Άποψη

Ευκολόπιστοι ή «πιστόλια»;

Ευκολόπιστοι ή «πιστόλια»;
Παίρνοντας ως αφορμή τον ντόρο που δημιούργησαν ανακριβή δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν πως Τούρκοι στρατιώτες παραβίασαν τα ελληνικά σύνορα, ο Γιάννης Αντύπας μέσω του blog του στο pagenews,gr σχολιάζει πως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ταξιδέψει ένα γεγονός, το οποίο επί της ουσίας ουδείς μπορεί να βεβαιώσει.

Η ταχύτητα με την οποία κάποιοι δικάζουν, καταδικάζουν και ανακοινώνουν… ποινές στα social media αποτελεί πλέον μνημείο ανευθυνότητας. Ότι βλακεία διαβάσουν την αποδέχονται, αν τους συμφέρει ή αν συμφωνεί με τις ιδεοληψίες τους και εξαπολύουν μύδρους, κατάρες και άλλα ευτράπελα ή δυσάρεστα σε ανθρώπους και οργανισμούς. Για αυτούς τους ανθρώπους τα στοιχεία και οι επίσημες ανακοινώσεις δεν έχουν καμία σημασία.

Πριν από λίγο καιρό ένας βουλευτής ανέβασε στους «προσωπικούς του λογαριασμούς» καταγγελία πως μία γνωστή δημοσιογράφος είχε αφεθεί να πεθάνει αβοήθητη από κορωνοϊό. Η οικογένεια το διέψευσε, αλλά τη συγνώμη του δεν την είδα στους… προσωπικούς του λογαριασμούς. Πριν από λίγες ημέρες χιλιάδες χρήστες των «κοινωνικών δικτύων» αναπαρήγαγαν ισχυρισμούς «ερευνητικών ομάδων» και γερμανικών μέσων ενημέρωσης σύμφωνα με τους οποίους Έλληνες στρατιώτες πυροβόλησαν κατά μεταναστών στον Έβρο. Με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να χάσει τη ζωή του! Σοβαρή καταγγελία. Που δεν μπορεί να υιοθετηθεί άκριτα. Και όμως, οι ίδιοι… προσωπικοί λογαριασμοί που θεωρούσαν τους Γερμανούς και τα ΜΜΕ της χώρας τους «δυνάμεις κατοχής» τώρα φιλοξενούσαν τα σχετικά δημοσιεύματα στους «τοίχους» τους.

Προχθές ήταν η σειρά μέσων ενημέρωσης από τη Μεγάλη Βρετανία. Και πάλι εδώ υπήρξαν πρόθυμοι, οργισμένοι και ανεύθυνοι, από… απόσταση ασφαλείας, οι οποίοι υιοθέτησαν την «πληροφορία» ότι Τούρκοι στρατιωτικοί μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο Έβρο. Σας παρακαλώ κρατείστε το «από απόσταση ασφαλείας». Αν οι «λογαριασμοί» ήταν κατοίκων του Έβρου θα είχαν άλλη αξία. Αλλά, από την Αθήνα τι να ξέρεις για τις συνθήκες στην περιοχή; Και πως «αποφασίζεις» από την οθόνη του υπολογιστή στον καναπέ σου ότι πρέπει να γίνει πόλεμος;

Το πρώτο ερώτημα αφορά στα άτομα: Ευκολόπιστοι ή «πιστόλια». Το δεύτερο αφορά στα νέα μέσα: Social Media και κοινωνικά δίκτυα ή χρηματοδοτούμενες ομάδες συμφερόντων; Αγέλες ή τακτικοί στρατοί και ομάδες ατάκτων; Εύκολη απάντηση δεν υπάρχει. Και εγώ δεν πρόκειται να δικάσω, να καταδικάσω και εκδώσω και ετυμηγορία. Δίκη προθέσεων δε θα κάνω. Θα επισημάνω, όμως, τις αντιφάσεις. Δε γίνεται για τον «xani365247» (τυχαίος ο… λογαριασμός) η Sun τη μία να είναι λαθραίο έντυπο και την άλλη πηγή έγκυρης πληροφόρησης. Δε μπορεί ο ίδιος λογαριασμός να λέει ανοίξτε τα σύνορα και μετά να ζητά πόλεμο για την κατάληψη εθνικού εδάφους! Γιατί είναι πολλά αυτά τα παραδείγματα. Δεν έχει λογική. Ας ελέγξει, λοιπόν, ο ίδιος τις προθέσεις τους και τις επιδιώξεις του.

Για όλους τους υπόλοιπους, όμως, τέτοιοι λογαριασμοί δε μπορεί να φτιάχνουν κλίμα. Δεν είναι δυνατόν να υπαγορεύουν πολιτικές. Ούτε καν αντιδράσεις. Οι αναρτήσεις στα νέα μέσα θα πρέπει να πάρουν τη διάσταση που τους αξίζει. Ότι πρόκειται για αντανακλαστικά σχόλια. Τίποτα παραπάνω. Εκτός και αν συνοδεύονται από στοιχεία. Και καλό θα ήταν να μη θεωρούν όλοι υποχρέωσή τους να τοποθετούνται επί παντός του επιστητού. Δικαίωμά τους βεβαίως, αλλά πρέπει να ξέρουν ότι ο κόσμος μπορεί να ζήσει και χωρίς την άποψή τους. Μέχρι τότε θα έχω και εγώ το δικαίωμα να ρωτώ για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις τους: αν είναι απλά ευκολόπιστοι και παρορμητικοί ή φανατικοί και πληρωμένα πιστόλια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments