Άποψη

Χείρα φιλίας a la Turka – Τρία short stories σε ξηρά, θάλασσα και αέρα

Χείρα φιλίας a la Turka – Τρία short stories σε ξηρά, θάλασσα και αέρα
Με τρεις "μικρές" σημερινές ιστορίες ο Λάμπρος Καλαρρύτης αναφέρεται στο blog του στο pagenews.gr στην τουρκική προκλητικότητα που έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο.

Ευτυχώς που η διορατικότητα της ελληνικής πλευράς διέβλεψε εγκαίρως ότι η Τουρκία λόγω και των οικονομικών προβλημάτων που έχει είναι διατεθειμένη να ρίξει τους τόνους και να προβεί σε κάποια συνεννόηση για αποκλιμάκωση. Έτσι τις τελευταίες ώρες προέβη μόνο σε παραβιάσεις της ελληνική κυριαρχίας σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και όχι σε ολοκληρωτικό πόλεμο. Αυτή η επιμέλεια της Άγκυρας να μην αφήσει καμία διάσταση της ελληνικής κυριαρχίας απρόσβλητη δείχνει ότι ως γείτων είναι πολύ ειλικρινής και δεν θέλει να ταλαιπωρεί με υποθέσεις και ασάφειες τους Έλληνες ιθύνοντες, ώστε όταν θα σχεδιάζουν την «προσέγγιση» και τον «διάλογο» να ξέρουν τον λογαριασμό από πριν και να μην έρθουν σε δύσκολη θέση.

Τρία νέα short stories λοιπόν, δείγμα της ελληνοτουρκικής φιλίας.

Έλληνες στρατιώτες με στελέχη της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού μετέβησαν στον Έβρο, στα σύνορα, στην παλαιά κοίτη του ποταμού στην περιοχή Μελισσοκομείο Φερών, για να οριοθετήσουν που θα στηθούν οι πάσσαλοι για την επέκταση του φράχτη. Βρέθηκαν όμως αντιμέτωποι με άνδρες της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής και του Στρατού οι οποίοι είπαν στους Έλληνες ότι βρίσκονται σε… τουρκικό έδαφος.

Πρόκειται για έκταση περίπου 30 στρεμμάτων, η οποία είναι καθαρά ελληνική. Η τουρκική παρουσία αρχικά αφορούσε 10 άτομα που είχαν στήσει σκηνή στην άλλη πλευρά των συνόρων στη συνέχεια όμως ενισχύθηκαν και έφθασαν τους 30-40 άνδρες. Είναι ασαφές αν πάτησαν το πόδι τους και σε ελληνικό έδαφος καθώς οι σχετικές πληροφορίες δεν επιβεβαιώνονται, αλλά ούτε διαψεύδονται. Το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται πλέον στα χέρια του υπουργείου Εξωτερικών το οποίο προσανατολίζεται σε… διάβημα, δείχνει ότι οι Τούρκοι είτε «ψιλοπατάνε» σε ελληνικό έδαφος είτε δεν αφήνουν το ελληνικό κλιμάκιο να κάνει τη δουλειά του επί αυτού. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για αμφισβήτηση ελληνικής επικράτειας στην ξηρά.

Στη θαλάσσια αρένα τώρα, στο νησί Παναγιά ανατολικά των Οινουσσών, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησε Έλληνες ψαράδες αλλά και σκάφος της Frontex εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Οι Τούρκοι έκαναν επικίνδυνους ελιγμούς και όταν έφθασαν ελληνικές ενισχύσεις, εκλήθησαν ενισχύσεις και από την τουρκική πλευρά, ενώ αυτό επαναλήφθηκε με την άφιξη και δεύτερου ελληνικού σκάφους από το Λιμενικό της Χίου και τους Τούρκους να καλούν από την πλευρά τους και άλλο δικό τους. Τα τουρκικά σκάφη ζήτησαν από τους Έλληνες και από το σκάφος της Frontex να απομακρυνθούν διότι βρίσκονται σε.. τουρκικά χωρικά ύδατα.

Αυτό συνεχίστηκε επί τρίωρο με το τουρκικό σκάφος να επιδίδεται σε επικίνδυνους ελιγμούς τόσο εναντίον του ελληνικού αλιευτικού όσο και των σκαφών της Frontex και του Λιμενικού, έφθασε δε ενάμιση μίλι από τις ελληνικές ακτές.

Φυσικά δεν μπορούσε να λείψει η τουρκική δραστηριότητα από τον αέρα. Συνεχίζοντας λοιπόν τη νέα «κανονικότητα» των υπερπτήσεων οι οποίες έγιναν τόσο συνήθεις όσο οι παραβιάσεις, Οι Τούρκοι πραγματοποίησαν 13, μην έχοντας προφανώς κανένα πρόβλημα με τη φήμη του αριθμού. Ζεύγη τουρκικών F-16 τα οποία εναλλάσσονταν πραγματοποίησαν υπερπτήση στους Αρκιούς, στους Λειψούς, στην Πάτμο, μετά ξανά στους Λειψούς άλλες δύο φορές, στους Αρκιούς, πάλι στους Λειψούς, στη συνέχεια στο Αγαθονήσι, μετά στις Οινούσσες και στη Χίο και ολοκλήρωσαν το tour των υπερπτήσεων στην Παναγιά και την Λέσβο.

Κατόπιν όλων τούτων, σε μία μόνο ημέρα, και με βάση την λογική ορισμένων δικών μας, αν η Τουρκία έτσι δείχνει σημάδια ότι επιθυμεί να ρίξει τους τόνους όταν αποφασίσει να τους ανεβάσει θα πρέπει θα έχουμε dogfights στη Λάρισα και ναυμαχίες το Λιμενικού με τουρκικές ακταιωρούς στη Ραφήνα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments