Διεθνή

Ε.Ε σε Τουρκία: «Θα βοηθήσουμε μόνο αν η Άγκυρα τερματίσει τις πολιτικές εκβιασμού»

Ε.Ε σε Τουρκία: «Θα βοηθήσουμε μόνο αν η Άγκυρα τερματίσει τις πολιτικές εκβιασμού»
Ε.Ε σε Τουρκία: To πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας.

Ε.Ε σε Τουρκία: Ένα πιθανό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην επικράτειά της ενδέχεται να είναι μικρότερο από αυτό που προσφέρθηκε προηγουμένως και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν.

«Πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζεται να ξαναχρηματοδοτηθούν. Η απαίτηση, ως εκ τούτου, είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού» απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε.

«Σάκος του μποξ η Ελλάδα»

Υπενθυμίζεται πως η γερμανική εφημερίδα Die Welt, σε αποκλειστικό ρεπορτάζ της, σημειώνει ότι το βράδυ της Παρασκευής υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας ζητεί τελωνειακή ένωση με την Ευρώπη -να μην πληρώνουν τα τουρκικά προϊόντα δασμούς- κατάργηση της βίζας που θέλουν να μπουν στην ΕΕ, νέο πακέτο χρηματοδότησης για το Προσφυγικό και, βέβαια, υποστήριξη στα όσα θέλει να κάνει στη Συρία.

Αντίστοιχα, τι προτίθεται να δώσει – στην περίπτωση που θα πάρει τα παραπάνω: θα πάρει πίσω όλους τους παράνομους μετανάστες από την Ελλάδα, θα έχει αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους στη μεθόριο Ελλάδας-Τουρκίας. Με αυτά τα αιτήματα και προτάσεις θα μεταβεί ο Ερντογάν στις Βρυξέλλες, αλλά κανείς δεν ξέρει πώς θα κυλήσει αυτή η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μάλιστα, σύμφωνα και με τα όσα μετέδωσε το OPENTV από τη Γερμανία,  έχει ξεκινήσει το ανατολίτικο παζάρι του Ερντογάν και πως, ουσιαστικά, η Ελλάδα λειτουργεί ως σάκος του μποξ για αυτά που θέλει να πάρει ο Τούρκος πρόεδρος από την Ευρώπη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments