Video

Μπακαλιάρος σκορδαλιά 25η Μαρτίου: Η ιστορία του φαγητού της σημερινής ημέρας

Μπακαλιάρος σκορδαλιά 25η Μαρτίου: Η ιστορία του φαγητού της σημερινής ημέρας
Μπακαλιάρος σκορδαλιά 25η Μαρτίου: Έτσι ξεκίνησε η ιστορία με το εθνικό μας φαγητό.

Μπακαλιάρος σκορδαλιά 25η Μαρτίου: Μέρα γιορτής είναι η σημερινή για τους απανταχού Έλληνες. Σαν σήμερα ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση για την απελευθέρωση από τους Τούρκους. Την ίδια ημέρα είναι και ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου με πολλούς συμπολίτες μας να έχουν την ονομαστική τους εορτή. Ωστόσο η σημερινή μέρα έχει συνδυαστεί και με ένα φαγητό.

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα υπάρχει στα τραπέζια των Ελλήνων ο μπακαλιάρος παρέα με την σκορδαλιά. Με την πάροδο των ετών αυτό το φαγητό έγινε έθιμο, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν πως ξεκίνησε η ιστορία του. Αρχικά η 25 Μαρτίου πέφτει μέσα στη Σαρακωστή που είναι η πιο αυστηρή περίοδος νηστείας για τους ορθόδοξους. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να καταναλώσουμε κρέας.

Η επιλογή του παστού μπακαλιάρου έγινε αρχικά από τους προγόνους, γιατί όσοι ζούσαν κοντά στη θάλασσα είχαν την δυνατότητα να τρώνε φρέσκα ψάρια, αλλά όσοι ζούσαν μέσα στην ενδοχώρα είχαν πρόβλημα να προμηθευτούν φρέσκο ψάρι και από την άλλη πλευρά δεν υπήρχαν ψυγεία. Ο μπακαλιάρος λέγεται ότι έφτασε στο ελληνικό τραπέζι κοντά στο τέλος του 15ου αιώνα και πολύ γρήγορα καθιερώθηκε ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου και αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή ταυτόχρονα λύση.

Ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες οι πιστοί ήξεραν ότι θα βρουν παστό μπακαλιάρο ακόμη και στα τοπικά μπακάλικα. Στην πορεία καθιερώθηκε σαν δημοφιλέστερη συνταγή για την 25η Μαρτίου ο μπακαλιάρος σκορδαλιά κι αυτό γιατί ταίριαξε γευστικά ο τηγανητός μπακαλιάρος με κουρκούτι, με την ελληνική παραδοσιακή σκορδαλιά. Σε αυτό βοήθησε το γεγονός ότι όλα τα υλικά για την παρασκευή της συνταγής ήταν φτηνά και εύκολο να τα βρει κάποιος.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments