Οικονομία

ΔΕΠΑ Botas: Δικαίωση μέσω Στοκχόλμης – Αποζημίωση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη τουρκική εταιρία

ΔΕΠΑ Botas: Δικαίωση μέσω Στοκχόλμης – Αποζημίωση 200 εκατομμυρίων ευρώ από τη τουρκική εταιρία
ΔΕΠΑ Botas: Ένεση ρευστότητας ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου έφερε η δικαίωση μετά τη διαμάχη με την τουρκική Botas.

ΔΕΠΑ Botas: Την επιτυχία μιας μακρόχρονης δικαστικής αντιπαράθεσης που έφτασε στα διαιτητικά δικαστήρια της Στοκχόλμης και τελικά δικαίωσε τη ΔΕΠΑ, πιστώνεται η νέα διοίκηση της εταιρείας στην αντιδικία της με την Τουρκική BOTAS για τις τιμές του φυσικού αερίου. Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι η BOTAS, κατέβαλε στη ΔΕΠΑ το σύνολο των αναδρομικών χρεώσεων ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ που επιδίκασε το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο, λίγες εβδομάδες μετά την δικαστική δικαίωση της ελληνικής εταιρείας που χρειάστηκε εννέα χρόνια για να επιλύσει τις διαφορές της με τους Τούρκους και να ικανοποιήσει το αίτημα για μειωμένες τιμές προμήθειας.

Η επιστροφή των αναδρομικών χρεώσεων αυξάνει σημαντικά τη ρευστότητα της ΔΕΠΑ σε μια περίοδο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία της διπλής ιδιωτικοποίησης της επιχείρησης. «Οι υπηρεσίες μας αποτιμούν ήδη το αποτέλεσμα και σύντομα θα προχωρήσουν στον επιμερισμό του ποσού της επιστροφής για κάθε πελάτη», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος Κωνσταντίνος Ξηφαράς. Η πολύχρονη διαμάχη, αφορούσε την τιμή του φυσικού αερίου της Τουρκίας με προέλευση από το Αζερμπαιτζάν, με τη BOTAS να διεκδικεί αναδρομικά από το 2008 από την ΔΕΠΑ το ποσό των 300 εκ. ευρώ.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε το 2011 στο διαιτητικό δικαστήριο μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών για ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το δικαστήριο είχε δεχτεί τότε εν μέρει τα επιχειρήματα της Τουρκικής εταιρείας και είχε επιδικάσει αποζημίωση της τάξης των 180 εκ. ευρώ. Ωστόσο η ΔΕΠΑ αρνήθηκε την καταβολή των χρημάτων και διεκδίκησε νομικά νέα αναθεωρημένη τιμή, ευθυγραμμισμένη με τις τιμές της Ευρωπαϊκής αγοράς, κάτι που οδήγησε στην δικαίωση της εταιρείας.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, η BOTAS να εφαρμόζει ήδη από τον Ιανουάριο του 2020 τη νέα χαμηλότερη τιμή στις μηνιαίες τιμολογήσεις της προς τη ΔΕΠΑ.

Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, κ. Γεράσιμος Θωμάς, υποστήριξε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια θετική συγκυρία ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποκρατικοποίησης της εταιρείας. Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ σημείωσε ότι η οριστική διευθέτηση της μακροχρόνιας διαφοράς με την BOTAS, δικαιώνει τις προσπάθειες που καταβάλλει η διοίκηση για να μειώσει το κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου, προς όφελος των πελατών της.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments