Πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας Βουλή: Αλαζονική και προσβλητική η συμπεριφορά Τσακαλώτου

Χρήστος Σταϊκούρας Βουλή: Αλαζονική και προσβλητική η συμπεριφορά Τσακαλώτου
Χρήστος Σταϊκούρας Βουλή: Απάντηση στην σκληρή κριτική που δέχεται από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο έδωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Χρήστος Σταϊκούρας Βουλή: «Ο κ. Τσακαλώτος, από όσα κατακλυσμιαία γίνονται στην παγκόσμια οικονομία, επιλέγει να αναλώνεται καθημερινά, αυτόκλητα, στη μεγάλης επιστημονικής σημασίας εξήγηση ταυτολογιών και πινάκων, όπως ο ίδιος γράφει», τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσθέτοντας πως «μόλις κατανοήσει και είναι διαθέσιμος να μας εξηγήσει τα περί εξίσωσης πρώτου βαθμού, ίσως προσυπογράψουμε πρόταση υποψηφιότητας για το Nobel Οικονομικών».

«Προς το παρόν, δεν θα τον συγχαρώ για τις προτεραιότητες, ούτε θα τον ευχαριστήσω για τις προθέσεις του, αν και κατανοώ τη μόνιμη ανάγκη του για επιστημονική και πολιτική επιβεβαίωση. Γεγονός, που τον ωθεί να επιδεικνύει αλαζονική και προσβλητική συμπεριφορά οξφορδιανής κοπής», συμπληρώνει ο ΥΠΟΙΚ.

Όπως αναφέρει: «αλήθεια, αφού τα είχε όλα, όπως μας έλεγε, αντιληφθεί και προβλέψει με το ξέσπασμα της πανδημίας, μήπως θα έπρεπε να συμβουλεύσει και όλους τους Υπουργούς Οικονομικών παγκοσμίως, τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους χρηματοπιστωτικούς οίκους και οργανισμούς, για να μην βρίσκονται στην ανάγκη να αναθεωρούν συνεχώς τις εκτιμήσεις τους; Και αφού επαίρεται για τις προβλεπτικές του ικανότητες, μήπως μπορεί να μας πει και εάν θα επανέλθει η πανδημία;».

«Ή μήπως προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και κατανόησε ότι η αβεβαιότητα του εξελισσόμενου περιβάλλοντος είναι μεγάλη; Αν το κατανόησε, έστω και τώρα, είναι θετικό για την οικονομία και τη χώρα», καταλήγει ο κ. Σταϊκούρας.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Τα δις δεν είναι στραγάλια – Δυσκολεύονται να διαβάσουν πίνακες στην κυβέρνηση

«Αντιλαμβάνομαι την δυσκολία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους πίνακες. Την απέδειξε και η χτεσινή ανακοίνωση» αναφέρει σε δήλωση του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απατώντας στον Σταϊκούρα, προκαλώντας τον να κάνει μια προσπάθεια ο κ. Σταικούρας να διαβάσει τον πίνακα του προγράμματος «Μένουμε Όρθιοι». Εκεί θα δει πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου: Το να καλεί η ηγεσία του υπουργείου οικονομικών κάποιον άλλο να μην εκτίθεται αποδεικνύει ένα μικρό έλλειμμα αυτογνωσίας.

Ας τα πιάσουμε ένα-ένα. Το υπουργείο οικονομικών έβγαλε ανακοίνωση που έχει ταυτόχρονα τις εξής φράσεις:

  • «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιηθεί σε 19,667 δισ. Ευρώ».
  • «Συμπερασματικά, στις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα με κόστος 14,5 δισ. ευρώ,»
  • «Η Κυβέρνηση έχει υπολογίσει σύνολο μέτρων 24 δισ. Ευρώ για το 2020,»

Επειδή τα δις δεν είναι στραγάλια και το ποιος έχει χάσει προ πολλού σοβαρότητα και υπευθυνότητα είναι προς απόδειξη κάθε στιγμή είναι χρήσιμο να εξηγήσουμε κάποια πράγματα. Αν ο Υπουργός και το επιτελείο του είχαν κοιτάξει τον πίνακα που επισύναψαν θα έβλεπαν ότι πουθενά δεν λέει ότι «τα μέτρα που λαμβάνει η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν ποσοτικοποιήσεις σε 19,667 δισ. Ευρώ».

Αν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν την λέξη «επίδραση» από την λέξη «μέτρα» μάλλον το πρόβλημα είναι πιο πέρα από την οικονομική θεωρία. Τι είναι λοιπόν αυτά τα 19,667 δις ευρώ; Αν κοιτάξουν μια γραμμή παραπάνω θα δουν ότι τα 8 δις είναι «Αναμενόμενη επιπρόσθετη επίδραση.» Όχι μέτρα.

  • Άρα μένουν 11.6 δις (19.6-8=11.6).
  • Το γράφει άλλωστε 2 γραμμές παραπάνω. Από αυτά τα 11,6 δις τα 3,2 δις είναι οι αναστολές και οι εγγυήσεις της αναπτυξιακής τράπεζας και τα 2 δις η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Άρα τα δημοσιονομικά μέτρα που δεν προκαλούν χρέη στους πολίτες είναι 6.4 δις. (11,6-3,2-2=6.4 δις.)

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments