Αθλητισμός

Η μπάλα στη σέντρα – Ποια πρωταθλήματα επιστρέφουν και πότε

Η μπάλα στη σέντρα – Ποια πρωταθλήματα επιστρέφουν και πότε
Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Η «στρογγυλή θεά» βγαίνει από την καραντίνα και σιγά σιγά όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα επιστρέφουν στη δράση. Πρώτη το "χορό" θα σύρει η Bundesliga. Ποιοι θα την ακολουθήσουν;

Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα: Η απόλυτη ποδοσφαιρική απραξία των τελευταίων δύο μηνών εξαιτίας του κορωνοϊού λαμβάνει τέλος. Όλα όσα μας έλειψαν, γκολ, πανηγυρισμοί, πέναλτι, μονομαχίες, κεφαλιές, φάουλ, τάκλιν, κόρνερ, επιστρέφουν. Επιστρέφουν στην κανονικότητα ή καλύτερα στη “νέα κανονικότητα” που έχει επιβάλει η πανδημία.

Υπό αυστηρά μέτρα προστασίας, χωρίς φιλάθλους στις κερκίδες, χωρίς χειραψίες, με συχνές απολυμάνσεις σε μπάλες, παπούτσια και γάντια, ποδοσφαιριστές και τεχνικά επιτελεία προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και μετρούν αντίστροφα για το μεγάλο restart.

Σε περίπου εφτά ώρες λοιπόν, έχουμε σέντρα. Σε έξι γήπεδα της Γερμανίας, οι ομάδες θα παραταχθούν ξανά στον αγωνιστικό χώρο, ο διαιτητής θα σφυρίξει και πάλι, το χρονόμετρο θα αρχίσει να κυλά, οι φωτεινοί πίνακες θα γράψουν τα σκορ και η 26η αγωνιστική της Bundesliga θα ξεκινήσει, φέρνοντας μαζί ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Μια χαραμάδα ελπίδας, πως ο κόσμος μπορεί να γιατρευτεί από τις πληγές του φονικού ιού και να δει το αύριο διαφορετικά. Γιατί μπάλα είναι και γυρίζει…

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 26ης αγωνιστικής:

Σάββατο (16/5)

  • 16:30 Ντόρτμουντ – Σάλκε
  • 16:30 Λειψία – Φράιμπουργκ
  • 16:30 Χόφενχαϊμ – Χέρτα
  • 16:30 Φορτούνα Ντίσελντορφ – Πάντερμπορν
  • 16:30 Αουγκσμπουργκ – Βόλφσμπουρκ
  • 19:30 Αϊντραχτ Φρανκφούρτης – Γκλάντμπαχ

Κυριακή (17/5)

  • 16:30 Κολωνία – Μάιντς
  • 19:00 Ουνιόν Βερολίνου – Μπάγερν

Δευτέρα (18/5)

  • 21:30 Βέρντερ Βρέμης – Λεβερκούζεν

Το παράδειγμα της Γερμανίας αναμένεται να ακολουθήσει η Aγγλία.

Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον να έχει δώσει το “ok” για την επανέναρξη της Premier League τον Ιούνιο, με τις προπονήσεις να ξεκινούν στις 19 Μαΐου. Ακριβής ημερομηνία για τους αγώνες δεν έχει οριστεί, ωστόσο ο υπουργός αθλητισμού της χώρας, Όλιβερ Ντόουντεν, δήλωσε πως: “Η υγεία και η ευημερία των παικτών, των προπονητών και του προσωπικού έρχεται πρώτη. Η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα για το ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο να επιστρέψει με ασφάλεια τον Ιούνιο. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει διευρυμένη πρόσβαση για τους οπαδούς να βλέπουν ζωντανά τους αγώνες και να διασφαλίζει ότι τα οικονομικά από την επιστροφή στη δράση να υποστηρίζουν την ευρύτερη οικογένεια του ποδοσφαίρου”.

Αρχές Ιουνίου και συγκεκριμένα στις 4 του μήνα, θα έχουμε σέντρα και στην Πορτογαλία. Μετά από πολλές τηλεδιασκέψεις και συζητήσεις, η Primeira Liga θα συνεχιστεί ακριβώς από εκεί που σταμάτησε. Από την 25η αγωνιστική. Αρχικά, οι ποδοσφαιρικές Αρχές είχαν αποφασίσει να κυλήσει η μπάλα στο χορτάρι το Σαββατοκύριακο 30-31 Μαΐου ωστόσο αναθεώρησαν. Ποια θα στεφθεί πρωταθλήτρια; Η Πόρτο ή η Μπενφίκα;

Μια εβδομάδα αργότερα, η βυθισμένη στο πένθος Ιταλία, που αυτή τη στιγμή μετρά πάνω από 31.600 νεκρούς και 220.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα, θα επιδιώξει να γυρίσει σελίδα.

Μόλις την Τετάρτη 13 Μαΐου έγινε γνωστό δια στόματος υπουργού Αθλητισμού πως η Serie A θα ξεκινήσει στις αρχές Ιουνίου. Συγκεκριμένα, ο Βιντσέντζο Σπανταφόρα ανακοίνωσε πως οι ιταλικές ομάδες της μεγάλης κατηγορίας θα επιστρέψουν στις προπονήσεις τους από τις 18 Μαΐου και στις αγωνιστικές υποχρεώσεις τους στις 13 Ιουνίου. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με το πρωτόκολλο οι ομάδες θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών πριν τη σέντρα ενώ αν βρεθεί ένα θετικό κρούσμα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος όλη η ομάδα θα πρέπει να απομονωθεί για δύο εβδομάδες.

Και από τη γειτονική Ιταλία το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ισπανία. Ακόμη μια χώρα που έχει “βασανιστεί” από τον φονικό ιό. Μόλις δύο βαθμοί χωρίζουν την πρωτοπόρο της LaLiga, Μπαρτσελόνα, από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Θα καταλήξει άραγε το τρόπαιο στην πρωτεύουσα ή στην Καταλονία; Οι σύλλογοι από τις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν τις ομαδικές προπονήσεις τους και άπαντες ελπίζουν πως μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου  θα μπουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς. «Θα ήθελα το ποδόσφαιρο να επανεκκινήσει στις 12 Ιουνίου, αλλά πρέπει να είμαστε συνετοί. Δεν εξαρτάται μόνο από το ποδόσφαιρο, αλλά και από την κοινωνία, όλοι πρέπει να επικεντρωθούμε στη συμμόρφωση με μέτρα προστασίας της υγείας», δήλωσε πρόσφατα ο πρόεδρος της LaLiga, Χαβιέ Τεμπάς, στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Movistar. Την ίδια ώρα, ωστόσο ανησυχία επικρατεί στο χώρο καθώς ποδοσφαιριστές της Μπέτις έχουν επιβεβαιωθεί με τον ιό.

Όσον αφορά τη χώρα μας, παραμένει με ερωτηματικό η ημερομηνία επανέναρξης της Super League. Tην ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου στην τηλεδιάσκεψη της διοργανώτριας Αρχής εκτιμάται να ληφθούν οι αποφάσεις και να οριστεί το εναρκτήριο λάκτισμα. Όλα πάντως δείχνουν πως θα εξαρτηθούν από την εισήγηση του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ για τα μέτρα σε περίπτωση κρούσματος κορωνοϊού σε παίκτη ή παίκτες κάποιας ομάδας. Υπενθυμίζεται, πως στην προηγούμενη τηλεδιάσκεψη (29/4) η πλειοψηφία των ομάδων τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης του πρωταθλήματος. Επίσης, τέθηκε ως καταληκτική ημερομηνία σέντρας των play off και των play out η 14η Ιουνίου. Την ημερομηνία αυτή ωστόσο δεν φαίνεται να υποστηρίζει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ισχυρίστηκε πως «είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για επανέναρξη της Super League στις 14 Ιουνίου, όπως επιθυμούν οι ομάδες. Έχουμε δρόμο ακόμα, είναι μία πιλοτική φάση που πάμε βήμα-βήμα, δειλά-δειλά».

Στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε αναλυτικά όλα τα πρωταθλήματα και τις ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί καθώς και ποια περιμένουν τις αποφάσεις:

Μέχρι τις 25 Μαΐου η προθεσμία για το πλάνο επανέναρξης:

Σημειώνεται, πως η 25η Μαΐου είναι η προθεσμία που έχουν όλες οι εθνικές ομοσπονδίες και λίγκες προκειμένου να παρουσιάσουν στην UEFA το πλάνο επανέναρξης της σεζόν. Σε αυτό θα πρέπει να καταγράφεται τόσο η ημερομηνία έναρξης, όσο και το format της διοργάνωσης. Τα πρωταθλήματα έχουν την επιλογή να τερματίσουν τη σεζόν τώρα εάν “υπάρχουν συγκεκριμένες οικονομικές αιτίες που θα κάνουν τη συνέχιση και ολοκλήρωση της σεζόν να μην μοιάζει οικονομικά συνετή επιλογή ή που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μακροπρόθεσμη οικονομική σταθερότητα των εγχώριων διοργανώσεων και των ομάδων που συμμετέχουν”.

Χώρες που έβαλαν λουκέτο:

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, υπάρχουν αρκετές χώρες που έχουν κατεβάσει ρολά στα πρωταθλήματα τους. Στην Ευρώπη Γαλλία, Ολλανδία, Σκωτία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Κύπρος έσβησαν τους προβολείς και έδωσαν ραντεβού για την επόμενη σεζόν. Στη Ligue 1 πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Παρί Σεν Ζερμέν καθώς η λίγκα αποφάσισε να λάβει υπόψιν της την βαθμολογία όπως ήταν την 28η αγωνιστική, όπου και διακόπηκε το πρωτάθλημα.

Η Ολλανδία ύστερα από 65 χρόνια δεν ανέδειξε πρωταθλητή. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Μαρκ Ρούτε, ανακοίνωσε στις 23 Απριλίου ότι δεν θα διεξαχθεί κανένας αγώνας με θεατές ή χωρίς, έως την 1η Σεπτεμβρίου και η Eredivisie αποφάσισε να βάλει πρόωρο τέλος στη φετινή σεζόν. Έτσι, για πρώτη φορά μετά το 1945, λόγω του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, το πρωτάθλημα δεν θα καταλήξει σε κάποια χέρια. Επίσης καμιά ομάδα δεν υποβιβάζεται, ούτε ανεβαίνει από τη δεύτερη τη τάξει κατηγορία. Για την ιστορία πάντως, Άγιαξ και Αλκμάαρ τερμάτισαν στην κορυφή με 56 πόντους.

Παρόμοιες αποφάσεις πήραν και οι ιθύνοντες του Λουξεμβούργου. Η σεζόν εκεί ολοκληρώθηκε χωρίς πρωταθλητή και υποβιβασμό. Ωστόσο, δυο ομάδες από την δεύτερη κατηγορία θα ανέβουν στην πρώτη και από 14 ομάδες θα γίνουν 16 την νέα σεζόν. Την ίδια ώρα, το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Βελγίου αποφάσισε την αναστολή των αθλητικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 31 Ιουλίου. Έτσι, η σεζόν έλαβε οριστικά τέλος. Η απόφαση έγινε δεκτή από την Pro League, η οποία έδωσε τον τίτλο στην προελαύνουσα Μπριζ.

Όσον αφορά τη Σκωτία, οι 42 επαγγελματικοί σύλλογοι ψήφισαν τον Απρίλιο τον τερματισμό της σεζόν στις μικρές κατηγορίες και στην κορυφαία κατηγορία, εάν γίνει σαφές ότι το πρωτάθλημα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Μετά την πρόταση της διοργανώτριας αρχής (SPFL), οι τελικές κατατάξεις των ομάδων θα γίνουν με βάση τη βαθμολογία που είχαν μέχρι την αναστολή των πρωταθλημάτων. Αυτό σημαίνει πως οι Νταντί Γιουνάιτεντ, Ρέιθ Ρόβερς και Κοβ Ρέιντζερς θα αναγνωριστούν ως πρωταθλητές των Championship, League One και League Two αντίστοιχα, ενώ οι Πάρτικ Θιστλ και Στράναερ θα υποβιβαστούν από τις Championship και League One.

Σχετικά με το πρωτάθλημα της Κύπρου η ομοσπονδία ενέκρινε μόλις χθες, Παρασκευή 15 Μαΐου, έπειτα από ψηφοφορία το πρόωρο τέλος του. Μέχρι την αναστολή της αγωνιστικής δραστηριότητας λόγω του ιού είχαν διεξαχθεί 22 αγωνιστικές. Ομόνοια και Ανόρθωση ισοβαθμούσαν στον πίνακα με 43 βαθμούς με την πρώτη να υπερτερεί. Σημειώνεται, πως σύμφωνα με την απόφαση της ΚΟΠ δεν θα υπάρξει υποβιβασμός, ενώ θ’ ανέβουν οι δυο πρώτες ομάδες της δεύτερης κατηγορίας, δηλαδή ο Ερμής και η Καρμιώτισσα.

Εκτός “γηραιάς ηπείρου” Αργεντινή, Αγκόλα, Μπουρκίνα Φάσο, Κονγκό, Αιθιοπία, Κένυα, Λιβερία, Μαυρίκιος, Νίγηρας και Βενεζουέλα έχουν βάλει τέλος σε οποιαδήποτε αγωνιστική δραστηριότητα υπό τον φόβο της διασποράς της νόσου.

Εκτός των πρωταθλημάτων αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι θα συμβεί με τις μεγάλες διοργανώσεις: Champions League, Europa League και Copa Libertadores.

Αν και ακόμη δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση από την UEFA, δημοσιεύματα από το εξωτερικό αναφέρουν πως οι ρεβάνς της φάσης των «16» του Champions League αναμένεται να γίνουν 7 και 8 Αυγούστου. Τα πρώτα ματς των προημιτελικών στις 11 και 12 Αυγούστου και οι ρεβάνς 14-15 του ίδιου μήνα. Οι ημιτελικοί στις 18 και 19, με τις ρεβάνς τους στις 21-22. Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί κανονικά στην Κωνσταντινούπολη, το Σάββατο 29 Αυγούστου. Αυτός του Europa League στις 26 Αυγούστου στο Γκντανσκ της Πολωνίας. 

H σημαντικότερη διεθνής ποδοσφαιρική διοργάνωση στη Νότια Αμερική, τo Copa Libertadores, θα επιστρέψει είτε Αύγουστο είτε Σεπτέμβρη.

Για την ώρα δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση, ωστόσο τα ρεπορτάζ από τη Λατινική Αμερική σημειώνουν πως το restart της διοργάνωσης αναμένεται να γίνει στο τέλος του καλοκαιριού (σύμφωνα με τη δική μας εποχή). Σημειώνεται, πως οι διακοπή έγινε μετά τη διεξαγωγή και της δεύτερης φάσης των ομίλων, κάτι που σημαίνει ότι απομένουν άλλες τέσσερις αγωνιστικές, τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο τελικός, ο οποίος έχει οριστεί να γίνει στο «Μαρακανά» του Ρίο ντε Τζανέιρο. Παράλληλα, η ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Νοτίου Αμερικής (Conmebol), έστειλε οδηγίες και μέτρα προστασίας στις ομάδες. Πλέον, απαγορεύονται το φτύσιμο στον αγωνιστικό χώρο, να φιλήσει κάποιος ποδοσφαιριστής την μπάλα καθώς και οι ανταλλαγές στις φανέλες μετά το τέλος των αγώνων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments