Άποψη

Φοβία και αυτοευνουχισμός απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα

Φοβία και αυτοευνουχισμός απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα
H άσκηση «Καταιγίδα 2020» αναβλήθηκε και ο Λάμπρος Καλαρρύτης γράφει στο blog του στο pagenews.gr για το πως δικαιολόγησε την απόφαση αυτή το ΓΕΕΘΑ αλλά και για τις παρερμηνείες που αφήνουν όσα είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος στον Χουλουσί Ακάρ.

Μερικά πράγματα είναι απολύτως προβλέψιμα. Δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτά, όπως από την βαρύτητα.Το δόγμα κατευνασμού της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έχει, όπως αποδεικνύεται επανειλημμένως, ισχυρή βαρυτική έλξη ανάλογη με αυτή μίας μαύρης τρύπας, καταπίνει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές τους έναντι της γείτονος όπως οι μαύρες τρύπες απορροφούν τους γαλαξίες.

Η αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020» είναι το πιο πρόσφατο περιστατικό αυτοευνουχισμού της χώρας και παρότι εντάσσεται στην προβλεψιμότητα του κατευναστικού δόγματος κατάφερε να έχει ένα επιπλέον στοιχείο αυτοδιασυρμού: Η αναβολή της άσκησης ανακοινώθηκε αφού είχε αναπτυχθεί το 85% του ελληνικού στόλου στις προβλεπόμενες περιοχές, με το επιχείρημα ότι πρέπει να προστατευθεί το προσωπικό από τον Covid-19, ώστε να υπάρχει η μέγιστη δυνατή διαθεσιμότητα σε περίπτωση θερμής εξέλιξης με την Τουρκία.

Το επιχείρημα θα μπορούσε να ακουστεί ευλογοφανές, έστω και αν όλοι γνωρίζουν ότι είναι προσχηματικό, αν η ανακοίνωση είχε γίνει πριν… απλωθεί ο στόλος στη θάλασσα, δηλαδή πρακτικά αφού είχε ξεκινήσει η άσκηση.

Πηγές του ΓΕΕΘΑ, για να δικαιολογήσουν την απόφαση, έλεγαν, μεταξύ άλλων, τα εξής ενδιαφέροντα: «Από την 4η Μαΐου 2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο της κυβέρνησης για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της πανδημίας Covid-19, τονίζεται διαρκώς από το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ ότι το επόμενο 15ήμερο θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. Οι προφανείς ιδιαιτερότητες αυτής της κρίσιμης για τη δημόσια υγεία περιόδου επιβάλλουν τη συνέχιση και για το επόμενο τουλάχιστον δεκαπενθήμερο της πρόσκαιρης αναστολής των δραστηριοτήτων επιχειρησιακής εκπαίδευσης μεγάλης κλίμακας, προς διαφύλαξη του εξαιρετικά χαμηλού ποσοστού κρουσμάτων Covid-19 στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ποσοστό το οποίο στην κορύφωση της πανδημίας στη χώρα μας δεν ανήλθε πέραν του 0,05% της δύναμης τους. Η διασφάλιση της επιχειρησιακής ικανότητας και ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υψίστης σημασίας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο(…) Οι επιχειρησιακές δραστηριότητες μεγάλης και μεσαίας κλίμακας και τα αντικείμενα επιχειρησιακής εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθούν σε εύθετο χρόνο και όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι, «όλα αυτά τα σκέφθηκαν αφού τα πλοία του ΠΝ ξεκίνησαν για τις περιοχές που θα εκτυλισσόταν η άσκηση και αφού μέχρι και λίγες ώρες πριν από την ακύρωση έδιναν λεπτομέρειες για το σενάριο της άσκησης το οποίο μάλιστα περιλάμβανε και αντιμετώπιση…κρουσμάτων κορωνοϊού;».

Η απάντηση είναι μάλλον αυτή του έρχεται στον νου του καθενός. Αυτού του είδους οι ξαφνικές αναβολές δραστηριοτήτων που ενοχλούν την Άγκυρα συνήθως οφείλονται σε «άνωθεν» εντολές, στο πλαίσιο του γνωστού δόγματος «μην ερεθίζετε την Τουρκία» λες και η Τουρκία χρειάζεται «αφορμές» για να «ερεθιστεί». Η Τουρκία δεν «ερεθίζεται», υλοποιεί σχεδιασμό τον οποίο θα συνεχίσει να υλοποιεί και χωρίς «αφορμές», αντιθέτως οι φοβικές κινήσεις της Αθήνας την αποθρασύνουν διότι θεωρεί (και μάλλον έχει δίκιο) ότι μπορεί να κλιμακώνει και να ροκανίζει την ελληνική κυριαρχία χωρίς κόστος.

Στην προ ημερών συνομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνδιάσκεψης του ΝΑΤΟ, ο τελευταίος ενημέρωσε για την πρόθεσή της Άγκυρας να ματαιώσει την διεξαγωγή τής αεροναυτικής άσκησης “Μavi Vatan” που είχε προγραμματιστεί για αυτές τις μέρες.

«Προφανώς λόγω του αντίκτυπου από τον κορωνοϊό στις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις» εκτίμησε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε τα εξής περίεργα: « Του εξέφρασα τη δική μας ευχή να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο. Δεν μιλούμε μόνο για τη διεξαγωγή ή όχι μιας άσκησης, αλλά και για τις υπερπτήσεις, καθώς και τις παραβιάσεις προκειμένου να πέσουν πραγματικά οι τόνοι κι όχι περιστασιακά ή εξαιτίας μιας δυσμενούς συγκυρίας από τον κορωνοϊό. Κατεγράφησαν αυτά τα σχόλια κι από εκεί και πέρα, βλέπω ότι όντως οι γείτονες δεν προχώρησαν στη διεξαγωγή της άσκησης αυτής. Κι εμείς θα θέλαμε γενικά, να πέσει όλη αυτή η υπερδραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα κι όσον αφορά στις κινήσεις, τις πτήσεις των μαχητικών της Τουρκίας, τις ασκήσεις και όλα τα άλλα. Ευχής έργον θα ήταν.».

Όταν ο Έλληνας υπουργός λέει ότι εύχεται «να μειωθεί γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο» και «να πέσει όλη αυτή η υπερδραστηριότητα σε όλα τα επίπεδα», αφήνει χώρο για παρερμηνείες. Δεν είναι «γενικά η δραστηριότητα στο Αιγαίο» που δημιουργεί την τεταμένη κατάσταση, αλλά ειδικά η παράνομη τουρκική δραστηριότητα. Δεν υπάρχει περιθώριο συμψηφισμού μεταξύ της νόμιμης δραστηριότητας των ελληνικών ΕΔ και της παράνομης και πειρατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Τελικά όμως, δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται από την αναβολή της άσκησης «Καταιγίδα 2020», υπάρχει.

Η ανταπόδοση των Τούρκων, βέβαια, ήταν η αναμενόμενη.

Συνέχιση των υπερπτήσεων και των παραβιάσεων, κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής, προαναγγελία παράνομων γεωτρήσεων και παραδοχή ότι ετοιμάζονται για τη ρεβάνς στον Έβρο. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όποιος και αν ήταν στη θέση των Τούρκων και έβλεπε αυτή την ελληνική στάση, το ίδιο θα έκανε. Πολύ περισσότερο αυτοί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments