Άποψη

Λεφτόδεντρα υπάρχουν για τους εκλεκτούς του συστήματος εξουσίας

Λεφτόδεντρα υπάρχουν για τους εκλεκτούς του συστήματος εξουσίας
Ο Σπύρος Γκουτζάνης σχολιάζει στο νέο του blog στο pagenews σχετικά με το επίδομα ενίσχυσης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για να στηρίξει τους πληγέντες από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο τίτλος είναι εντυπωσιακός: “Κορωνοϊός: Επίδομα 600 ευρώ για 166.000 επιστήμονες”, είναι ο τίτλος στα περισσότερα site. Η είδηση αναφέρει ότι “η κυβέρνηση προχωρά στην άμεση στήριξη 166.000 επιστημόνων δια ενός ανοιχτού προγράμματος, ύψους 180 εκατομμυρίων ευρώ, με επιταγή κατάρτισης (voucher), με τη μέθοδο της ασύγχρονης τηλεκατάρτισης… Το εκπαιδευτικό επίδομα των ωφελουμένων θα είναι ύψους 600 ευρώ για έκαστο εξ αυτών και θα αφορά 100 ώρες τηλεκατάρτισης”.

Στην πραγματικότητα αυτό σημαίνει ότι αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει τους επιστήμονες που πλήττονται και θα μείνουν χωρίς δουλειά για μερικούς μήνες, έστω με 600 ευρώ, δίνει λεφτά σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσω voucher.

Το ότι οι δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, οικονομολόγοι, εκπαιδευτικοί και ερευνητές που είναι οι έξι κατηγορίες, περίμεναν το πρόγραμμα e-learning “για να αναβαθμίσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες και να ωφεληθούν από τον ψηφιακό μετασχηματισμό στον αντίστοιχο κλάδο”, θα ήταν αστείο αν δεν ήταν υποτιμητικό και προσβλητικό για τους αντίστοιχους επιστήμονες. Πρόκειται για τομείς που ξεκινώντας την επαγγελματική τους ενασχόληση εργάζονται σε ψηφιακό περιβάλλον.

Παρομοίως η κυβέρνηση αντί να επιτάξει από την αρχή τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, τα άφησε έξω από τη μάχη για την αντιμετώπιση της επιδημίας -να αυξάνουν την πελατεία τους από εκείνους που φοβούνται τα μολυσμένα δημόσια Νοσοκομεία- και επιπλέον αποφάσισε να διπλασιάσει την αποζημίωση για τις ΜΕΘ στα 1600 ευρώ ανά κλίνη.

Όταν θα μπουν στη μάχη θα είναι όχι απλώς με το αζημίωτο αλλά και με αυξημένα κέρδη, από τα 30 εκατομμύρια που θα δώσει το δημόσιο στους κλινικάρχες.

Αλλά και στον τομέα της επικοινωνίας με άλλη απόφαση θα δώσει 11 εκατομμύρια ευρώ για την διάδοση του μηνύματος “μένουμε σπίτι” και των προστατευτικών μέτρων που έτσι κι αλλιώς κάνουν δωρεάν όλα τα Μέσα Ενημέρωσης. Δωράκια μερικών εκατοντάδων εκατομμυρίων σε περίοδο κρίσης. Τα μεγάλα δώρα είναι για τους μεγάλους του κλάδου, αφού με ένα άρθρο και μία ΠΝΠ η κυβέρνηση κατάργησε όλο το εργατικό δίκαιο. Έτσι κάθε επιχείρηση είτε έχει πληγεί είτε όχι θα μπορεί να μειώνει κατά 50% την εργασία του προσωπικού.

Επιπλέον, για τις επιχειρήσεις η υποχρέωση είναι να διατηρούν τις ίδιες θέσεις εργασίας.

Όμως δίχως περιορισμό στις απολύσεις απλώς θα ανανεώσουν το προσωπικό τους με φθηνότερες και ελαστικότερες σχέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση βρίσκει ευκαιρία στην κρίση, επιβάλλει κατάργηση της συνταγματικής τάξης, εκβιάζει μία αναγκαστική συναίνεση για να υλοποιήσει το νεοφιλελεύθερο μοντέλο της. Έτσι όμως ναρκοθετεί πρώτα απ όλα την απαραίτητη ομοψυχία και το ηθικό της κοινωνίας. Ήδη οι πολίτες τα βλέπουν όλα μαύρα, τα τρία διαγγέλματα του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τα κόλπα για την ενίσχυση των εκλεκτών, μέχρι στιγμής έχουν πετύχει να σκορπίσουν απαισιοδοξία και κατήφεια στην κοινωνία.

Ακολούθως ενισχύοντας με λεφτόδεντρα συγκεκριμένους επιχειρηματίες, υπονομεύει την ανάκαμψη της οικονομίας, αφού το όποιο όφελος από τα λεφτά που θα πάρουν οι ιδιοκτήτες νοσοκομείων, ΚΕΚ, κλπ δεν θα πέσουν στην κατανάλωση. Είναι η ίδια συνταγή που ακολούθησε το πρώτο οκτάμηνο και οδήγησε στην κάμψη της ανάπτυξης. Αλλά για όλα αυτά δεν θα πρέπει να μιλά κανείς γιατί διά διατάγματος επιβλήθηκε ομοψυχία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments