Ελλάδα

Κορωνοϊός Ελλάδα: 71 νέα κρούσματα σήμερα – 1955 συνολικά – 86 νεκροί [infographic]

Κορωνοϊός Ελλάδα: 71 νέα κρούσματα σήμερα – 1955 συνολικά – 86 νεκροί [infographic]
Κορωνοϊός Ελλάδα: Ακόμη 3 άτομα θρηνεί η χώρα μας λόγω του κορωνοϊού - Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 71 - 1955 πολίτες έχουν προσβληθεί συνολικά από τον ιό.

Κορωνοϊός Ελλάδα: Ανακοινώθηκαν για ακόμη μια μέρα από τις αρμόδιες αρχές τα νέα κρούσματα και οι νεκροί στη χώρα μας από τον κορωνοϊό. Όπως θα παρατηρήσετε και στο παρακάτω infographic, τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο είναι 71, και πλέον τα κρούσματα στο σύνολο τους στην Ελλάδα είναι 1955, σύμφωνα με την ενημέρωση από το λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Οι θάνατοι έφτασαν τους 86, αφού σήμερα έφυγαν από τη ζωή άλλοι 3 συμπολίτες μας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 1955. Από αυτά, 518 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 734 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα, ενώ 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Αυστηροποίηση των μέτρων, εντατικοί έλεγχοι και τσουχτερά πρόστιμα

«Φρένο» σε όποιον έχει σκεφτεί  να παραβιάσει τα ήδη υπάρχοντα μέτρα έβαλε κατά τη χθεσινή ημέρα η κυβέρνηση μετά και την αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας ενάντια στον κορωνοϊό, ενόψει του Πάσχα. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης προϊδέασε για τα επικείμενα αυστηρότατα μέτρα που θα ακολουθήσουν προδίδοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τους ελέγχους κόντρα στον φονικό ιό. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος ανακοίνωσε επίσημα πλέον το νέο πλαίσιο των μετακινήσεων μέχρι τις 27 Απριλίου.

Η ανάγκη να προστατεύσουμε την ύπαιθρο, τα χωριά μας, τα νησιά μας και, κυρίως, όλους εκείνους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες της κάθε περιοχής της πατρίδας μας, μας επιβάλλει να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις» ανέφερε σχετικά ο κ. Χαρδαλιάς. Επισήμανε δε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια μετακίνησης από τα αστικά κέντρα προς τα χωριά τις ημέρες του Πάσχα δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού και πρόσθεσε πως «αυτό δεν μπορούμε ούτε να το ρισκάρουμε ούτε να το επιτρέψουμε».

Αναλυτικά από χθες στις έξι το απόγευμα, εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται:

Στο οδικό δίκτυο σε:

  • εθνικές οδούς και τους παραδρόμους τους,
  • σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και συλλεκτήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, με σημεία ελέγχου από την Ελληνική Αστυνομία κατά μήκος τους σε όλα τα ιδιωτικά οχήματα και σε 24ωρη βάση.
astynomia-kikloforia-1

Στις θαλάσσιες διαδρομές:

Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς, ενώ μέχρι τις 27 Απριλίου αναστέλλεται η προς και μεταξύ των νησιών συγκοινωνία, τόσο αεροπορικώς, όσιο και ακτοπλοϊκώς, με εξαίρεση τη μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς το νησί κατοικίας τους και την μετάβαση κατοίκων των μικρών νησιών προς τα μεγαλύτερα για μετακινήσεις αυστηρά Β1, Β2 και Β3, δηλαδή πρόσβαση σε γιατρό, φαρμακείο και σούπερ μάρκετ.

Στις αεροπορικές διαδρομές:

Με δεδομένο ότι για πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) ισχύει η απαγόρευση αεροπορικών πτήσεων από και προς αυτές, η μετακίνηση από τα αεροδρόμια επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο για μετακίνηση μόνιμων κατοίκων προς την μόνιμη κατοικία τους, με βάση την Ε1 δήλωσή τους και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα επιστροφής.

Το ίδιο καθεστώς ισχύει και για τα λιμάνια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και τα ΚΤΕΛ της χώρας

Δυνατότητα αναχώρησης από αυτά έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με προορισμό την μόνιμη κατοικία (βάση της δήλωσης Ε1) και με εισιτήριο χωρίς επιστροφή μέχρι τις 27 Απριλίου. «Κανένα εισιτήριο δεν θα εκδίδεται, κανείς επιβάτης δεν θα επιβιβάζεται χωρίς τη δήλωση του Ε1 ή την ειδική βεβαίωση μόνιμης κατοικίας» ξεκαθάρισε, άλλωστε, προς πάσα κατεύθυνση ο κ. Χαρδαλιάς.

Από τα νέα μέτρα προστασίας εξαιρούνται αποκλειστικά και μόνο οι εξής:

  • τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
  • των Σωμάτων Ασφαλείας,
  • το νοσηλευτικό προσωπικό,
  • το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας
  • το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του Κράτους, με την προϋπόθεση ότι οι μετακινήσεις τους αφορούν σε εκπλήρωση του καθήκοντός τους και εφόσον φέρουν φύλλο πορείας ή σχετική υπηρεσιακή βεβαίωση.

money-3918183_1920

Τσουχτερά πρόστιμα

Αναβαθμισμένες προβλέπονται και οι κυρώσεις για όσους επιχειρήσουν να παραβούν το νέο πλαίσιο μετακινήσεων, αφού κάθε απόπειρα καταχρηστικής μετακίνησης εκτός νομού κατοικίας -πλην των εξαιρέσεων- λογίζεται μέχρι τις 27 Απριλίου ως αιτία αναψυχής και συνοδεύεται από:

  • Πρόστιμο 300 ευρώ (διπλό από το ισχύον μέχρι χθες)
  • Αφαίρεση των πινακίδων των παραβατών για 60 ημέρες και
  •  Επιστροφή του οχήματος στον τόπο αφετηρίας του

Παρότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις στεγανοποιείται σχεδόν στο έπακρο κάθε πιθανότητα καταχρηστικής μετακίνησης, «τα μέτρα δεν είναι καινούρια» έσπευσε να υπενθυμίσει χθες ο κ. Χαρδαλιάς. Πρόσθεσε πως «αυτό που αλλάζει, είναι ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι εφαρμογής τους», καθώς ο συνδυασμός των περιοριστικών προβλέψεων σε ένα πιο δυναμικό σχήμα υπήρξε τελικά η κεντρική επιλογή του κυβερνητικού επιτελείου τις ημέρες των γιορτών (ανάμεσα και σε άλλες εκδοχές και σενάρια), με την πρόνοια να μην επιβαρυνθεί περισσότερο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, που τηρεί στωικά τους κανόνες αυτοπεριορισμού.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς καλεί τους επιχειρηματίες να επικαιροποιήσουν εντός 24 ωρών τις λίστες χορήγησης των βεβαιώσεων καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα βρεθούν απέναντι στις κυρώσεις περί ανασφάλιστων εργαζομένων, ήτοι 10.500 ευρώ πρόστιμο, ενώ ο κάτοχος της βεβαίωσης θα αντιμετωπίσει ποινικές κυρώσεις.

Κατηγορηματικός υπήρξε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και αναφορικά με όσους εργάζονται στα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη) και διαμένουν μόνιμα σε άλλο νομό, ώστε να μην μετακινηθούν προς την ύπαιθρο κάνοντας χρήση της άδειάς τους, αφού η βεβαίωση του εργοδότη τους καλύπτει μόνο την κίνηση εντός νομού εργασίας και μόνο για τις ώρες εργασίας, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν στα χωριά τους, σε περίπτωση που το αποτολμήσουν.

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι προκειμένου να αποφευχθεί η μετακίνηση των πολιτών από την Αθήνα στην επαρχία

Τον τελευταίο καιρό είχε γίνει γνωστό ότι θα έρθει η αυστηροποίηση των μέτρων. Το Πάσχα πλησιάζει και από την κυβέρνηση έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Στην χθεσινή ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον Νίκο Χαρδαλιά μάθαμε ότι θα γίνει έλεγχος στα διόδια και τα πρόστιμα θα διπλασιαστούν.

Το μέτρο ίσχυσε από τις έξι το απόγευμα της Τεράρτης. Από νωρίς το πρωί οι άνθρωποι της τροχαίας βρίσκονται στα διόδια προκειμένου να ελέγξουν ότι κανένας κάτοικος Αθήνας δεν θα επιχειρήσει να πάει στην επαρχεία. Θυμίζουμε ότι για να περάσει κάποιος τα διόδια θα χρειαστεί να έχει μαζί του βεβαίωση του Ε9 που δείχνει ότι είναι μόνιμος κάτοικος επαρχίας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ, θα τους αφαιρούν τις πινακίδες και θα επιστρέφουν στο σπίτι του.

Δείτε τις φωτογραφίες και τα βίντεο από τους ελέγχους στα διόδια Αφιδνών

IMG_6592-1200x900IMG_6591-1200x900IMG_6590-1200x900

ΑΧΕΠΑ: Δύο ασθενείς αποδιασωληνώθηκαν – Τρεις πήραν εξιτήριο

Αισιόδοξα είναι τα νέα που έρχονται από το ΑΧΕΠΑ και αφορούν πέντε ασθενείς, που νοσηλεύονταν με κορωνοϊό στο νοσοκομείο. Οι δύο από αυτούς αποδιασωληνώθηκαν και οι άλλοι τρεις πήραν εξιτήριο.Παράλληλα, χαμηλός είναι ο αριθμός που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στην πόλη με μόνο 39 κρούσματα και 3 θανάτους από τον ιό.

Όπως ανέφεραν ειδικοί στο Open, ο εξαιρετικά χαμηλός αριθμός σχετικά με άλλες περιοχές της χώρας, οφείλεται στο ότι στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα, έγινε αμέσως η ιχνηλάτηση και με την ενεργοποίηση όλου αυτού του μηχανισμού, ο κόσμος είδε την υπόθεση πολύ πιο σοβαρά. Εν τω μεταξύ, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρέδωσε υγειονομικό υλικό 25 τόνων σε όλα νοσοκομεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments