Άποψη

Ο κρατικιστής κορονοϊός

Ο κρατικιστής κορονοϊός
O Πάρις Καρβουνόπουλος γράφει στο blog του στο pagenews.gr για τις δύο κρίσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την αρχή του χρόνου.
Ο κορονοϊός είναι κρατικιστής! Για να μην πούμε κομμουνιστής… Η κρίση του COVID-19 έδειξε ότι καλά τα αφηγήματα περί “ιδιωτικοποίσεων παντού”, καλές οι απόψεις για “λιγότερος κράτος” που θα φέρει “λιγότερους φόρους” κι άλλες σχετικές θεωρίες αλλά όταν έρχεται το κακό όποιος δεν έχει κράτος τρέχει και δεν φθάνει!
Η παράκληση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σε ιατρούς για να σπεύσουν να προσληφθούν ήταν ένα μνημόσυνο των απόψεων που και ο ίδιος εξέφραζε.
Από την αρχή του χρόνου η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με δυο μεγάλες κρίσεις: μία στον Έβρο και μια με τον κορονοϊό. Και στις δύο στέκεται όρθια χάρη στην ανθεκτικότητα που δείχνουν οι κρατικές της δομές. Από τη μία οι ΕΔ και τα Σώματα Ασφαλείας και από την άλλη με το δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η ειρωνεία είναι ότι και τις ΕΔ και τα ΣΑ και την Υγεία, τα χρόνια της κρίσης αφέθηκαν κυριολεκτικά στην τύχη τους! Για να δικαιολογηθεί μάλιστα η πλήρης απαξίωση που επιχειρήθηκε, “κατηγορήθηκαν” ότι ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τα μαύρα μας τα χάλια. Το προσωπικό τους πέρασε δύσκολα και εξακολουθεί να δυσκολεύετε. Όχι μόνο επειδή κακοπληρώνετε αλλά και επειδή δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να κάνει τη δουλειά του πιο εύκολα. Γιατί σωστά την κάνουν και στις ΕΔ και στα ΣΑ και στην Υγεία όπως αποδεικνύεται τις τελευταίες ημέρες.
Προφανώς δεν είναι ώρα για “ιδεολογικές συζητήσεις”. Ούτε πρέπει μετά απ΄ αυτή τη κρίση να φθάσουμε στο άλλο άκρο. Αλλά ελπίζουμε ότι ο κορονοϊός θα μας κάνει πιο λογικούς, πιο ρεαλιστές, λιγότερο δογματικούς, πιο διαλλακτικούς, πιο ανθρώπινους.
Το κράτος και οι υπηρεσίες του πρέπει να ΄ναι δυνατές χωρίς σπατάλες και ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να τα κάνει όλα τόσο καλά όπως το κράτος για τον απλούστατο λόγο ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν να έχουν απαραίτητα κέρδος σε χρήμα. Υπάρχουν κι άλλα πράγματα σ΄ αυτή τη ζωή και ο κορονοϊός μας το υπενθυμίζει πια κάθε λεπτό της ζωής μας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments