Πολιτισμός

Κορονοϊός: 10 ταινίες για να δείτε όσο θα μένετε σπίτι

Κορονοϊός: 10 ταινίες για να δείτε όσο θα μένετε σπίτι
Κορονοϊός: Παρακάτω λοιπόν, προτείνεται μία λίστα με 10 ταινίες που μπορείτε να απολαύσετε όσο θα βρίσκεστε κατ΄οίκον.

Κορονοϊός: Για τουλάχιστον 14 ήμερες θα πρέπει να μείνουμε όλοι σπίτι λόγω κορονοϊού, σύμφωνα με τις χθεσινές κρατικές οδηγίες. Σχολεία, θέατρα, κινηματογράφοι και κέντρα διασκέδασης θα κλείσουν για δύο εβδομάδες, καθώς οι αρχές προσπαθούν να καθυστερήσουν την έξαρση της νόσου. Παρακάτω λοιπόν, προτείνεται μία λίστα με 10 ταινίες που μπορείτε να απολαύσετε όσο θα βρίσκεστε κατ΄οίκον.

Μέσα από τις φλόγες (2010) του Ντένις Βιλενέβ

Όταν ο συμβολαιογράφος Λέμπελ (Ρεμί Ζιράρντ), διαβάζει στη Ζαν (Μελίσσα Ντεσορμώ- Πουλέν) και στο Σιμόν (Μαξίμ Γκοντέτ) τη διαθήκη της μητέρας τους, Νάουαλ (Λούμπνα Αζαμπάλ), τα δίδυμα έκπληκτα παίρνουν τους φακέλους που άφησε εκείνη, έναν για τον πατέρα τους που πιστεύανε ότι ήταν νεκρός, κι ένα για τον αδερφό τους που δε γνωρίζανε την ύπαρξη του. Σε αυτή την αινιγματική κληρονομιά, η Ζαν πιστεύει θα βρει την απάντηση για την ανεξήγητη σιωπή της μητέρας της τις τελευταίες εβδομάδες της ζωής της. Αποφασίζει να ταξιδέψει στη Μέση Ανατολή για να αναζητήσει την ιστορία της οικογένειας της, για την οποία φαίνεται ότι δε γνωρίζει τίποτα. Ο Σιμόν δε συγκινείται από τα μεταθανάτια παιχνίδια που παίζει η μητέρα του, αλλά η αγάπη για την αδερφή του είναι πολύ δυνατή, και σύντομα θα την ακολουθήσει για να ανακαλύψουν την αλήθεια για τη Νάουαλ- μια γυναίκας πολύ διαφορετική από εκείνη που γνώριζαν ως μητέρα τους. Με τη βοήθεια του Λέμπελ, τα δίδυμα ενώνουν τα κομμάτια της ιστορίας της γυναίκας που τους έφερε στον κόσμο, ανακαλύπτοντας την τραγική της μοίρα, σημαδεμένη από τον πόλεμο και το μίσος, αλλά και τη γενναιότητα μιας εξαιρετικής γυναίκας.

Στον κόσμο της Κοκό Σανέλ (2009) της Αν Φοντέν

Η ιστορία της Κοκό Σανέλ πριν φτάσει να γίνει σύμβολο κομψότητας και φινέτσας. Εδώ ξετυλίγεται η απίστευτη προσωπική της διαδρομή, η επιμονή και το ταλέντο της που την κατέστησαν θρυλική σχεδιάστρια μόδας, ένα διαχρονικό σύμβολο επιτυχίας, ελευθερίας και στυλ. Ένα μικρό κορίτσι, το οποίο -μαζί με την αδερφή του -το εγκαταλείπουν σ’ ένα ορφανοτροφείο της κεντρικής Γαλλίας και περιμένει μάταια, κάθε Κυριακή, τον πατέρα του να έρθει να το δει… Μία τραγουδίστρια σε καμπαρέ, η οποία τραγουδάει με την αδύναμη φωνή της για μεθυσμένους στρατιώτες… Μία ταπεινή ράφτρα, η οποία ράβει στριφώματα στο πίσω δωμάτιο ενός επαρχιακού ραφείου… Μία νεαρή, κοκαλιάρα κοπέλα, στην οποία ο προστάτης της, Ετιέν Μπαλσάν, προσφέρει έναν ασφαλή παράδεισο ανάμεσα στους αργόσχολους πλούσιους… Μία ερωτευμένη γυναίκα που ξέρει πως δεν θα γίνει ποτέ η γυναίκα κανενός και αρνείται να παντρευτεί ακόμη και τον Μπόι Σαπέλ, τον άντρα που την αγάπησε όσο κι εκείνη… Μία επαναστάτρια που αντιδρά στις συμβάσεις της εποχής και ντύνεται με τα πουκάμισα των εραστών της.

Ready Player One (2018) του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ο τρεις φορές βραβευμένος με Όσκαρ Στίβεν Σπίλμπεργκ («Η Λίστα του Σίντλερ», «Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν») σκηνοθετεί την απόλυτη περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, «Ready Player One», βασισμένη στο bestseller του Έρνεστ Κλάιν («Αν Είσαι Έτοιμος, Πάτα Enter), που έχει γίνει παγκόσμιο φαινόμενο. Η ιστορία εκτυλίσσεται το 2045 και την ίδια στιγμή αναφέρεται στην κουλτούρα της δεκαετίας του ’80 με δεκάδες ποπ αναφορές να ξεπετάγονται στις καταιγιστικές στιγμές δράσεις. Ο βετεράνος σκηνοθέτης επιστρατεύει την αστείρευτη φαντασία του και τη χρήση της τεχνολογίας, ενώ χειρίζεται με μαεστρία τους δύο κόσμους του βιβλίου για να μας ταξιδεύει σε ένα δυστοπικό μέλλον, όπου ένα ανεξάντλητο σύμπαν εικονικής πραγματικότητας μοιάζει να είναι η μοναδική σωτηρία των ανθρώπων.

Η δασκάλα του πιάνου (2001) του Μίκαελ Χάνεκε

H Έρικα Κόχατ είναι μια δασκάλα πιάνου που ζει στη Βιέννη. Λατρεύει τον Μπαχ και τον Μπραμς, για την αρμονία, τη μαθηματική ακρίβεια και το ελεγχόμενο συναίσθημά τους. Ζει με τη μητέρα της, η οποία την καταπιέζει και την κατευθύνει σαν να είναι ακόμα το μικρό της κοριτσάκι. Μόνο που η Έρικα έχει επιθυμίες, ανάγκες και στόχους τόσο μεγάλους, τόσο επιτακτικούς που αναγκάζεται να τους κρύβει ερμητικά. Μετά το μάθημα, της αρέσει να πηγαίνει σε sex shops και σε κινηματογράφους drive-in και να παρακολουθεί τα ζευγάρια να κάνουν έρωτα. Με τους μαθητές της είναι αυστηρή και απαιτητική. Η γυναικεία φύση των άκρων, όμως, θα έρθει στην επιφάνεια όταν εκείνη θα νιώσει έλξη για τον νεαρό, χαρισματικό μαθητή της. Η Έρικα θα αλλάξει το παιχνίδι όταν θα του στείλει μια επιστολή προσκαλώντας τον στις φαντασιώσεις της… Η πειθαρχία στην ψυχή της την αναγκάζει να αισθάνεται μόνο με τον ακραίο πόνο και να ερεθίζεται μόνο με την πιο ακόλαστη ηδονοβλεψία. Η πιο συγκλονιστική ψυχολογική κατάβαση στην γυναικεία ψυχοσύνθεση φέρει την πιο δηκτική υπογραφή στο σύγχρονο ευρωπαϊκό σινεμά.

Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας (1978 ) του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Τέσσερις άντρες, ένας πατέρας και οι τρεις γιοι του (Βασίλης Διαμαντόπουλος, Νικήτας Τσακίρογλου, Γιώργος Διαλεγμένος, Δημήτρης Πουλικάκος) κληρονομούν ένα αρχοντικό σπίτι, στη μέση ενός εύφορου κήπου. Μαζί με το σπίτι κληρονομούν και την όμορφη υπηρέτρια (Όλγα Καρλάτου), και πέφτουν σε λήθαργο, απ’ τον οποίο βγαίνουν μόνο για να φάνε και να κάνουν σεξ με την υπηρέτρια. Ο μικρότερος γιος δυσφορεί, εξαιτίας της κατάστασης και, όταν βρίσκει τυχαία ένα βιβλίο με την ιστορία της γαλλικής επανάστασης, ξεσηκώνεται αποφασισμένος να ξεφύγει από τη στασιμότητα και τον εφιαλτικό εγκλεισμό.

Η Κλεό από τις 5 έως τις 7 (1995) της Ανιές Βαρντά

Η Cleo είναι μια Γαλλίδα τραγουδίστρια που περιμένει τα αποτελέσματα κάποιων ιατρικών εξετάσεων που έκανε, ενώ πιστεύει ότι έχει καρκίνο και ότι θα πεθάνει σύντομα. Σε δυο ώρες έχει ραντεβού με το γιατρό και μέχρι τότε περιπλανιέται στους δρόμους του Παρισιού. Η αποθέωση της σκηνοθετικής λιτότητας και της κινηματογραφικής ακρίβειας σε μία από τις σημαντικότερες ταινίες της νουβέλ βαγκ.

Ο πεταλούδας (1973) του Φράνκλιν Σάφνερ

H αληθινή ιστορία του Γάλλου Ανρί Καριέρ, γνωστού ως «Πεταλούδα». Ο Πεταλούδας, που οφείλει το όνομά του στο μεγάλο τατουάζ πεταλούδας που φέρει στο σώμα του, είναι ένας μικροαπατεώνας που έχει αδίκως καταδικαστεί για φόνο σε ισόβια κάθειρξη στις φυλακές της Γουινέας στη Νότια Αμερική. Ο Πεταλούδας, αποφασισμένος να δραπετεύσει ξεκινά μια σειρά από απόπειρες που όμως αποτυγχάνουν. Η τιμωρία του είναι να φυλακιστεί στο Νησί του Διαβόλου, μια πιο σκληρή φυλακή της Γουινέας, απ’ όπου δεν έχει καταφέρει κανείς έως τώρα να δραπετεύσει. Απτόητος και παρά την εξαθλίωση, την απομόνωση και τα βασανιστήρια, συνεχίζει τις προσπάθειες…

28 μέρες μετά (2002) του Ντάνι Μπόιλ

Ξυπνώντας από κώμα, ένας νεαρός ανακαλύπτει ένα σχεδόν έρημο Λονδίνο, εξαιτίας ενός επικίνδυνου μεταδοτικού ιού που μεταβάλλει τον άνθρωπο σε κτήνος με δολοφονικές διαθέσεις. Με μια μικρή ομάδα επιζώντων προσπαθεί να βρει μια ασφαλή νησίδα, για να ξεκινήσει ξανά η πορεία της ανθρωπότητας. Μια σύγχρονη ταινία τρόμου επηρρεασμένη από τη «Νύχτα των ζωντανών νεκρών». Γυρίστηκε σε ψηφιακό βίντεο στα πρότυπα της σχολής του «Δόγματος».

Η Αλίκη στις πόλεις  (1974) του Βιμ Βέντερς

Το βραβευμένο road movie του Βιμ ΒέντερςΗ Αλίκη στις πόλεις , αποτελεί το πρώτο μέρος της τριλογίας Road Movie Trilogy. Προσπαθώντας να γράψει ένα άρθρο για την Αμερική χωρίς καθόλου έμπνευση, ο Γερμανός συγγραφέας Philip Winter προσπαθεί να κλείσει μία πτήση από την Νέα Υόρκη για να επιστρέψει στην Γερμανία, και στο αεροδρόμιο γνωρίζει την Lisa και την μικρή κόρη της, την Alice, που προσπαθούν να κάνουν το ίδιο. Όταν η Lisa αφήνει την Alice με τον Philip για λίγο, εξαφανίζεται για να αντιμετωπίσει μία πρόσφατη λήξασα σχέση της. Ο Philip και η Alice παίρνουν μία πτήση για το Άμστερνταμ με την προσδοκία να συναντήσουν εκεί την Lisa, μόνο για να ανακαλύψουν ότι η Lisa δεν έφτασε ποτέ στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ.

Πριν το ξημέρωμα (1995) του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ

Πρόκειται για δείγμα του τι σημαίνει ρομαντισμός στα 90s, το Love Story της γενιάς Χ, την ταινία που σε είκοσι χρόνια ζευγάρια ανά τον πλανήτη θα θυμούνται νοσταλγικά; Ένα αγόρι κι ένα κορίτσι συναντιούνται σε ένα τρένο που κατευθύνεται στη Βιέννη και περνάνε είκοσι τέσσερις ώρες μαζί περπατώντας στην πόλη και μιλώντας για τα πάντα, από την ποίηση ως το σεξ και από τα όνειρα ως την μετεμψύχωση. Αυτό για το οποίο κανείς δε χρειάζεται να πει λέξη είναι ο έρωτας…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments