Οικονομία

Η απλή ιαπωνική μέθοδος για να εξοικονομείς το 35% του μισθού

Η απλή ιαπωνική μέθοδος για να εξοικονομείς το 35% του μισθού
Πόσες φορές φθάνει προς το τέλος του μήνα και δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ στον κουμπαρά.

Πόσες φορές δεν έχετε φθάσει στα μέσα του μήνα και με ένα κομπιουτεράκι προσπαθείτε να δείτε τα εναπομείναντα χρήματα και τα έξοδα που απομένουν. Και τις περισσότερες φορές το ταμείο δείχνει πάντα μείον. Και είναι αλήθεια πως οι μισθοί από την κρίση έχουν μειωθεί αρκετά, ενώ και το μέλλον προοιωνίζεται δυσοίωνο. Και είναι αλήθεια ότι τα χρήματα δεν επαρκούν, αλλά αυτό δεν οφείλεται πάντα στα έξοδα του νοικοκυριού, αλλα και στη διαχείριση που κάνει κάθε ένας από εμάς.

Σύμφωνα με μια πρωτότυπη ιαπωνική μέθοδος που ονομάζεται kakeibo ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει ένα σημαντικό μέρος από το μισθό του. Μάλιστα αν την ακολουθήσει πιστά το ποσοστό εξοικονόμησης μπορεί να φθάσει το 35% του μισθού. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα η συγκεκριμένη μέθοδος μετρά πάνω από 10 χρόνια ζωής και υπόσχεται να βοηθήσει τους σπάταλους, αλλά και εκείνους που δεν μπορούν να διαχειριστούν τα οικονομικά τους.

Τι λέει αυτή η μέθοδος. Στο τέλος κάθε μήνα με χαρτί και μολύβι σημειώνεται τα έξοδα. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε που έχουν πάει τα χρήματά σας μα κυρίως τα περιττά έξοδα.  Σύμφωνα με τη μέθοδο kakeibo, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας τις ακόλουθες ερωτήσεις προτού αγοράσετε αντικείμενα τα οποία το πιθανότερο δεν χρειάζεστε απαραίτητα.

Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

  • Μπορώ να ζήσω χωρίς αυτό το αντικείμενο;
  • Θα το χρησιμοποιήσω πραγματικά;
  • Έχω χώρο γι’ αυτό;
  • Πώς το είδα πρώτη φορά; (Μήπως το είδα αφού περιπλανήθηκα σε ένα κατάστημα από την πλήξη;)
  • Ποια είναι η συναισθηματική μου κατάσταση γενικά σήμερα; (Μήπως επηρεάζει την αγορά που θέλω να κάνω;)
  • Πώς νιώθω αγοράζοντάς το; (Χαρούμενος; Ενθουσιασμένος; Αδιάφορος; Και πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό το συναίσθημα;)

Στην πραγματικότητα με αυτή τη μέθοδο σκέφτεστε πάντα δύο φορές πριν κάνετε μια αγορά. Σας μαθαίνει επίσης να οργανώνεται καλύτερα τα 4 βασικά πεδία που πάνε τα χρήματά σας:

  • Έξοδα επιβίωσης
  • Προαιρετικά έξοδα
  • Πολιτισμός
  • Έξτρα

Όταν καταλάβετε πού χαλάτε περισσότερα άσκοπά λεφτά θα σταματήσετε να το κάνετε και θα εξοικονομήσετε πολλά χρήματα το μήνα, ακόμη και το 35% του μισθού σας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments