Πολιτική

Δημήτρης Κρεμαστινός: Από την Ιατρική στα βουλευτικά έδρανα

Δημήτρης Κρεμαστινός: Από την Ιατρική στα βουλευτικά έδρανα
Ο πρώην βουλευτής και υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Κρεμαστινός, κατέληξε μετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός". Η πορεία του στην Ιατρική, η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και η στενή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Δημήτρης Κρεμαστινός: Θλίψη σκόρπισε στον πολιτικό κόσμο ο θάνατος του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο πρώην υπουργός Υγείας, όπως έγινε γνωστό, έφυγε από τη ζωή έχοντας χάσει την μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός“, όπου νοσηλευόταν από τον Μάρτιο. Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατό του ανήρτησε στο Twitter ο νυν υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ότι «υπηρέτησε το χώρο της Υγείας με αξιοπρέπεια και αίσθημα ευθύνης».

Ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στους οικείους του και στο Κίνημα Αλλαγής.

kremastinos

Η πορεία του στην Ιατρική, η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία και η στενή σχέση με τον Ανδρέα Παπανδρέου:

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός γεννήθηκε την 1η Μαΐου του 1942 στη Χάλκη Δωδεκανήσου και μεγάλωσε στον Αρχάγγελο Ρόδου. Ακολούθησε την Ιατρική φοιτώντας στη Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με υποτροφία του κράτους μετεκπαιδεύτηκε στη σύγχρονη καρδιολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Royal Postgraduate Medical School, St. Thomas Hospital, Guy’s Hospital).

Στη συνέχεια ακολούθησε ακαδημαϊκή σταδιοδρομία. Ως πανεπιστημιακός ιατρός, δημιούργησε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο τη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Εμφράγματος και Στεφανιαίας Νόσου. Επιπλέον, διετέλεσε διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, καθώς και διευθυντής στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο. Έργο του στο Ωνάσειο αποτελεί το Β΄ Καρδιολογικό Τμήμα.

Η αγάπη του για την επιστήμη της Ιατρικής αδιαμφισβήτητη. Εκτός των παραπάνω ο κ. Κρεμαστινός ήταν και ομότιμος καθηγητής καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ διατέλεσε και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μεταξύ άλλων, δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο Έμορυ της Ατλάντα, καθώς και στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου. Μάλιστα, για το έργο του βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association).

Στα πολιτικά παρέμεινε πιστός στις αρχές, τις αξίες και την ιδεολογία που πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ. Το 1974 έγινε για πρώτη φορά μέλος του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος ενώ από το 1996 αποτέλεσε και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Στην τελευταία κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου (1993 – 1996), χρημάτισε εξωκοινοβουλευτικός υπουργός Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ως βουλευτής Δωδεκανήσου του ΠΑΣΟΚ εξελέγη αρχικά για την περίοδο 2000 – 2004 και επανεξελέγη το 2009. Σημειώνεται, πως στα βουλευτικά έδρανα έκατσε ως το 2019. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του πορείας διατέλεσε και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής καθώς και Αντιπρόεδρος της.

Συγγραφικό έργο:

Ο πρώην υπουργός Υγείας άφησε πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο. Ακαδημαϊκά συγγράμματα, βιβλία για το ευρύ κοινό σχετικά με την καρδιολογία και πάνω από 2.500 επιστημονικές εργασίες, εκ των οποίων 486 έχουν δημοσιευθεί σε μεγάλα διεθνή ερευνητικά περιοδικά με υψηλό impact factor. Από τις μονογραφίες του ξεχωρίζει η Διδακτορική διατριβή του (ως Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών): Η συγκέντρωση του C3 κλάσματος του συμπληρώματος στην εχινοκοκκίαση, η υφηγεσία: Η επίδραση της εναπόθεσης του σιδήρου στη λειτουργικότητα του μυοκαρδίου, Διαστολική λειτουργία της αριστερής κοιλίας και ​​Preconditioning. Ακόμη από τις συμμετοχές του σε συλλογικά έργα πρέπει να αναφερθούν η “Ηχωκαρδιογραφία τριών διαστάσεων” και οι “Εξελίξεις στην ηχωκαρδιολογία”.

«Με πίεζαν να βγάλω ανίκανο τον Παπανδρέου»

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός ήταν ο προσωπικός γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου. Τέλη Αυγούστου του 1988 κλήθηκε να τον εξετάσει καρδιολογικά. Μάλιστα, του ζητήθηκε να τον επισκεφθεί στο σπίτι του, ωστόσο ο ίδιος αντιπρότεινε πως ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να πάει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών. Έτσι και έγινε. Ο πρωθυπουργός εξετάστηκε νύχτα στο νοσοκομείο, με τον κ. Κρεμαστινό να εξομολογείται στους συνεργάτες του μετά την εξέταση πως δεν είχε δει πλέον παραμελημένο καρδιολογικό άρρωστο σε όλη του τη σταδιοδρομία.

Όλα τα παραπάνω έκανε γνωστά ο ίδιος ο βουλευτής με άρθρο του, το οποίο περιλαμβάνεται στο βιβλίο που ήταν αφιερωμένο στον μεγάλο ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με τίτλο «100 χρόνια από τη γέννησή του – αναζητώντας τον Ανδρέα». Μάλιστα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει στα όσα ακούστηκαν κατά καιρούς σημείωσε στο άρθρο πως: “Ο πρωθυπουργός, Ανδρέας Παπανδρέου, εισήχθη αιφνιδίως στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, τέλη Νομεβρίου 1995. Η σοβαρότητα της κατάστασής του επέβαλλε να διασωληνωθεί άμεσα. Ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, επισκεπτόμενος επανειλημμένως τον Πρωθυπουργό στο νοσοκομείο προκειμένου να επικοινωνήσει μαζί του για σοβαρά θέματα, διαπίστωνε ότι αυτό ήταν αδύνατον. Ο αείμνηστος Στεφανόπουλος έλεγε ότι δεν μπορεί συνταγματικά να τον θεωρήσει πρωθυπουργό. Άρα, ζητούσε την παραίτησή του, που ήταν αδύνατο να γίνει. Μου έλεγε: ‘Βρε παιδί μου, κάνε τουλάχιστον προσωπική γνωμάτευση’ και του απαντούσα εγώ ότι το συμβούλιο των γιατρών λέει ότι δεν μπορούμε να δώσουμε γνωμάτευση ότι ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργήσει”.

Με αφορμή αυτό κατά την τελευταία του θητεία ως βουλευτής του ΚΙΝΑΛ είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να υπάρξει πρόβλεψη στην συνταγματική αναθεώρηση έτσι ώστε να βρεθεί ένας τρόπος που να μην είναι απαραίτητη και αναγκαία η γνωμάτευση των γιατρών. « Σας διαβεβαιώνω, νυν και αεί και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν, όπως λένε. Εμείς οι γιατροί δεν δίνουμε γνωμάτευση για να στηριχθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα και να πει ότι αντικαθίσταται ο πρωθυπουργός. Πρέπει, δηλαδή, οι συνταγματολόγοι να βρείτε μία διατύπωση όπου να υπάρχει αναπληρωτής πρωθυπουργός ή να μπορεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να τον ενεργοποιήσει για να καλυφθεί αυτό το κενό, το οποίο εγώ προσωπικά έζησα στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1995 – 1996» ανέφερε τότε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments