Κόσμος

Κορωνοϊός – Καθηγητής του Γέιλ: Nα προετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο

Κορωνοϊός – Καθηγητής του Γέιλ: Nα προετοιμαστούμε για δεύτερο κύμα το φθινόπωρο
Κορωνοϊός - Καθηγητής του Γέιλ: Σύμφωνα με γνωστό επιστήμονα ο κόσμος θα πρέπει να είναι έτοιμος για ένα δεύτερο κύμα του ιού.

Κορωνοϊός – Καθηγητής του Γέιλ: Ένα από τα θέματα που βασανίζει τους επιστήμονες είναι να βρουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα κερδίσουμε χρόνο καθώς η καραντίνα φέρνει αποτελέσματα και αναμένεται να υπάρξει μείωση της εξάπλωσης μέσα στο καλοκαίρι. Ωστόσο αυτό που προκαλεί έντονο προβληματισμό είναι το ενδεχόμενο να έχουμε δεύτερο κύμα κορωνοϊού το φθινόπωρο.

Με τα παραπάνω συμφωνεί και ο διακεκριμένος Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, Νικόλας Χρηστάκης. Η εκτίμηση του είναι πως ο ιός δεν θα εξαφανιστεί εντελώς όπως συμβαίνει με άλλους ιούς το καλοκαίρι. Αυτό θα οδηγήσει στο δεύτερο κύμα που αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο.

Συζητώντας με τον εκδότη του επιστημονικού περιοδικού JAMA (Journal of the American Medical Association), Howard Bauchner στην εκπομπή «Conversations with Dr. Bauchner», ο Δρ. Χρηστάκης καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών, Παθολογίας και Βιοϊατρικής Μηχανικής και διευθυντής στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Φυσιολογίας στο Γέιλ, ανέλυσε το ιστορικό πρότυπο των πανδημιών και των κοινωνικών πτυχών της πανδημίας της COVID-19.

Θα κάνει διάλειμμα ο κορωνοϊός ;

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ενώ οι πρώτες μελέτες που έγιναν στην Κίνα προέβλεπαν ότι ο καιρός ίσως δεν παίζει μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της πανδημίας, πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα προβλέπουν μείωση κρουσμάτων και θανάτων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά όχι τόσο μεγάλη όσο στις προηγούμενες γνωστές πανδημίες, που είχαν ανακοπεί από την ζέστη.

«Το Φθινόπωρο, πιστεύω ότι κατά 75% είναι πιθανόν να επανέλθει  όπως συνέβη το 1918 και το 1957, που είχαμε πανδημίες», εξήγησε ο Δρ. Χρηστάκης. Και συμπλήρωσε: «Δεν γνωρίζω αν θα είναι πιο θανατηφόρο (το δεύτερο κύμα) αλλά σίγουρα θα υπάρξει και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτό».Ωστόσο, ακόμη και η σύντομη αυτή «ανάπαυλα» του ιού απέχει ακόμα από το να συμβεί, σύμφωνα με τον Δρ. Νικόλα Χρηστάκη καθώς όπως είπε «Είμαστε στην αρχή του πρώτου κύματος» και της μεγάλης ζημιάς που αυτό προκαλεί.

Επιχειρώντας μια σύγκριση με άλλες πανδημίες, ο καθηγητής του Γέιλ υποστήριξε ότι η πανδημία του κορωνοϊού μοιάζει περισσότερο με την πανδημία της γρίπης του 1957, που έγινε αιτία θανάτου 150.000 άτομα στις ΗΠΑ. Και με βάσει αυτά τα δεδομένα, ο κορωνοϊός θα μπορούσε να σκοτώσει 250.000 ή και περισσότερα άτομα στις ΗΠΑ.

Αλλά προέβλεψε ότι η νόσος COVID-19 θα γίνει ενδημική, όπως το κοινό κρυολόγημα ή η γρίπη και θα βρεθεί εμβόλιο ή κάποιο φάρμακο «αλλά μέχρι να συμβεί αυτό, πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους». Αναλύοντας τα τεκταινόμενα της πανδημίας στις ΗΠΑ, ο Δρ. Χρηστάκης είπε ότι «η Φλόριντα θα αποτελέσει προβληματική περιοχή. Η Λουιζιάνα ήδη έχει πρόβλημα. Τώρα (ο ιός) βρίσκεται στις μεγάλες παραθαλάσσιες πόλεις και στο Ντιτρόιντ, αλλά ακολουθεί στενά και όλη η υπόλοιπη χώρα. Οι επόμενες εβδομάδες αναμένεται να είναι σκληρές».

Γράψτε το σχόλιο σας

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments