Ελλάδα

Τσιόδρας εμβόλιο κορωνοϊός: «Δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης»

Τσιόδρας εμβόλιο κορωνοϊός: «Δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης»
Τσιόδρας εμβόλιο κορωνοϊός: Στην ανάπτυξη των εμβολίων κατά του κορωνοϊού αναφέρθηκε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τσιόδρας εμβόλιο κορωνοϊός: «Το εμβόλιο είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας.

«Είδα και εγώ με ενδιαφέρον στο πλαίσιο προσπαθειών για την ανάπτυξη εμβολίων να γίνονται κάποιες ταχείες κινήσεις από κάποιες χώρες και κάποιες εταιρείες. Πάλι θέλω να πω ότι χρειάζεται προσοχή, χρειάζονται επιστημονικά δεδομένα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας, αναφορικά με τα εμβόλια. «Ξέρω για το εμβόλιο του τροποποιημένου φορέα με αδενοϊό, το οποίο θα εκφράζει έναν ιό που είναι ασθενής και δεν προκαλεί βλάβη στον οργανισμό μας αλλά θα βοηθάει στην παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού ώστε ο οργανισμός μας να αναπτύξει αντισώματα. Είναι ένα εμβόλιο που προωθείται από επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο και ξέρω ότι έχουν γίνει κάποιες συμφωνίες ήδη», συνέχισε.

Όπως είπε, οι ΗΠΑ προχώρησαν σε μεγάλη χρηματοδότηση του εν λόγω εμβολίου και «παρήγγειλαν ήδη εκατοντάδες εκατομμύρια ποσότητες του εμβολίου με προοπτική να τους το παραδώσουν έως το τέλος του έτους εάν αυτό είναι επιτυχές -πρώτη παραδοχή- και εάν φτιαχτούν όλες αυτές οι ποσότητες εντός του χρονικού διαστήματος. Καταλαβαίνετε πόσα “εάν εάν εάν” υπάρχουν. Θέλει προσοχή, δεν θέλει βιασύνη, θέλει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για κοινή προμήθεια χωρίς διαπραγματεύσεις» σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου: «Δεν θα φτάσει ένα εμβόλιο, από μία εταιρεία, δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ποιο από τα 8 εμβόλια που είναι σε φάση δοκιμών θα είναι ασφαλές. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι, ώστε το εμβόλιο τελικά να γίνει κοινό αγαθό. Ήδη υπάρχουν ζητήματα και επιφυλάξεις, είδα σε μια χώρα το εμβόλιο έχει αποδοχή μόνο από το 25%». «Η παραφιλολογία για τα εμβόλια θέλει πάρα πολύ προσοχή, καθώς υποβόσκουν σενάρια και θεωρίες συνωμοσίας. Πρέπει να γίνουν διαδικασίες κοινής προμήθειας και να μην ενθαρρύνονται θεωρίες συνομωσίας», επισήμανε.

«Δεν θέλω να ζήσουμε την κακή αποδοχή του εμβολίου για τον Η1Ν1» κατέληξε:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments