Διεθνή

Τουρκία κορωνοϊός: Προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Καταρρέει η τουρκική οικονομία

Τουρκία κορωνοϊός: Προ των πυλών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου – Καταρρέει η τουρκική οικονομία
Τουρκία κορωνοϊός: Στα χειρότερα της βρίσκεται η τουρκική οικονομία παρά την ανάκαμψη των δύο τελευταίων ημερών, με τα πάντα πλέον να συνηγορούν πως δεν αργεί η στιγμή που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Τουρκία κορωνοϊός: Από το κακό στο χειρότερο προχωρά η τουρκική οικονομία. Η πτώση του νομίσματος σε συνδυασμό με την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας έχει φέρει τη χώρα λίγα βήματα πριν τον γκρεμό. Πολλοί μάλιστα είναι οι επιφανείς επιχειρηματίες που βλέπουν το αδιέξοδο να λύνεται μονάχα με τη παροχή στήριξη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό προσπαθεί να αποφύγει ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο οι πιθανότητες πλέον δεν είναι με το μέρος του.

Είναι κοινό «μυστικό» πλέον ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο έλλειμμα στον προϋπολογισμό της με την Κεντρική Τράπεζα να έχει αποσύρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια από τα συναλλαγματικά της αποθέματα για να στηρίξει τη λίρα.

Η Τουρκία πρέπει να σκεφτεί το ΔΝΤ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της τουρκικής οικονομικής εφημερίδας «Ντουνιά», η οποία μίλησε με αρκετούς επιφανείς Τούρκους οικονομολόγους, η Άγκυρα θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να απευθυνθεί για χρηματοδότηση στο ΔΝΤ, καθώς οποιαδήποτε άλλη συμφωνία με την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεν θα είναι αρκετή για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές ελλείψεις της χώρας.

Η Τουρκία όπως αναφέρει το ethnos.gr έχει μειώσει τη συμμετοχή της στα αμερικανικά ομόλογα κάτω από 3 δις, δολάρια, πράγμα που σημαίνει ότι οποιαδήποτε συμφωνία με την Fed θα έχει πολύ περιορισμένο πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με τον Ορκούν Γκιοντέκ, αναλυτή της Deniz Investment στην Κωνσταντινούπολη. Για παράδειγμα, η Ινδονησία έχει εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Fed, αλλά κατέχει ομόλογα αξίας 27-30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Αν, ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να αρνείται να πάρει δάνειο από το ΔΝΤ, η μόνη επιλογή της είναι να στραφεί στην Κίνα για ρευστό χρήμα, με την οποία ήδη έχει συνάψει μία περιορισμένη συμφωνία δανειοδότησης με παράγωγο ισοτιμιών νομισμάτων.

Bloomberg: Μειώνεται η αντίσταση της Τουρκίας προς το ΔΝΤ

Σύμφωνα με το Bloomberg πάντως, η αντίσταση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στο να ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να κάμπτεται όσο ο COVID-19 καταστρέφει την οικονομία του.

Ως απόδειξη το Bloomberg επικαλείται τουρκική φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, που προκρίνει ότι το πλέον εύλογο timing για τον Ερντογάν να ζητήσει το δάνειο είναι ΤΩΡΑ.

Βέβαια, η Τουρκία έχει δρόμο ακόμη μέχρι να φτάσει να υποβάλει το οποιοδήποτε αίτημα για βοήθεια στο ΔΝΤ, είτε σε ένα πλαίσιο προγράμματος έκτακτης χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του ιού είτε για μία πιο μακροπρόθεσμη συμφωνία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Τα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα της Κεντρικής Τράπεζας εξαντλούνται, με τα καθαρά αποθεματικά να είναι κάτω από το μηδέν, σύμφωνα με το Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν διαθέτει τη δύναμη πυρός για να προστατεύσει μια οικονομία με χρέη άνω των 170 δις. δολαρίων, που θα πρέπει να καταβάλλει το επόμενο έτος.

Capital Controls

Τα capital controls είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, καθώς το κεφάλαιο, που χρειάζεται η χώρα, παραμένει στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι ακόμη και στο παρελθόν όταν έδιναν μεγαλύτερη μάχη για τη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας, ούτε τότε προσέφυγαν στην επιλογή των capital controls.

Αλλά και το κόστος του να μην κάνεις τίποτα μπορεί να αποβεί πολύ ακριβό.

Το αδιέξοδο της Τουρκίας είναι σε μεγάλο βαθμό δικό της, εκτιμά το Bloomberg. Η προσπάθεια του Ερντογάν για όλο και χαμηλότερο κόστος δανεισμού κατέστρεψε την εμπιστοσύνη των Τούρκων στο δικό τους νόμισμα, οδηγώντας σε μια σταθερή δολαριοποίηση της οικονομίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments