Άποψη

Έχουν «πλάκα» οι Βόρειοι

Έχουν «πλάκα» οι Βόρειοι
Τη θέση ότι Γερμανοί και Ολλανδοί πήγαν να «αποκεφαλίσουν» τους ξενοδόχους του Νότου στηρίζει ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr. Στη συνέχεια τονίζει ότι η κρίση δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για να πληρώσουν οι άλλοι τα «σπασμένα».

Όχι, δεν αναφέρομαι στους Νότιους και τους Βόρειους του αμερικανικού εμφυλίου. Αναφέρομαι στους απίστευτους εταίρους μας στην ΕΕ. Γερμανούς και Ολλανδούς κυρίως, οι οποίοι στη συζήτηση για τη σωτηρία του τουρισμού πήγαν να «αποκεφαλίσουν» τους ξενοδόχους του Νότου. Ήθελαν να περάσουν ρύθμιση για επιστροφή χρημάτων, αντί για voucher! Προσέξτε πως έχει το πράγμα: πέρυσι σαν σήμερα οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί οργανισμοί του Βορρά έκλεισαν θέσεις στα ξενοδοχεία του Νότου, δίνοντας προκαταβολές και εξασφαλίζοντας δωμάτια σε προνομιακές τιμές.

Πούλησαν τα πακέτα στις αγορές τους, αλλά λόγω κορωνοϊού τα ταξίδια δε θα γίνουν. Οι ξενοδόχοι πήραν τα χρήματα, κράτησαν τα ξενοδοχεία τους ανοικτά, έκαναν επισκευές, πραγματοποίησαν προμήθειες και περίμεναν τους πελάτες. Οπότε τα λεφτά δεν υπάρχουν. Αλλά, δε γίνεται να πληρώσουν οι πολίτες. Σωστό. Οπότε βρέθηκε η λύση των voucher. Ισόποσης αξίας με τα χρήματα που είχε δώσει ο καθένας. Για 18 μήνες μπορεί, λοιπόν, να αγοράσει αντίστοιχες υπηρεσίες και μετά το 18μηνο να πάρει τα λεφτά του πίσω, αν δεν κάνει χρήση. Η ζημιά μοιράζεται έτσι σε βάθος χρόνου.

Χρεοκοπία, η άλλη λύση

Και, το κυριότερο, αποφεύγεται το λουκέτο των ξενοδοχείων. Γιατί η άλλη λύση ήταν η χρεοκοπία. Και αν υπήρχαν ασφαλιστικές κάποιοι θα έπαιρναν τα λεφτά τους. Οι υπόλοιποι θα τα έκλαιγαν. Βρέθηκε αυτή η λύση και υπήρξε ηρεμία. Αλλά, οι Βόρειοι φίλοι μας δε μπορούν να καθίσουν ήσυχοι και είπαν μαζί με τα μέτρα στήριξης να περάσουν και κάτι… ψιλά γράμματα, μπας και αγοράσουν στη συνέχεια τις επιχειρήσεις του Νότου σε τιμή ευκαιρίας! Απαράδεκτοι λογική για συμμάχους και φίλους.

Και κάτι ακόμη για όσους ζητούν διακοπές σε τιμή ευκαιρίας φέτος. Λογικό φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση, αλλά δεν είναι. Γιατί το 70% με το 80% του κόστους καταναλωτή ενός δωματίου είναι απόσβεση δανείων, λειτουργία των υποδομών, προμήθειες και… μισθοί! Πόσο φαντάζονται ότι θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που θα τους «υπηρετούν» όσοι ζητούν φθηνές διακοπές; Πόσο θεωρούν ότι πρέπει να πληρωθεί όποιος καθαρίζει το δωμάτιό τους, τους σερβίρει πρωινό κοκ; Βλέπετε, τα ξενοδοχεία δεν είναι μόνο οι επιχειρηματίες ιδιοκτήτες τους. Είναι εκατοντάδες επαγγελματίες, υπάλληλοι και συνεργάτες.

Στα αλήθεια κάποιοι θέλουν φρέσκες και καθαρές ντομάτες, αλλά σε τιμή ευκαιρίας; Και οι παραγωγοί; Και όσοι τις μεταφέρουν; Και όσοι της κρατούν στα ψυγεία και μετά τις καθαρίζουν; Στα αλήθεια, πόσο μπορεί να συμπιεστεί το κόστος χωρίς αντενδείξεις; Κυρίες και κύριοι, η κρίση δεν μπορεί να είναι ευκαιρία για να πληρώσουν οι άλλοι τα σπασμένα. Ή για να εκμεταλλευθούμε όσους βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο. Γιατί η κοινωνία μας είναι μία αλυσίδα. Η ζημιά θα βρει τρόπο να επιστρέψει σε εμάς. Όσο και αν κάποιοι αναζητούν τρόπους να βγουν κερδισμένοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments