Οικονομία

ΒΙΑΝΕΞ: Η ζωντανή ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας

ΒΙΑΝΕΞ: Η ζωντανή ιστορία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας
Είναι και χωρίς καμία αμφιβολία, η ζωντανή ιστορία της ελληνικής φαρμακευτικής παραγωγής, καθώς για 90 και πλέον χρόνια η οικογένεια Γιαννακόπουλου δραστηριοποιείται στο χώρο του φαρμάκου.

Η επιχειρηματική ιστορία της οικογένειας Γιαννάκοπουλου ξεκινάει το 1924. Τότε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ανοίγει το φαρμακείο του στην οδό Πειραιώς. Καθώς τα χρόνια περνούν, δίπλα του δουλεύουν τα τρία παιδιά του, ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας. Το 1951 ο Παύλος Γιαννακόπουλος ιδρύει την εταιρεία ΦΑΡΜΑΓΙΑΝ. Αρχικά παίρνει τις αντιπροσωπείες σχεδόν όλων των μεγάλων ξένων παραγωγών φαρμάκου (Boots, Sigma, Tau, Alcon, Roussel) και καταφέρνει η εταιρεία του να γίνει αποκλειστικός αντιπρόσωπος.

Ο πρώτος μεγάλος σταθμός εξέλιξης ήταν το 1971, όταν ο πρόεδρος και ιδρυτής της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε. Παύλος Γιαννακόπουλος, συνεχίζει μια πορεία αλματώδους ανάπτυξης ολοκληρώνοντας συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες διεθνούς φήμης, όπως οι Merck & Co (ΗΠΑ), Takeda Chemical Industries (Ιαπωνία), Sigma Tau Industries (Ιταλία), Eli Lilly (ΗΠΑ) οι οποίες και αναθέτουν στην εταιρεία την παραγωγή και την αντιπροσώπευση των προϊόντων τους στην ελληνική αγορά.

Το 1977 η εταιρεία ξεκινά τη βιομηχανική της δραστηριότητα με τη δημιουργία του πρώτου εργοστασίου, το οποίο εξειδικεύεται στην παραγωγή στείρων, υγρών, ημιστερεών προϊόντων και εναιωρημάτων. Το 1983 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το δεύτερο εργοστάσιο. Πρόκειται για μία καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον Μονάδα Παραγωγής Φαρμάκων, εξειδικευμένη στις μη-στείρες στερεές μορφές (δισκία, κάψουλες, γράνουλες). Δύο χρόνια αργότερα, η παραγωγική δραστηριότητα της εταιρείας ενισχύεται με την απόκτηση του τρίτου εργοστασίου.

Το τρίτο εργοστάσιο θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες και πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής λυόφιλων ενέσιμων στην Ευρώπη. Περιλαμβάνει ξεχωριστές γραμμές παραγωγής στείρων ενέσιμων προϊόντων (λυόφιλα, διαλύματα, εναιωρήματα), ειδική μονάδα παραγωγής κυτταροτοξικών πηκτωμάτων, ενώ στεγάζει ειδικό R & D εργαστήριο με δύο λυοφιλοποιητές πιλοτικών εφαρμογών στους οποίους αναπτύσσονται ερευνητικά προγράμματα σχετικά με θέματα λυοφιλοποίησης, στο πλαίσιο ερευνητικών συνεργασιών με Πανεπιστημιακούς και Ερευνητικούς φορείς.

Το 1995 ιδρύεται η θυγατρική της εταιρεία ΒΙΑΝ Α.Ε. για τη διακίνηση και εμπορία γνωστών μη συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων, συμπληρωμάτων διατροφής, διαγνωστικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων. Το 1997 η ΒΙΑΝΕΞ ιδρύει στη Βαρυμπόμπη τα γραφεία της κεντρικής διοίκησης και το κέντρο διανομής τελικών προϊόντων. Το 1999 η ΒΙΑΝΕΞ αποκτά το τέταρτο εργοστάσιο το οποίο θεωρείται μία εκ των πλέον εξελιγμένων και ελάχιστων στον ευρωπαϊκό χώρο μονάδα παραγωγής κεφαλοσπορινούχων προϊόντων.

“Είμαστε υπερήφανοι που, συνεπείς στις αρχές μας, κατορθώσαμε να οδηγήσουμε τη ΒΙΑΝΕΞ στην κορυφή της Ελληνικής Βιομηχανίας Φαρμάκων. Είναι η δικαίωση μιας πολύχρονης προσπάθειας που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά, και παράλληλα η συμβολή μας στην εθνική οικονομία. Επιδίωξή μας, είναι η ΒΙΑΝΕΞ να παραμένει μια πρωτοπόρος φαρμακευτική βιομηχανία και γι’ αυτό, στηριγμένοι σε στέρεες βάσεις, η ματιά μας είναι στραμμένη πάντα μπροστά.

Οι αποτελεσματικές συνεργασίες με εταιρείες διεθνούς κύρους που μας τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, μας επιτρέπουν τη διαρκή ανάπτυξη τεχνογνωσίας και την εξέλιξη προϊόντων. Πολύ σημαντικός παράγοντας επιτυχίας είναι άλλωστε και η συνεισφορά του ανθρώπινου δυναμικού μας, προσεκτικά επιλεγμένου για την επαγγελματική του υπευθυνότητα. Το επενδυτικό πρόγραμμα της ΒΙΑΝΕΞ, σε εφαρμογή μελετημένων στρατηγικών σχεδιασμών, προδιαγράφει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας και τη διατήρηση της κορυφαίας της θέσης. Μιας θέσης που δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά όραμα δημιουργίας”, αναφέρει το μήνυμα του ιδρυτή Παύλου Γιαννακόπουλου, το οποίο δεσπόζει στην αρχική ιστοσελίδα του ομίλου.

Το 2006 η εταιρεία προχωρεί στην ίδρυση της ELDRUG S.A., μιας spin-off εταιρείας του Πανεπιστημίου Πατρών με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη, ενώ το 2011 η ΒΙΑΝΕΞ λαμβάνει την έγκριση ως προμηθευτή, του Παγκόσμιου Οργανισμού Φαρμάκων (World Health Organization) καθώς και της UNICEF. Το 2013, υπό την ηγεσία πλέον του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αποτέλεσε επίσης μια σημαντική χρονιά για τον όμιλο, που προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την εταιρεία Eli Lilly για την παραγωγή 10.000.000 τεμαχίων βανκομυκίνης ετησίως και εξαγωγή του 100% στην Κίνα.

Το 2015 η εταιρεία του ομίλου ΒΙΑΝ Α.Ε ανέλαβε τη διανομή και προώθηση της Νο 1 σειράς αναλγητικών – αντιπυρετικών DEPON, μετά από συμφωνία με την Bristol-Myers Squibb. Σήμερα, η ΒΙΑΝΕΞ παραμένει στην κορυφή της ελληνικής βιομηχανίας φαρμάκων, διαθέτοντας υψηλού επιπέδου παραγωγικές δυνατότητες και εργατικό δυναμικό άνω των 1.100 εργαζομένων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments