Ελλάδα

Έβρος μετανάστες: Εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες εισόδου στη χώρα – Επεισόδια και επέκταση φράχτη στα σύνορα

Έβρος μετανάστες: Εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες εισόδου στη χώρα – Επεισόδια και επέκταση φράχτη στα σύνορα
Έβρος μετανάστες: Ο "πόλεμος" συνεχίζεται, περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα εμποδίστηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο, επεισόδια πραγματοποιούνται στις Καστανιές, ενω η τουρκική πλευρά προκαλεί με ρίψη δακρυγόνων.

Έβρος μετανάστες: Περίπου 2.900 απόπειρες παράνομης εισόδου στη χώρα εμποδίστηκαν μέσα στο τελευταίο 24ωρο (από τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης έως τις 06.00 το πρωί της Παρασκευής), στην περιοχή του Έβρου. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης το τελευταίο 24ωρο στην περιοχή συνελήφθησαν οχτώ άτομα εκ των οποίων οι επτά προέρχονται από το Αφγανιστάν και ένα από τη Συρία. Συγκεκριμένα εμποδίστηκαν 2.867 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα.

Νωρίτερα σήμερα το πρωί σημειώθηκαν επεισόδια στις Καστανιές, με μετανάστες να επιχειρούν με κάθε τρόπο να περάσουν τα σύνορα βρίσκονταν αντίσταση από τις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις. Χιλιάδες μετανάστες προσπαθούν να σπάσουν τον κλοιό που έχει δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων και να μπουν στη χώρα, με τις αστυνομικές δυνάμεις αυτή την ώρα να πραγματοποιούν ρίψεις χημικών χρησιμοποιώντας παράλληλα και την «αύρα» της ΕΛΑΣ προκειμένου να τους απωθήσουν.

Απόφαση για επέκταση του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Σε πρώτη φάση φέρεται να έχει ληφθεί η απόφαση να επεκταθεί για περίπου 40χλμ. ο υφιστάμενος φράχτης στον Έβρο, ο οποίος για την ώρα καλύπτει 12,5 χλμ. χερσαίων σημείων πρόσβασης πριν και μετά τις Καστανιές. Στόχος είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής και του Ελεύθερου Τύπου, να καλυφθούν αδύναμα σημεία αλλά και να δοθεί ένα επιπλέον σήμα αποτροπής πέραν των όσων διαμηνύουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στελέχη της κυβέρνησης.

Τα νέα χιλιόμετρα του φράχτη σχεδιάζεται να τοποθετηθούν τμηματικά είτε σε περιοχές στις οποίες τα νερά του Έβρου έχουν χαμηλή στάθμη είτε σε περιοχές στις οποίες υπάρχουν τμήματα στεριάς που ευνοούν τη διέλευση.Ως τέτοιες περιοχές έχουν υποδειχθεί τμήματα σε Ορμένιο, Κήπους, Φέρες, Τυχερό, Σουφλί, Δίκαια, Δίλοφο, Μαράσια, Νέα Βύσια και αλλού.

Παράλληλα η Frontex θα αρχίσει την ερχόμενη εβδομάδα την ταχεία μεθοριακή επέμβασή της στην Ελλάδα, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Σχεδιάζουμε να στείλουμε γύρω στους 100 αξιωματικούς έκτακτης υπηρεσίας από την ερχόμενη Τετάρτη στην περιοχή των συνόρων του Έβρου», δήλωσε η Έβα Μονκιούρ.

Στα ελληνικά νησιά, η Frontex θα στείλει κυρίως εξοπλισμό, δηλαδή σκάφη ή ελικόπτερα. «Μπορεί να πάρει λίγο περισσότερο μέχρι να φθάσουν επιτόπου τα πλοία», δήλωσε η εκπρόσωπος αναφερόμενη στην ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης την ερχόμενη εβδομάδα. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς θα συμβάλει κάθε μεμονωμένη χώρα της Ένωσης, όμως όλες έχουν υποσχεθεί να βοηθήσουν, δήλωσε η εκπρόσωπος. Η επιχείρηση της Frontex είναι σχεδιασμένη για δύο μήνες, αλλά μπορεί να παραταθεί.

Ρίψη δακρυγόνων στην ελληνική πλευρά

Σε μαζικές ρίψεις δακρυγόνων προχώρησαν Τούρκοι προς την ελληνική πλευρά το πρωί της Παρασκευής 5 Μαρτίου στις Καστανιές του Έβρου χωρίς ωστόσο να επιτευχθεί εισβολή από τους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα προς το ελληνικό έδαφος. «Εδώ και μισή ώρα (σ.σ. λίγο πριν τις 8 το πρωί) έχει έχει αρχίσει η ρίψη δακρυγόνων μετά απο μια ήρεμη νύχτα. Φαίνεται ότι το έργο αυτό θα το βλέπουμε για αρκετές ημέρες τις πρωινές ώρες» περιέγραψε την κατάσταση στον ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments