Πολιτική

Κοντά στη μεγάλη απόφαση ο Μητσοτάκης – Τι συμβαίνει

Κοντά στη μεγάλη απόφαση ο Μητσοτάκης – Τι συμβαίνει
Αν οι πολίτες δεν συμμορφωθούν στα μέτρα, η κυβέρνηση εξετάζει πολύ σοβαρά να θέσει σε εφαρμογή και το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Οι εικόνες που έδειχναν ουρές αυτοκινήτων στα διόδια αλλά και χιλιάδες κόσμου να επιβιβάζονται στα πλοία της γραμμής για τα νησιά του Αιγαίου προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στην κυβέρνηση. Παρά τις εκκλήσεις επιστημόνων, γιατρών, επωνύμων, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού να “μείνουμε σπίτι” χιλιάδες ήταν εκείνοι που εγκατέλειψαν την πρωτεύουσα για τα χωριά τους με αποτέλεσμα να εμφανίζεται μια εικόνα διακοπών και χαλάρωσης παρά του ότι βρισκόμαστε στην αρχή της έξαρσης του φονικού κορωνοϊού.

Σύμφωνα με πληροφορίες πολλά κυβερνητικά στελέχη είναι ανοιχτά πλέον και έχουν εισηγηθεί στον πρωθυπουργό να λάβει ακόμη πιο αυστηρά μέτρα, όπως της καθολικής καραντίνας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όπως έχει συμβεί στη γειτονική Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εικόνες των συμπολιτών μας που πήραν σβάρνα τα βουνά και τα νησιά δείχνουν ότι πολλοί είναι εκείνοι που αρνούνται να συμμορφωθούν με τα περιοριστικά μέτρα της κυβέρνησης επιδεικνύοντας ανευθυνότητα σε μια πρωτόγνωρη για την εποχή μας κατάσταση.

Ήδη εκτός από τα κλειστά σχολεία, τα πανεπιστήμια και όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, έχουν κλείσει όλα τα εμπορικά καταστήματα, ενώ έκλεισαν και πάρκα και απαγορεύτηκαν και οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων. Στις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές όπως σούπερ μάρκετ και φαρμακεία τηρούνται αυστηρά μέτρα προστασίας, ενώ ο πρωθυπουργός έχει τονίσει σε όλα του τα διαγγέλματα ότι “βρισκόμαστε σε πόλεμο με έναν αόρατο εχθρό”.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αυτός ο εχθρός ειναι να μείνουμε σπίτι και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Η φράση του πρωθυπουργού ότι στην Ιταλία δεν φτάνουν τα φέρετρα για τους νεκρούς ήταν αρκετά δραματική αλλά και ρεαλιστική αφού στη γειτονική χώρα οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή ανά ώρα είναι εκατοντάδες.

Σε μήνυμά του χθες ο κ. Στέλιος Πέτσας χαρακτήρισε αντικοινωνική συμπεριφορά την επιλογή όσων μετακινήθηκαν από την Αθήνα στην επαρχία. «Πρέπει να καταλάβουμε όλοι πως μπορεί να έχουμε μολυνθεί από τον ιό ακόμη κι αν δεν εμφανίζουμε συμπτώματα και στο μεταξύ να τον διασπείρουμε σε όλη την Ελλάδα. Όποιος έχει επιλέξει να καταφύγει στο χωριό του, πρέπει να συμπεριφερθεί σαν να έχει ήδη τον ιό. Να αποφύγει κάθε επαφή και να μείνει στο σπίτι του πάση θυσία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Έτσι η κυβέρνηση έχει ενεργοποιήσει νέα περιοριστικά μέτρα όπως η απαγόρευση των μετακινήσεων με πλοία από και προς τα νησιά για όσους δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι (σ.σ. αυτό θα αποδεικνύεται μέσω της φορολογικής δήλωσης). Επίσης, απαγορεύεται η κυκλοφορία των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής, ενώ κλειστές θα είναι όλες οι λαϊκές αγορές και από την ερχόμενη Δευτέρα θα λειτουργήσουν με αυστηρούς περιορισμούς.

Αυστηρότεροι γίνονται από τη Δευτέρα και οι περιορισμοί στα σούπερ μάρκετ, ενώ αναστέλλονται τα επισκεπτήρια στις φυλακές, οι άδειες των κρατουμένων και οι μεταγωγές. Σημειώνεται ότι αυστηρή θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας το Σαββατοκύριακο σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να τηρηθεί το μέτρο της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Αθήνα κλείνουν το Πεδίον του Άρεως, το Αττικό Άλσος και άλλα πάρκα, ενώ θα απαγορεύεται η πρόσβαση στον Υμηττό και στο Κτήμα Τατοΐου. Στο τραπέζι παραμένει, εξάλλου, το μέτρο της απαγόρευσης πτήσεων, ενώ υπενθυμίζεται ότι ισχύει αυστηρά η καραντίνα 14 ημερών για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό.

Όπως άλλωστε έχει αποκαλύψει το pagenews από τις 25 Φεβρουαρίου έχει δημοσιευτεί το ΦΕΚ με τις απαγορεύσεις που έχει αποφασίσει να πάρει η κυβέρνηση μεταξύ των οποίων και η «η προσωρινή επιβολή μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς εντός της επικράτειας». Μέχρι τη Δευτέρα θα φανεί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον οι πολίτες δεν τηρήσουν τα ήδη μέτρα που έχουν αποφασιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments