Πολιτική

Η κυβέρνηση μελετάει μέτρο σοκ για τον κορωνοϊό

Η κυβέρνηση μελετάει μέτρο σοκ για τον κορωνοϊό
Ολοένα και αυστηρότερα μέτρα ετοιμάζει η κυβέρνηση για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού. Σε ισχύ από σήμερα η επίδειξη κάρτας κατά την είσοδο στα σούπερ μάρκετ.

Με τα κρούσματα του ιού να αυξάνονται ραγδαία στη χώρα μας και οι νεκροί να έχουν φτάσει τους τέσσερις, η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα ολοένα και πιο αυστηρά. Ειδικότερα στα σενάρια της κυβέρνησης εμπίπτει και το θέμα της ενδεχόμενης απαγόρευσης της οδικής κυκλοφορίας ώστε να αποφευχθεί η μαζική κίνηση πολιτών από τα αστικά κέντρα προς την επαρχία όπου ζουν κυρίως ηλικιωμένα άτομα. «Μελετάμε όλα τα σενάρια και την απαγόρευση κυκλοφορίας» δήλωσε το πρωί της Δευτέρας στον Ant1 o υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Επιπλέον αυστηροί έλεγχοι θα γίνονται και στα διόδια των Εθνικών Οδών, αλλά και στα λιμάνια και στα αεροδρόμια για τα γκρουπ των μετακινήσεων με την αστυνομία να περιπολεί συνεχώς στην Αττική και τα πρόστιμα να είναι” τσουχτερά για όσους παραβαίνουν τα μέτρα που ανακοινώνει η κυβέρνηση.

Αποστάσεις δύο μέτρων στα σούπερ μάρκετ, με κάρτα η είσοδος των καταναλωτών, λειτουργία και τις Κυριακές

Με κάρτα θα γίνεται από σήμερα 16 Μαρτίου και μέχρι νεοτέρας η είσοδος των καταναλωτών στα σούπερ μάρκετ για την αποφυγή συνωστισμού του κόσμου. Ειδικότερα, μια κάρτα εισόδου που θα υπάρχει στις εισόδους όλων των σούπερ μάρκετ θα την παίρνει ο εκάστοτε καταναλωτής στην είσοδο, θα μπαίνει να κάνει τα ψώνια του και κατά την αναχώρησή του θα την αφήνει ξανά στην υποδοχή. Σημειώνεται πως κάθε μισή ώρα θα γίνεται ανακοίνωση από τα μεγάφωνα του καταστήματος για το πως θα μπαίνουν οι πελάτες.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και πως υπάρχει επάρκεια ακόμη και στα αντισηπτικά, ενώ θα υπάρξει άμεσα ανεφοδιασμός

Την επίδειξη της κάρτας εισόδου έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που βρέθηκε νωρίς το πρωί της Δευτέρας σε σούπερ μάρκετ στην περιοχή της Χαλκηδόνας. Όπως τόνισε ο κ.Γεωργιάδης θα πηγαίνει κάθε μέρα σε άλλο σούπερ μάρκετ, άλλης αλυσίδας. «Θα τον κάνουμε κάθε μέρα τον έλεγχο. Οι κανόνες πρέπει να τηρηθούν και να αποφεύγεται ο συνωστισμός όπως αυτό που κάνουμε τώρα και δεν είναι σωστό».

Οδηγίες καθαρισμού και απολύμανσης για το προσωπικό καθαριότητος

  • Ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται για τον συστηματικό, επαρκή και συνεχή αερισμό όλων των χώρων.
  •  Όλες οι επιφάνειες δάπεδα, πάγκοι, ταμεία, χώροι υγιεινής (δάπεδα, λεκάνες, νιπτήρες κ.λπ.) πρέπει να διατηρούνται καθαρές και να απολυμαίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Πέρα από τις συνήθεις εργασίες καθαρισμού, χρειάζεται συχνός καθαρισμός των λείων επιφανειών που χρησιμοποιούνται συχνά (π.χ. πόμολα, χερούλια, κουπαστή από σκάλες ή κιγκλίδωμα, ανελκυστήρες, βρύσες κλπ) με κοινά καθαριστικά, δηλαδή υγρό σαπούνι και νερό, ή διάλυμα οικιακής χλωρίνης 10% (1 μέρος οικιακής χλωρίνης αραιωμένο σε 10 μέρη νερό) ή αλκοολούχο αντισηπτικό.
  • Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού πρέπει να γίνονται με χρήση γαντιών και στολή εργασίας.
  •  Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται στον καθαρισμό των αντικειμένων και των επιφανειών με τις οποίες ήρθε σε επαφή άτομο που εμφάνισε συμπτώματα λοίμωξης COVID-19.www.eody.gov.gr (Οδηγίες για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον ιό SARS-CoV-2).
  •  Οι πλαστικές σακούλες των κάδων, όταν γεμίζουν, πρέπει να δένονται σφικτά και να απομακρύνονται αμέσως. Τα γάντια μετά τη χρήση τους πρέπει να απορρίπτονται αμέσως στις πλαστικές σακούλες των κάδων απορριμμάτων και να μη γίνονται προσπάθειες καθαρισμού τους, πχ. πλύσιμο των γαντιών μιας χρήσης και επαναχρησιμοποίησή τους.

Εφαρμογή γενικότερων προληπτικών δράσεων

  • Αποτροπή της εισόδου πολλών ατόμων ταυτόχρονα στην επιχείρηση (1 άτομο /10 τετραγωνικά μέτρα, ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός.
  • Ύπαρξη, σε ευκρινή θέση στις εισόδους και τις εξόδους των καταστημάτων, φιάλης αλκοολούχου διαλύματος (με αντλία έγχυσης και βάση) για την υγιεινή των χεριών, προς χρήση των πελατών.
  • Οι υπάλληλοι να φορούν γάντια και να πλένουν τα χέρια τους μετά την απόρριψη αυτών.
  • Οι υπάλληλοι που εργάζονται στην εφοδιαστική αλυσίδα να φορούν γάντια και προστατευτική μάσκα κατά το άνοιγμα και τη διαχείριση των εμπορευμάτων.
  •  Σε επιμέρους τμήματα εντός των υπεραγορών τροφίμων, όπως χώρος κοπής τυριών κ.λ.π να τηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών.
  • Ο υπάλληλος πίσω από το χώρο κοπής να αφήνει πάνω στο διαχωριστικό, όπου υπάρχει η δυνατότητα, το προς πώληση προϊόν.
  •  Κατά τη διάρκεια παραμονής έμπροσθεν των ταμείων να τηρείται 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των πελατών.
  •  Σε περίπτωση που τα ταμεία δεν φέρουν προστατευτικό τζάμι μεταξύ πελάτη και ταμία ο πελάτης να απέχει τη μέγιστη εφικτή απόσταση.
  • Αποφυγή χρήσης μετρητών κατά τη συναλλαγή.
  •  Εφοδιασμό των αποχωρητηρίων με υγρό σαπούνι, χειροπετσέτες μιας χρήσης, (οι οποίες θα απορρίπτονται σε ποδοκίνητους κάδους πλησίον των νιπτήρων), αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητας 70% σε αλκοόλη).
  • Επιμελής και συχνός καθαρισμός των αντικειμένων κοινής χρήσης.
  • Για τους υπαίθριους χώρους αγορών (λαϊκές αγορές) να τηρείται απόσταση δύο (2) μέτρων ανά πελάτη έμπροσθεν του πάγκου εμπορευμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments