Άποψη

Με συγχωρείτε αλλά «ευάλωτοι» δεν είναι οι Ρομά, οι υπόλοιποι είναι

Με συγχωρείτε αλλά «ευάλωτοι» δεν είναι οι Ρομά, οι υπόλοιποι είναι
Για το κατά πόσο είναι ευάλωτοι οι Ρομά, γράφει ο Λάμπρος Καλαρρύτης μέσω του προσωπικού του blog στο pagenews.gr και διερωτάται... "Οι πολίτες που πέφτουν κατ΄ επανάληψη θύματα κλοπών από Ρομά δεν είναι ευάλωτοι;".

Στον απόηχο του συμβάντος με το γλέντι των Ρομά εν μέσω κορωνοϊού, της επιτόπιας επίσκεψης του κ. Τσιόδρα στον οικισμό και της επεισοδιακής εφαρμογής καραντίνας εκεί, υπήρξε κάτι ενδιαφέρον. Και δεν αναφέρομαι σε δεύτερο γλέντι της συμπαθούς κοινωνικής ομάδας, γάμου πάλι, με έναν εκ των συμμετεχόντων, τον πατέρα, να λέει «συγγνώμη, πριν από 15 λεπτά αποφάσισε ο γιος μου να την κλέψει».

Έδωσε μάλιστα και διευκρινίσεις, λέγοντας τα εξής αφοπλιστικά.

«Έγιναν όλα πολύ γρήγορα, μέσα σε 15-20 λεπτά. Ήρθε ο γιος μου και μου είπε “μπαμπά, θα κλέψω την αρραβωνιαστικιά μου” και έτσι κάναμε κάτι που δεν έπρεπε να γίνει. Ζήτησα συγγνώμη από τον δήμαρχο και τους συμπολίτες και ξαναζητάω συγγνώμη. Ήταν μια αυθόρμητη κίνηση που γιγαντώθηκε από τα κανάλια. Σε 30 λεπτά τελείωσε όλο το πανηγύρι, 15 λεπτά που ζητήσαμε την κοπέλα και άλλα 20 λεπτά που κράτησε το γλέντι. Κάναμε ένα πολύ μεγάλο λάθος, όμως δεν μπορέσαμε να κρύψουμε τη χαρά μας, τι να κάνουμε;».

Εν πάση περιπτώσει το ενδιαφέρον είναι άλλο.

Ότι μόλις ο καθηγητής κ. Τσιόδρας έκανε αναφορά στην ανάγκη να αποφευχθεί ο κοινωνικός αυτοματισμός και να μην υπάρξουν ρατσιστικά αντανακλαστικά – «πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι δεν είναι αποδιοπομπαίοι τράγοι, δεν είναι απειλή, αλλά ευάλωτη ομάδα, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, φόβο, μίσος και διακρίσεις στην κοινωνία μας» – βγήκαν μία σειρά από πρόσωπα, της Προέδρου της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένης, για να υπερθεματίσουν.

Η επωδός είναι η γνωστή. Δεν πρέπει να υπάρχουν αντιδράσεις εναντίον τους, δεν πρέπει να στοχοποιούνται, δεν πρέπει να καλλιεργούνται στερεότυπα. «Μαθήματα δημοκρατίας και σεβασμού του πολίτη από τον καθηγητή Τσιόδρα: “Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για φόβο, για διχασμό, για διαιρέσεις στην κοινωνία μας… Αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας”», ανήρτησε στο twitter η κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου.

Παρέμβαση έκανε (το περίεργο θα ήταν αν δεν έκανε) και ο διευθυντής του ελληνικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, άλλοτε σημαίνον στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα. «Ο Σωτήρης Τσιόδρας στη σημερινή συνέντευξη τύπου αφού διάβασε την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά είπε για τους συμπολίτες μας: “Σε κάποιες χώρες δυστυχώς μέσα ενημέρωσης αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή. Δεν είναι απειλή. Είναι ευάλωτη ομάδα”. Μπράβο στον κ. Τσιόδρα»

Σύμφωνοι. Κανείς εχέφρων δεν θέλει να στοχοποιείται κανείς και κανείς λογικός δεν θέλει κοινωνικές διαιρέσεις και εντάσεις, ειδικά σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε και τις επιδίωκε – και συνεχίζει να τις επιδιώκει – αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση.  Είναι όμως ένα πράγμα αυτό και είναι διαφορετικό κάποιοι με επιλεκτικές τοποθετήσεις, λόγω ιδεοληψίας, να κάνουν το άσπρο-μαύρο να αντιστρέφουν την πραγματικότητα.

Ευάλωτοι δεν είναι οι Ρομά με την έννοια που την παρουσιάζουν οι επαγγελματίες ευαίσθητοι.

Ευάλωτοι είναι αυτοί που η ζωή τους τίθεται σε κίνδυνο επειδή οι Ρομά θεωρούν ότι δεν έχουν την υποχρέωση να τηρούν τον νόμο ειδικώς και γενικώς, καλυπτόμενοι πίσω από την «ευαλωτότητα» που κάποιοι την έχουν πρόχειρη, αλλά για συγκεκριμένες ομάδες. Πχ για Ρομά και μετανάστες. Αλήθεια τα ανήλικα που χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους Ρομά για επαιτεία, είτε στις αγκαλιές των δικών (;)τους – μιλάμε για βρέφη – είτε εξωθούμενα στα φανάρια αν είναι λίγο πιο μεγάλα, δεν είναι ευάλωτα; Καμία δήλωση για αυτά δεν θυμάμαι.

Οι πολίτες που πέφτουν κατ΄ επανάληψη θύματα κλοπών από Ρομά δεν είναι ευάλωτοι; Οι Δήμοι και οι επιχειρήσεις που υφίστανται ζημιές χιλιάδων ευρώ από τις κλοπές του πάσης φύσεως χάλκινου και εν γένει μεταλλικού εξοπλισμού δεν είναι ευάλωτοι; Σοβαρά τώρα, οι επιλεκτικά ευαίσθητοι θεωρούν ότι οι Ρομά είναι μία κοινωνική ομάδα σαν όλες τις άλλες;

Παραβατικότητα και εγκληματικότητα υπάρχει παντού, αλλά δεν είναι οι συμπεριφορές ίδιες σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Και η ιδιαιτερότητα σημαίνει απαραιτήτως ευαλωτότητα; Πόθεν; Δεν έχουν οι Ρομά την ευκαιρία να συμμετάσχουν ισότιμα σε όλες τις λειτουργίες και διαδικασίες του ελληνικού κράτους, στην Παιδεία κλπ; Γιατί δεν το κάνουν; Γιατί τόσες δεκαετίες δεν έχουν ενσωματωθεί στην κανονικότητα; Από άρνηση του κράτους απέναντί τους ή από δική τους επιλογή;

Την καλύτερη απάντηση την έδωσε ο πρόεδρος των Ρομά Θεσσαλίας, ο οποίος είπε ότι με την καραντίνα ο κάθε Ρομά δεν μπορεί «να βγει έξω, να κάνει τον πλανόδιο, να κλέψει, να ζητιανέψει, να φέρει λεφτά και να ταΐσει την οικογένειά του». Αν ευαλωτότητα είναι να μην μπορεί κάποιος να κάνει τα παραπάνω, τότε να συμφωνήσουμε ότι είναι όντως ευάλωτοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments