Ελλάδα

Μεταναστευτικό Έβρος: Αξιωματούχος του ΟΗΕ υιοθετεί τουρκικά fake news

Μεταναστευτικό Έβρος: Αξιωματούχος του ΟΗΕ υιοθετεί τουρκικά fake news
Μεταναστευτικό Έβρος: Η παραπληροφόρηση της τουρκικής πλευράς για όλα όσα συμβαίνουν στα σύνορα με την Ελλάδα συνεχίζεται, καθώς αυτή τη φορά ήταν σειρά αξιωματούχου του ΟΗΕ να υιοθετήσει τα fake news της Άγκυρας.

Μεταναστευτικό Έβρος: Η Τουρκία συνεχίζει καθημερινά την προκλητική της στάση προπαγανδίζοντας χωρίς τέλος. Τα fake news βρίσκεται σε ημερήσια διάταξη, με τη τουρκική πλευρά να δημιουργεί κλίμα «κακού» όσον αφορά τη στάση της χώρας μας απέναντι στο πρόβλημα, το οποίο η ίδια παρακινεί με τη μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορα.

Tα τουρκικά fake news για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον Έβρο, φαίνεται πως υιοθετεί αβίαστα ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών, Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες. «Ανησυχώ πολύ για τις αναφερθείσες προσπάθειες των αιτούντων άσυλο και των μεταναστών, γεγονός που συνιστά παραβίαση της απαγόρευσης των συλλογικών απελάσεων και της αρχής της μη επαναπροώθησης» δήλωσε την Δευτέρα ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, αποφεύγοντας επιμελώς ν’ αναφερθεί στην «εργαλειοποίηση» χιλιάδων μεταναστών και προσφύγων από την Άγκυρα, προκειμένου να εκβιάσει την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του Γραφείου του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, υιοθετεί πλήρως τα fake news της Άγκυρας, ακόμη και για θανάτους μεταναστών κάτι που έχει κατηγορηματικά διαψεύσει η Αθήνα.

«Οι μετανάστες που κατόρθωσαν να διασχίσουν τα σύνορα φέρονται ότι είχαν παρακαμφθεί από Έλληνες συνοριοφύλακες, κρατήθηκαν, απογυμνώθηκαν, κατασχέθηκαν από τα υπάρχοντά τους και επέστρεψαν στην Τουρκία. Αυτή η φερόμενη υπερβολική χρήση βίας φαίνεται να έχει οδηγήσει σε θανάτους και τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του θανάτου ενός συριακού αιτούντος άσυλο» αναφέρει το Δελτίο Τύπου, με δηλώσεις του κ. Γκονζάλες Μοράλες, που ζήτησε από την Ελλάδα να βάλει τέλος στην πολιτική αναστολής ασύλου. «Η Ελλάδα πρέπει να ανατρέψει αμέσως την απόφασή της σχετικά με την αναστολή της αίτησης ασύλου που δεν έχει νομική βάση στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το δικαίωμα στην ατομική εκτίμηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προστασίας των προσφύγων. Δεν μπορεί να τεθεί σε αναμονή» δήλωσε ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Στο Δελτίο Τύπου γίνεται γνωστό πως ο Ειδικός Εισηγητής του ΟΗΕ επικοινώνησε με την ελληνική κυβέρνηση, εκφράζοντας τις ανησυχίες του σχετικά με την κατάσταση των μεταναστών, των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας, όπως επίσης με τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κυβέρνηση της Τουρκίας.

Ο Φελίπε Γκονζάλες Μοράλες κατάγεται από τη Χιλή και διορίστηκε ειδικός εισηγητής για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών τον Ιούνιο του 2017 από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Ως ειδικός εισηγητής, είναι ανεξάρτητος από οποιαδήποτε κυβέρνηση ή οργάνωση και υπηρετεί μεμονωμένα. Είναι Καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Diego Portales, στο Σαντιάγκο της Χιλής, όπου είναι επίσης Διευθυντής του προγράμματος Μάστερ στο Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments