Twitter

Twitter
Το Twitter είναι Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης που ιδρύθηκε το 2006

Το Twitter είναι γνωστή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης που επιτρέπει στους χρήστες του να στέλνουν και να διαβάζουν σύντομα μηνύματα (μέχρι 280 χαρακτήρες), τα οποία ονομάζονται τουίτς (tweets). Τα μηνύματα μπορούν να αναγνωστούν και από μη συνδεδεμένους χρήστες, αλλά μόνο οι συνδεδεμένοι μπορούν να δημοσιεύσουν κείμενα. Δημιουργήθηκε στις 21 Μαρτίου του 2006 από τον Τζακ Ντόρσεϊ και δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Η υπηρεσία έγινε γρήγορα δημοφιλής και σήμερα έχει 305 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες (2015. Είναι ένας από τους δέκα πιο δημοφιλείς ιστοτόπους του διαδικτύου.

Ποιος είναι ο δημιουργός του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ

Ο Τζακ Ντόρσεϊ είναι ένας ωραίος και πετυχημένος… τρελός. Έχει δισεκατομμύρια και μία απίστευτη έπαυλη στην άκρη της θάλασσας, αλλά δεν έχει γραφείο για να δουλέψει και προτιμά να κυκλοφορεί με το λεωφορείο. Εκείνος μαζί με τον Μπιζ Στόουν και τον Εβαν Γουίλιαμς δημιούργησαν το Twitter το 2006, αλλά έφυγε από την εταιρεία δύο χρόνια αργότερα. Επέστρεψε το 2010, αλλά κατέληξε πάλι με μικρότερες αρμοδιότητες.

Ο Ντόρσεϊ έγινε δισεκατομμυριούχος το 2012 και τώρα θεωρείται ότι αξίζει 2,2 δισ. δολάρια. Και αυτοί είναι μερικοί σταθμοί από την υπέροχη ιστορία του, όπως την παρουσίασε το Business Insider.

  • Αρχισε να ασχολείται με τον προγραμματισμό όταν ήταν ακόμη μαθητής. Στα 15 του έφτιαξε ένα λογισμικό αποστολής που ακόμη χρησιμοποιείται από κάποιες εταιρείες ταξί.
  • Οταν δεν τριγυρνούσε σε καταστήματα ηλεκτρονικών ή έκανε παρέα με τους φίλους του, πήγαινε σε πανκ συναυλίες.
  • Οπως πολλοί ακόμη δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας, δεν αποφοίτησε ποτέ από το κολέγιο, αν και πήγε για ένα μικρό διάστημα στο Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Μισούρι, πριν μεταφερθεί στο New York University, όπου και τα παράτησε.
  • Το 2000 έφτιαξε ένα απλό πρωτότυπο που του επέτρεπε να ενημερώνει τους φίλους του για τη ζωή του μέσω του BlackBerry και email. Κανείς άλλος δεν έδειξε να ενδιαφέρεται, οπότε «πάγωσε» για λίγο την ιδέα.
  • Έπιασε δουλειά στην εταιρεία Odeo, όπου γνώρισε τους ανθρώπους με τους οποίους αργότερα θα δημιουργούσε το Twitter. H Οdeo έκλεισε το 2006 και ο Ντόρσεϊ επέστρεψε στην ιδέα που είχε με τα μηνύματα, οπότε έτσι γεννήθηκε το Twitter.
  • Μαζί με τους Εβαν Γουίλιαμς και Μπιζ Στόουν αγόρασαν το domain του Twitter για περίπου 7.000 δολάρια και ο Ντόρσεϊ αποχωρίστηκε το σκουλαρίκι που είχε στη μύτη, για να ταιριάζει με την εικόνα του CEΟ. Ηταν 30 χρονών.
  •  Το 2011 είχε την ευκαιρία να πάρει συνέντευξη από τον Μπαράκ Ομπάμα για το Twitter. Ομως ήταν ήδη με το ένα πόδι εκτός Twitter. Ο Γουίλιαμς είχε ήδη αναλάβει τη θέση του CEO και ο Ντόρσεϊ έγινε πρόεδρος του συμβουλίου. Αμέσως ξεκίνησε κάποια νέα πρότζεκτ, επένδυσε στο Foursquare και ξεκίνησε μία startup πληρωμών, την Square, που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων να δέχονται πληρωμένες με πιστωτικές κάρτες μέσω smartphone.
  • Δεν επιδεικνύει συχνά τον πλούτο του, υπάρχουν φορές που πηγαίνει με το λεωφορείο στη δουλειά. Είχε πει στο New Yorker ότι χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς γιατί έτσι κάνει ερευνα αγοράς. «Είδα την άνοδο του Instagram εκεί, την άνοδο του Vine και του Snapchat και το πόσοι χρησιμοποιούσαν το Facebook ή το Twitter».
  • Δεν έχει γραφείο, δουλεύει σε ένα iPad. Επίσης, έχει άδεια μασέρ. Τις πρώτες ημέρες του Twitter, ήθελε να γίνει σχεδιαστής μόδας και ακόμη θεωρείται ένας από τους πιο στιλάτους άνδρες της τεχνολογίας.
  • Του αρέσει η τέχνη και το σχέδιο. Κάνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο και μοιράζεται τις φωτογραφίες του με τους πάνω από 3 εκατομμύρια ακολούθους του στο Twitter. Ενα από τα χόμπι του είναι να πετά με αεροπλάνο. Πλήρωσε 9.9 εκατομμύρια δολάρια για αυτό το παραλιακό σπίτι, σε πανάκριβη γειτονιά του Σαν Φρανσίσκο.

Twitter σχετικές ειδήσεις:

ΣΕΛΙΔΑ 1 ΑΠΟ 166