Ελλάδα

Μάσκες προστασίας: Υποχρεωτική η χρήση της μετά την άρση των μέτρων – Οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση

Μάσκες προστασίας: Υποχρεωτική η χρήση της μετά την άρση των μέτρων – Οδηγίες για τη σωστή τοποθέτηση
Μάσκες προστασίας: Η άρση των μέτρων από τη κυβέρνηση έρχεται όμως μαζί με αυτή ξεκινά μια νέα πραγματικότητα η οποία θα βρει τους Έλληνες πολίτες να φορούν ιατρική μάσκα σχεδόν σε κάθε τους έξοδο.

Μάσκες προστασίας: Αντίστροφα μετρούν οι Έλληνες πολίτες για την άρση των μέτρων κυκλοφορίας από τη κυβέρνηση. Η απαγόρευση κυκλοφορίας αναμένεται να αποτελέσει παρελθόν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει γνωστή μέσω διαγγέλματος την νέα πραγματικότητα, στην οποία καλούμαστε όλοι να συμμορφωθούμε.

Σε αυτή πιθανότατα θα προστεθεί η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κάθε έξοδο προκειμένου να περιοριστεί ο κίνδυνος της διασποράς της πανδημίας.  Αυτό ανακοίνωσε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως ανέφερε οι ειδικοί της Επιτροπής του υπουργείου εισηγήθηκαν την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολυσύχνατους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση την περίπτωση αντενδείξεων για ιατρικούς λόγους.

Υποχρεωτική η μάσκα και για πελάτες και για εργαζόμενους

Ο Σωτήρης Τσιόδρας σημείωσε πως η μάσκα θα είναι υποχρεωτική σε παντοπωλεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, τόσο για τους πελάτες, όσο όμως και για τους εργαζόμενους. Υποχρεωτική θα είναι η μάσκα και στα νοσοκομεία και στα διαγνωστικά κέντρα. Ωστόσο επανέλαβε πως βασικό όπλο κατά της μετάδοσης του ιού είναι η σωστή υγιεινή και η κοινωνική αποστασιοποίηση. Έτσι, συνέστησε για μια ακόμη φορά προσοχή στην ψευδαίσθηση προστασίας που μπορεί να δίνει η χρήση μάσκας.

«Πρόκειται για ένα πρόσθετο μέτρο που σκοπεύει να προλάβει τη μετάδοση από ασυμπτωματικούς ασθενείς ή και προσυμπτωματικούς», σημείωσε. Οι τελευταίοι, είναι άνθρωποι που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό, αλλά δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα. Σημειώνεται ότι συχνά τα συμπτώματα του ιού απαιτούν 3 με 5 ημέρες, από την στιγμή που το άτομο εκτέθηκε σε αυτόν, προκειμένου να εμφανιστούν. Το διάστημα αυτό μπορεί να αυξηθεί ακόμη και σε 14 ημέρες.

Όπως είχε τονίσει προ ημερών ο κ. Τσιόδρας η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα, και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με σχολιαστικό πλύσιμο των χεριών. Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της μάσκας από το άτομο, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, ο πολίτης θα πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο. Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, θα πρέπει να πλένεται όσο πιο συχνά μπορούμε με το σύνηθες απορρυπαντικό στους 60 βαθμούς Κελσίου.

Οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη σωστή χρήση μάσκας

  1. Πριν βάλετε μια μάσκα, καθαρίστε τα χέρια με τρίψιμο με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών  ή σαπούνι και νερό.
  2. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη με μάσκα και βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν κενά μεταξύ του προσώπου και της μάσκας.
  3. Αποφύγετε να αγγίζετε τη μάσκα ενώ τη χρησιμοποιείτε. Εάν το κάνετε, καθαρίστε τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.
  4. Αντικαταστήστε τη μάσκα με καινούργια μόλις γίνει νωπή και μην ξαναχρησιμοποιείτε μάσκες μίας χρήσης.
  5. Για να αφαιρέσετε τη μάσκα: αφαιρέστε την από πίσω (μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας). Απορρίψτε αμέσως σε κλειστό κάδο. Καθαρίστε τα χέρια με αλκοολούχο διάλυμα καθαρισμού χεριών ή σαπούνι και νερό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments