Πολιτισμός

Κουέντιν Ταραντίνο: Ο μοντέρνος δημιουργός που κατακτά τον κινηματογράφο

Κουέντιν Ταραντίνο: Ο μοντέρνος δημιουργός που κατακτά τον κινηματογράφο
Είναι ένας από τους πιο διάσημος νέους σκηνοθέτες, που βρίσκονταν πίσω από την επανάσταση του ανεξάρτητου κινηματογράφου της δεκαετίας του 1990. Σαν σήμερα 27 Μαρτίου του 1963 γεννήθηκε.

Το 1992 το “Reservoir Dogs” μας σύστησε ένα νέο δημιουργό. Δύο δεκαετίες και κάτι μετά, ο Κουέντιν Ταραντίνο συνεχίζει να διδάσκει και να μας διασκεδάζει. Ο Κουέντιν Ταραντίνο θεωρείται εμβληματικός σκηνοθέτης και κάθε του ταινία γεγονός.”Σχέδιό μου είναι να ανοίξω ένα σινεμά σε μια μικρή πόλη και να το διευθύνω. Θα είμαι ο τρελός γέρος με το σινεμά” είχε πει στην αρχή της καριέρας του.

H λατρεία του Ταραντίνο για το σινεμά διατρέχει κάθε στιγμή της ζωής του από τότε που εργαζόταν ως υπάλληλος σε βίντεο κλαμπ και μάθαινε τα πάντα βλέποντας ακόμη και την πιο καλτ ταινία, όσο βαριόταν πίσω από το ταμείο του μαγαζιού.

Ο Κουέντιν Ταραντίνο γεννήθηκε σαν σήμερα στις 27 Μαρτίου του 1963 και πέρασε τα νεανικά του χρόνια μπροστά από μια οθόνη. Έβλεπε γουέστερν, κωμωδίες, δράματα, ταινίες ευρωπαϊκές, αμερικάνικες και ασιατικές, ασπρόμαυρες και έγχρωμες.  Παράτησε το σχολείο σε ηλικία 15 χρόνων και αφού εργάστηκε λίγο καιρό ως ταξιθέτης σε σινεμά με πορνό, κατέληξε στο βίντεο κλαμπ «Video Archive».

Για τα επόμενα πέντε χρόνια εντυπωσίαζε τους πελάτες, αλλά και τους συναδέλφους του, με τις τρομακτικά λεπτομερείς γνώσεις του για χιλιάδες ταινίες. Όπως αναφέρει η mixanitouxronou.gr,  όνειρό του ήταν να γίνει ηθοποιός, αλλά δεν τον ένοιαζε ποτέ η διασημότητα. Αυτό που πραγματικά επιθυμούσε ήταν να συνεργαστεί με τους μεγάλους σκηνοθέτες που θαύμαζε, όπως ο Σέρτζιο Λεόνε και ο Μπράιαν ντε Πάλμα.

Ήταν σίγουρος ότι κάποια στιγμή θα τα κατάφερνε, αλλά η αρχή ήταν εξαιρετικά δύσκολη, ειδικά για έναν εκκεντρικό νέο που δεν γνώριζε κανέναν στο Χόλιγουντ. «Διασταύρωση Έλβις Πρίσλεϊ και Τσαρλς Μάνσον» Το 1987, ο 24χρονος Ταραντίνο προσπαθούσε απεγνωσμένα να βρει δουλειά στον χώρο του θεάματος.

Τελικά έγινε βοηθός παραγωγής σε μια βιντεοταινία με αερόμπικ και ασκήσεις γυμναστικής, που παρουσίαζε ο ηθοποιός Ντολφ Λούντγκρεν, που εκείνη την εποχή ήταν γνωστός μόνο για το μυώδες σώμα του. Μία από τις δουλειές του ήταν να καθαρίζει τα περιττώματα σκύλων από το γκαζόν.

Τον επόμενο χρόνο υποδύθηκε έναν σωσία του Έλβις Πρίσλεϊ σε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς, «Τα Χρυσά Κορίτσια». Δεν καταδέχτηκε να φορέσει κάποια από τις στολές του Πρίσλεϊ και εμφανίστηκε με τα δικά του, καθημερινά ρούχα.

Ο ατζέντης του δικαιολόγησε την εμφάνισή του, λέγοντας στους παραγωγούς ότι ο Ταραντίνο είναι «μια διασταύρωση μεταξύ Έλβις Πρίσλεϊ και Τσαρλς Μάνσον». Αναφερόταν φυσικά στον αρχηγό μιας αίρεσης που έστελνε τις ερωμένες του, να σκοτώσουν αθώους ανθρώπους στην Καλιφόρνια. Ένα απ’ τα θύματά τους ήταν και η εγκυμονούσα σύζυγος του Ρόμαν Πολάνσκι, Σάρον Τέιτ. Αυτή ήταν όλη κι όλη η προϋπηρεσία του Ταραντίνο, όταν κλήθηκε να σκηνοθετήσει την πρώτη του ταινία, το «Reservoir Dogs».

Πολλοί έχουν αποκαλέσει τον Ταραντίνο «ρόκσταρ σκηνοθέτη». Εκκεντρικός όπως και οι ταινίες του, έχει προκαλέσει πολλές φορές το ενδιαφέρον των media με την προσωπική του ζωή. Σε ηλικία 15 ετών συνελήφθη γιατί έκλεψε ένα βιβλίο. Πριν το «Reservoir Dogs», όταν δεν είχε λεφτά ούτε για το φαγητό του, φυλακίστηκε τρεις φορές επειδή δεν πλήρωνε πρόστιμα. Την τρίτη φορά έμεινε μέσα μία βδομάδα.

Συνήθιζε να λέει, ότι του άρεσε η φυλακή επειδή άκουγε ξεκαρδιστικές ατάκες που χρησιμοποιούσε στις ταινίες του, όμως μετά από μια-δυο μέρες, η όποια μαγεία της φυλακής χάνονταν. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Rolling Stone, είχε δηλώσει ότι σε καμία περίπτωση δεν θα άφηνε να τον βιάσουν στη φυλακή: «Πες ότι είναι ο Μάικ Τάισον. Θα του δάγκωνα το χείλος, θα του δάγκωνα τα αρχ****. Αυτό θα μπορούσα να το κάνω. Και θα το κανα».

Το 1997 επιτέθηκε στον παραγωγό της ταινίας «Γεννημένοι Δολοφόνοι», Ντον Μέρφι και τον χτυπούσε στο κεφάλι. Ο Μέρφι του έκανε μήνυση και ζητούσε 5 εκατομμύρια δολάρια για αποζημίωση. Τελικά, ο Ταραντίνο δεν έδωσε ποτέ τα χρήματα και το επεισόδιο ξεχάστηκε.

Για πολλά χρόνια, φήμες έλεγαν ότι ο Ταραντίνο είχε φετίχ με τα δάχτυλα των ποδιών. Είχε τραβήξει δεκάδες πλάνα με τα γυμνά πόδια της μούσας του Ούμα Θέρμαν, η οποία πρωταγωνιστούσε στις ταινίες «Pulp Fiction» και «Kill Bill». Το ίδιο έκανε και με τις πρωταγωνίστριες της ταινίας «Death Proof».

Στην ταινία «From Dusk til Dawn», όπου πρωταγωνιστούσε ο ίδιος με τον Τζορτζ Κλούνεϊ, ο χαρακτήρας που υποδυόταν έγλυψε την τεκίλα από τα δάχτυλα της Σάλμα Χάγιεκ, της εξωτικής χορεύτριας που επρόκειτο να μεταμορφωθεί σε βαμπίρ. Αργότερα παραδέχτηκε σε συνέντευξή του, πως «έχει αδυναμία στο συγκεκριμένο σημείο του σώματος».

Ο εκκεντρικός Ταραντίνο συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σκηνοθετικές ιδιοφυΐες του κινηματογράφου. Από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι το Pulp Fiction, με τους Τζον Τραβόλτα, Ούμα Θέρμαν, Χάρβεϊ Καϊτέλ, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπρους Γουίλις, Τιμ Ροθ, Ροζάννα Αρκέτ και Κρίστοφερ Γουόκεν, το οποίο βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών το 1994.

Η ταινία προτάθηκε για επτά Όσκαρ, εκ των οποίων κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου. Όπως και άλλοι διάσημοι σκηνοθέτες, ο Ταραντίνο εμφανίζεται σε μικρούς ρόλους σε κάποιες ταινίες του, με πιο χαρακτηριστικούς στο Pulp Fiction και το Reservoir Dogs.

Ο Ταραντίνο έχει πει οτι θα σκηνοθετήσει μόνο δέκα ταινίες στην ζωή του πριν αποσυρθεί, και έχει μέχρι τώρα σκηνοθετήσει 9, μη μετρώντας το ερασιτεχνικό My Best Friend’s Birthday και μετρώντας τις ταινίες Kill Bill ως μία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments