Άποψη

Ο εχθρός είναι ο Ερντογάν όχι οι πρόσφυγες 

Ο εχθρός είναι ο Ερντογάν όχι οι πρόσφυγες 
Ο Σπύρος Γκουτζάνης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr αναφέρεται στο μεταναστευτικό ζήτημα αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν είναι προσφυγικό ή μεταναστευτικό το ζήτημα στον Έβρο και στα νησιά. Πρόκειται για οργανωμένο και συντονισμένο από τον Ερντογάν υβριδικό πόλεμο με στόχο να καταπονήσει και να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και να ασκήσει εκβιασμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτή η επισήμανση όμως, στην οποία φαινομενικά έχει καταλήξει και η ελληνική κυβέρνηση, δείχνει και τον πραγματικό εχθρό που είναι ο Ερντογάν και όχι οι πρόσφυγες ή μετανάστες. Υπ αυτή την έννοια η κυβέρνηση έχει ευθύνη που ανέχεται διάφορες ομάδες φασιστοειδών που πήραν το νόμο στα χέρια του κακοποιώντας τους κατατρεγμένους και  μαζί και όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους, ξένους δημοσιογράφους, μέλη ΜΚΟ, ακόμη και ντόπιους πολίτες στην Λέσβο. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι βγήκε από την δύσκολη θέση καβαλώντας το κύμα του εθνικισμού, όπως άλλωστε είχε κάνει και ως αντιπολίτευση με το Μακεδονικό.

Το πρόβλημα όμως είναι πιο περίπλοκο και μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει δείξει να το αντιλαμβάνεται. Διαφορετικά γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης γιατί υπέκυψε αδιαμαρτύρητα στα κελεύσματα της Μέρκελ να μην ζητήσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής και να μην πιέσει την ΕΕ για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Υπάρχει ανακολουθία στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εάν αντιμετωπίζουμε απόπειρα εισβολής, όπως δήλωσε τότε γιατί δεν απαιτεί από την ΕΕ καταδίκη της Τουρκίας; Και γιατί δεν συγκαλεί σύσκεψη του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών; Προφανώς η δραματοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης αποσκοπεί στο εσωτερικό ακροατήριο και σε νούμερα στις δημοσκοπήσεις.

Το πρόβλημα όμως δεν θα είναι παροδικό, γιατί πέρα από τον καιροσκοπισμό του Ερντογάν υπάρχει και πραγματική βάση στις μετακινήσεις των προσφύγων και μεταναστών. Η Τουρκία αυτή την στιγμή έχει στο έδαφός της περισσότερα από 4 εκατομμύρια πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες, τους οποίους όμως δεν μπορεί να συντηρήσει λόγω της οικονομικής κρίσης στην οποία βρίσκεται. Η τουρκική λίρα έχει κατρακυλήσει στο έξι προς ένα σε σχέση με το ευρώ από 2 προς ένα που ήταν πριν από μερικά χρόνια. Είτε με ενθάρρυνση είτε χωρίς οι άνθρωποι αυτοί που πλέον δεν μπορούν να επιβιώσουν στην Τουρκία αναζητούν διέξοδο. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στα ελληνικά σύνορα θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό και είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί από τον Έβρο σε ακατοίκητα νησιά που δύσκολα φυλάσσονται. Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει μία παρατεταμένη πολιορκία; Φυσικά όσο κι αν ανακοπεί το κύμα αρκετοί θα περάσουν στην χώρα και θα προστεθούν στους 100.000 που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα. Πώς θα διαχειριστεί το ζήτημα η κυβέρνηση; Θα αφήσει τα πάσης φύσεως φασιστοειδή να επιτίθενται στους πρόσφυγες και μετανάστες μέσα σε ένα κλίμα ξενοφοβικού παροξυσμού που τείνει με τις ευλογίες της να δημιουργηθεί; Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι δεν υπάρχει προετοιμασία για κέντρα υποδοχής στην ηπειρωτική Ελλάδα.

ΥΓ. Φυσικά η βασική ευθύνη στον χειρισμό μίας τέτοιας κρίσης ανήκει στην κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εκτός κριτικής όσοι τις τελευταίες ημέρες και ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για τους μετανάστες που είναι αδέλφια μας. Κατηγορούν μάλιστα τα ΜΜΕ ότι δεν λένε όλη την αλήθεια, δηλαδή ότι ζητούν να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν οι πρόσφυγες και μετανάστες την πορεία τους προς την Ευρώπη. Το ερώτημα προκύπτει αβίαστα: είναι τόσο ηλίθιοι που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος προς την Ευρώπη είναι κλειστός και ότι αν η Ελλάδα ανοίξει τα σύνορα οι εκατοντάδες χιλιάδες που θα περάσουν θα εγκλωβισμού μέσα δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής αποσταθεροποίσης; Ή μήπως αυτό θέλουν;

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments