφύγων – μεταναστών καθώς και ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γι αυτό το λόγο είχε απορριφθεί στην πρώτη προσφυγική κρίση το 2015.

“Ήδη” καταλήγει το ψήφισμα, “φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο 144 άτομα και άλλα 1.500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών και επομένως τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας καλύπτεται η αναλογία 1% της κατανομής του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού”.

Τι προβλέπεται για το κλειστό κέντρο κράτησης μεταναστών:

Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο δήμαρχος, από την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, στο κλειστό κέντρο θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν παράνομα στην Ελλάδα τα τελευταία 24ωρα, προκειμένου να επαναπατριστούν εντός ενός μήνα. Το κέντρο θα είναι χωρητικότητας 1.000 ατόμων και ο κ. Μηταράκης διαβεβαίωσε τον κ. Δομουχτσίδη πως δεν θα είναι δομή εξυπηρέτησης, αλλά κλειστή δομή φύλαξης, μέχρι οι αλλοδαποί να γυρίσουν πίσω στις πατρίδες τους.

Τα δεδομένα που έθεσε ο δήμαρχος Σιντικής, ζητώντας την άποψη του δημοτικού συμβουλίου είναι τα εξής:

  • 1ον Ότι η Ροδόπολη έχει 875 εγγεγραμμένους κατοίκους, το στρατόπεδο Βασιλειάδη βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γύρω γύρω έχει σπίτια και για αυτόν τον λόγο είχε απορριφθεί ως μη κατάλληλο από την επιτροπή Εξέτασης Δομών στις 14 Ιανουαρίου 2016.
  • 2ον Ήδη φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Σιδηροκάστρου 144 άτομα. Επίσης άλλα 1500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών. Επομένως, τόσο σε επίπεδο Δήμου, όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας Σερρών, καλύπτεται η αναλογία του 1% της κατανομής του προσφυγικού – μεταναστευτικού πληθυσμού, που έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
  • 3ον Έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση ότι θα προηγηθεί διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες, προ της λήψης αποφάσεων για τη δημιουργία μεταναστευτικών δομών, σε ακατοίκητες δομές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments