Άποψη

Καταστρέφεστε αλλά θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι

Καταστρέφεστε αλλά θα γίνετε καλύτεροι άνθρωποι
Ο Σπύρος Γκουτζάνης θεωρεί ότι καλή είναι η αισιοδοξία και η θετική σκέψη, αλλά όχι και να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι είμαστε και τυχεροί που μας βρήκε ο κορωνοϊός. Διαβάστε στο blog του στο pagenews.gr.

Παρακολουθώντας τα συστημικά μέσα ενημέρωσης με την καταιγιστική τους προπαγάνδα, κινδυνεύουμε να πιστέψουμε ότι ο εγκλεισμός, δηλαδή ο αναγκαστικός περιορισμός της ελευθερίας, όπως και η αντίθετη στην ανθρώπινη φύση παρατεταμένη στέρηση της κοινωνικότητας, είναι κάτι σαν ευλογία. Αρχικά βγήκε περιώνυμος φιλόσοφός τους να μας πει ότι επειδή είχαμε στραφεί πολύ προς το έξωθεν, είναι μία ευκαιρία να στραφούμε έσωθεν…Ακολούθως, το χαζό life style μας προέτρεψε να ανακαλύψουμε ξανά τον εαυτό μας και τις σχέσεις μας με τους οικείους μας.

Εν τέλει το γενίκευσαν για να προβάλλουν ότι και από αυτή την κρίση θα υποφέρουμε βέβαια αλλά θα βγούμε πιο δυνατοί. Κάτι τέτοιες ασυναρτησίες έλεγαν και τα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Δέκα χρόνια μετά το συνολικό αποτέλεσμα των μνημονίων ήταν η εθνική ταπείνωση, η υποθήκευση του μέλλοντος και η μόνιμη υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολλών. Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα.

Μία ουδέτερη παρατήρηση υποδεικύνει ότι από την παρούσα κρίση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν πληγεί και πολλές δεν θα ανοίξουν ή δεν θα καταφέρουν να ορθοποδήσουν ξανά.

Δεκάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες θα μείνουν χωρίς εισοδήματα και ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα μείνουν άνεργοι. Με την επίκληση της οικονομικής κρίσης οι εργασιακές σχέσεις έχουν απορρυθμιστεί περαιτέρω και φυσικά δεν θα επανέλθουν, οι μισθοί θα υποβαθμιστούν, οι συνθήκες απασχόληση θα επιδεινωθούν, η εκ περιτροπής εργασία και η τηλεεργασία θα γίνουν μόνιμη κατάσταση με αντίστοιχες μειώσεις αμοιβών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Οι πρώτες διατάξεις που έφερε η κυβέρνηση με τη μορφή των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου ήταν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι μειώσεις μισθών και στον δημόσιο τομέα είναι προ των πυλών, ο κοινωνικός αυτοματισμός ζεσταίνεται. Παρομοίως και η περικοπή των συντάξεων.

Η κυβέρνηση δίνει δείγματα γραφής για το πώς αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση της δευτερογενούς κρίσης στην οικονομία. Ήδη μοίρασε περί τα 47 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες ΜΜΕ με διάφορα προσχήματα (11,5 από την διαφημιστική καμπάνια, 15,5 μέσω των Περιφερειών και 21 με την απαλλαγή από το τέλος συχνοτήτων των καναλιών) και περί τα 30 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.

Έχει ενδιαφέρον να μάθουμε στο τέλος πόσα θα διαθέσει στους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών που έχασαν τα έσοδα των διοδίων. Εκεί όμως που ξεπέρασε τον εαυτό της ήταν με τα voucher για τους επιστήμονες. Έγινε καταγέλαστη για να μοιράσει 80 εκατομμύρια ευρώ σε φίλους ιδιοκτήτες ΚΕΚ, με τρόπο ταπεινωτικό για τους νέους επιστήμονες. Είναι αστείο να εκπαιδεύεται ένας δικηγόρος, γιατρός, αρχιτέκτονας στην χρήση ΗΥ.

Παράλληλα η κυβέρνηση ενώ κάνει χρήση του μαξιλαριού των 37 δις, αρνείται κάθε λογοδοσία.

Φυσικά τα χρήματα αυτά που αποτελούν το αποθεματικό έχουν προέλθει από τις θυσίες του ελληνικού λαού και δεν είναι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της ΝΔ. Είναι συνολικά της κοινωνία και προορίζονται ακριβώς για να αντιμετωπιστούν έκτακτες ανάγκες. Και πιο έκτακτη ανάγκη από αυτή που περνάμε δύσκολα θα υπάρξει. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν απαντά εάν έχει ήδη χρησιμοποιήσει κάποια χρήματα (και καλά έκανε αν ήταν ανάγκη), αν θα χρησιμοποιήσει 12-14 δις μέχρι το τέλος Ιουνίου όπως διέρρευσε ο κ. Σκυλακάκης ο οποίος μέχρι πριν από μερικούς μήνες θεωρούσε μεγάλο λάθος το μαξιλάρι, ή εάν θα τα κρατήσει για εφεδρεία που θα χρειαστεί για αργότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν πήρε η ελληνική κοινωνία και ούτε τα έθεσαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης προς τους αρμοδίους. Ωστόσο μάθαμε ότι οι κυβερνώντες μας πήραν δύσκολες αποφάσεις, βρήκαν ευκαιρία για να αναθεωρήσουν κάποιες από τις απόψεις τους και όλοι μαζί πρέπει να διδαχθούμε -όπως έκαναν και οι κυβερνώντες μας- για να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και για να μην διαμαρτυρηθούμε γι αυτά που έρχονται…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments