Οικονομία

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιανουάριος 2020: Αύξηση σε 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιανουάριος 2020: Αύξηση σε 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ
Ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιανουάριος 2020: Η αύξηση διαμορφώθηκε στο 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,329 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές Ιανουάριος 2020: Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αύξηση παρουσίασαν τον Ιανουάριο του 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και διαμορφώθηκαν στο ποσό των 1,422 δισεκατομμύρια ευρώ έναντι 1,329 δισεκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019.

Σε ό,τι αφορά τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων

Τον Ιανουάριο μειώθηκαν στο ποσό των 612 εκατομμύρια ευρώ έναντι 667 εκατομμύρια ευρώ τον Δεκέμβριο. Σε 2,03 δισεκατομμύρια ευρώ αυξήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου 2020 οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, αλλά και οι απλήρωτες επιστροφές φόρων, από 1,996 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019.

Επιπλέον μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τον Ιανουάριο τα χρέη των νοσοκομείων και ακολούθησαν οι δήμοι και τα νομικά πρόσωπα του Δημοσίου. Αντιθέτως τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων και των υπουργείων μειώθηκαν.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ήδη συστήσει συντονιστική επιτροπή για την παρακολούθηση της εξέλιξης και τη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης

Η επιτροπή αυτή έχει ως ρόλο την αντιμετώπιση της συσσώρευσης ληξιπρόθεσμων οφειλών από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και την υιοθέτηση των συστάσεων που έχει διατυπώσει για το θέμα το Ελεγκτικό Συνέδριο. Στη βάση αυτή η ειδική επιτροπή προχωρεί στην παρακολούθηση της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων (π.χ. δημόσια παρακατάθεση, ενίσχυση φορέων με ανθρώπινο δυναμικό κ.α.) ανά υποτομέα της Γενικής Κυβέρνησης για τον περιορισμό των υπερήμερων χρεών, στην καταγραφή των αναγκών των φορέων (π.χ. σε ανθρώπινο δυναμικό ή σε δράσεις επιμόρφωσης) και στη διαμόρφωση του σχετικού κανονιστικού πλαισίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments