Οικονομία

Σταϊκούρας κορωνοϊός μέτρα στήριξης: Θα επαναληφθούν τον Μάιο

Σταϊκούρας κορωνοϊός μέτρα στήριξης: Θα επαναληφθούν τον Μάιο
Σταϊκούρας κορωνοϊός μέτρα στήριξης: Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να επαναλάβει την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις και του εργαζόμενους και το Μάιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Σταϊκούρας κορωνοϊός μέτρα στήριξης: Μήνυμα πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι έτοιμο να επαναλάβει την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων στήριξης προς τις επιχειρήσεις και του εργαζόμενους και το Μάιο, χωρίς τη χρήση του «μαξιλαριού» ρευστότητας, έστειλε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Alpha και απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες είναι οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Σταϊκούρας είπε: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα με το βασικό σενάριο, το οποίο τρέχουμε για οποιαδήποτε περικοπή στο Δημόσιο. Δεν υπάρχει κανένα θέμα να βάλουμε χέρι στο μαξιλαράκι ασφαλείας, αυτά τα 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ στο βασικό σενάριο που έχει να κάνει με το επόμενο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Σταϊκούρας παράλληλα, ανέφερε πως «τα μέτρα που έχουμε πάρει έχουμε στόχο να τα επαναλάβουμε χωρίς να κάνουμε χρήση του μαξιλαριού ασφαλείας και το Μάιο».

Ωστόσο, επισήμανε πως όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού, «τόσο μεγαλύτερα θα είναι και τα προβλήματα στην οικονομία. Άρα θα πρέπει να ρίχνουμε πολλά όπλα, αλλά να κρατάμε και καύσιμα». Σε ερώτημα αναφορικά με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, για την οποία άρχισαν την Παρασκευή οι υποβολές αιτημάτων, ο υπουργός σημείωσε πως «η αξιολόγησή τους θα γίνει μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής και η ρευστότητα θα εκταμιευθεί μέσα στον Απρίλιο».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στο ζήτημα της ύφεσης, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως αυτή αναμένεται να φτάσει το 3% – 4%, βάσει των νέων εκτιμήσεων του υπουργείου Οικονομικών, ενώ έκανε λόγο και για υπέρβαση των εσόδων κατά το μήνα Μάρτιο. «Με τα τωρινά δεδομένα η χώρα φαίνεται να μπορεί να ανακάμψει σημαντικά το β’ εξάμηνο. Να καλύψει ένα κομμάτι της ύφεσης. Γι’ αυτό και υποστηρίζω ότι όσο πιο σωστά είναι δομημένα τα μέτρα, όσο πιο σωστά κατανεμημένα είναι μέσα στην επόμενη περίοδο και κυρίως όσο λαμβάνουν υπόψη και τη μετά κορωνοϊό εποχή, τόσο πιο γρήγορα θα βγούμε από την κρίση και θα οδηγηθούμε σε μία υψηλή και βιώσιμη ανάπτυξη», συνέχισε.

Νέα ρύθμιση οφειλών μετά το τέλος της κρίσης:

Κατά τα λοιπά, προανήγγειλε νέα ρύθμιση οφειλών, αμέσως μετά το τέλος της κρίσης που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ελλάδα. «Θα δούμε πρώτα απ’ όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Εξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση», είπε σχετικά.

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, τις φοροαπαλλαγές, επισήμανε πως «ισχύει η στρατηγική μας για μείωση άμεσων και άμεσων φόρων. Όταν η κατάσταση ομαλοποιηθεί, θα διατηρηθεί αυτή η πολιτική». «Μέσα από την τροπολογία που πέρασε χθες στη Βουλή αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του υπουργείου κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε γι’ αυτό το χρονικό διάστημα της κρίσης να αυξήσουμε δαπάνες και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της καθημερινότητας, απλώνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς, τέλος, για τη στάση του Eurogroup, ο Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε πως θα σταλεί «μήνυμα αποφασιστικότητας και αλληλεγγύης με τη χρήση των κονδυλίων της ECCL, όχι όμως με τους όρους και τις προϋποθέσεις των προληπτικών γραμμών που ξέραμε μέχρι σήμερα». «Είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι την Τετάρτη θα προκύψει ένας θετικός συνδυασμός μέτρων», κατέληξε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments