Οικονομία

Kίνα κορωνοϊός: Αποχωρούν από τη χώρα Apple και Google

Kίνα κορωνοϊός: Αποχωρούν από τη χώρα Apple και Google
Kίνα κορωνοϊός: Η οικονομική "κόντρα" με τις ΗΠΑ, καθώς επίσης και η εξάπλωση του φονικού ιού ενισχύουν τη θέση των τεχνολογικών κολοσσών για πλήρη απόσυρση των εργοστάσιων παραγωγής τους από τη Κίνα.

Με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – Κίνας την περσινή χρονιά και το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, οι αμερικανικοί τεχνολογικοί κολοσσοί Apple, Microsoft και Google επιδιώκουν την απομάκρυνση της παραγωγής προϊόντων hardware από τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. Ωστόσο η υπόθεση της μείωσης του βαθμού υποστήριξης από την Κίνα γι’ αυτές τις εταιρείας δεν θα είναι εύκολη.

«Η κινεζική μεταποίηση είναι πολύ πιο συνδεδεμένη με τις αμερικανικές εφοδιαστικές αλυσίδες από ποτέ άλλοτε», αναφέρει ο Sean Maharaj, εκτελεστικός διευθυντής της παγκόσμιας εταιρείας συμβούλων μάνατζμεντ Aarete.

Η Google και η Microsoft επιταχύνουν τις προσπάθειες για μεταφορά της παραγωγής hardware σε άλλα μέρη της Ασίας, έγραφε την περασμένη εβδομάδα την Nikkei Asian Review. Το πρόβλημα για τις αυτές χώρες είναι ότι η γρήγορη μεταφορά των εφοδιαστικών αλυσίδων θα είναι ένα δύσκολο έργο και η Κίνα θα εξακολουθήσει να παίζει σπουδαίο ρόλο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο μετριασμός του ρίσκου γίνεται πολύ πιο δύσκολος.

Η εφημερίδα Nikkei Asian Review, επικαλούμενη πηγές με άμεση γνώση του θέματος, αναφέρει ότι η Google αναμένεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενός smartphone χαμηλού κόστους, που φημολογείται ότι θα λέγεται Pixel 4a, στο Βιετνάμ από τον Απρίλιο. Επίσης, η Google έχει ζητήσει σε συνεργάτη της στην Ταϊλάνδη να ετοιμάσει γραμμές παραγωγής για τα αποκαλούμενα προϊόντα «smart home», όπως τους ψηφιακούς βοηθούς, αναφέρει η Nikkei.

Στο μεταξύ, η Microsoft ελπίζει να ξεκινήσει παραγωγή στο Βιετνάμ στο β’ τρίμηνο για τη γραμμή Surface notebooks και για τα επιτραπέζια PC. Και οι δυο εταιρείες κατασκευάζουν τις συσκευές hardware κυρίως στην Κίνα, αναφέρει το CNBC. Πέρυσι, η Apple σκεφτόταν να ξεκινήσει δοκιμαστική παραγωγή των AirPods της στο Βιετνάμ και ζήτησε από τους προμηθευτές να μεταφέρουν το 15%-30% της παραγωγής από την Κίνα σε άλλες περιοχές στης ΝΑ Ασίας.

Σημειώνεται ότι περίπου το 40% των τελικών προϊόντων προέρχονται από την Κίνα σήμερα και έτσι υπάρχει δυνατότητα παραγωγής σε άλλες περιοχές του πλανήτη. Άρα είναι ευκολότερο να διαφοροποιηθεί κάποιος από την Κίνα βραχυπρόθεσμα σε 3-6 μήνες και κυρίως για τις εταιρείες που έχουν αναπτυγμένες διαδικασίες παραγωγής και συναρμολόγησης.

Περί το 60% των ανεξάρτητων μονάδων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή πιο περίπλοκων δομών κατασκευάζονται στην Κίνα και θα είναι πιο δύσκολο να μεταφερθεί η παραγωγή τους αλλού, ωστόσο είναι κάτι εφικτό.

Τα ανταλλακτικά που είναι απαραίτητα για τι μονάδες είναι μια πιο δύσκολη υπόθεση. Είναι πιο δύσκολο να μεταφερθούν αφού απαιτούν ολόκληρα οικοσυστήματα. Η μετακίνηση της παραγωγής εξαρτημάτων εκτός της Κίνας θα είναι δύσκολη, δεδομένου του χρόνου που θα χρειαζόταν για να φτιαχτούν οι υποδομές σε κάποια άλλη χώρα.

πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments