Οικονομία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις, είναι η ώρα της Ευρώπης»

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις, είναι η ώρα της Ευρώπης»
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Να στηρίξουν το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για ανάκαμψη, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους η πρόεδρος της Κομισιόν.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να «παραμερίσουν τις παλιές προκαταλήψεις» και να στηρίξουν το σχέδιό της για οικονομική ανάκαμψη ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι κανένα κράτος μέλος της Ένωσης δεν μπορεί μόνο του να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της πρωτοφανούς αυτής κρίσης και συνεπώς σε αυτήν την εξαιρετική κατάσταση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απαραίτητο να δανειστεί από τις αγορές για να ενισχύσει τα κράτη – μέλη.

«Αυτές οι επιχορηγήσεις θα είναι ένα νέο αγαθό που θα ενισχύει την αίσθηση του «ανήκειν» στην ΕΕ. Πρόκειται για μια κοινή επένδυση στο μέλλον μας και δεν έχουν καμία σχέση με τα χρέη του παρελθόντος. Οι επιχορηγήσεις θα περνούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και θα διοχετεύονται για την ενίσχυση των οικονομιών μας. Άλλωστε ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός ήταν πάντα μια μορφή επιχορήγησης», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, οι ιδρυτές της ΕΕ έκτισαν την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας και πλέον είναι στιγμή να προσθέσουμε το κεφάλαιο της αειφόρου ανάπτυξης.

«Αν δεν πράξουμε τίποτε, τότε αύριο θα πληρώσουμε το κόστος της απραξίας. Θέτουμε τις βάσεις για το κοινό μας μέλλον», σημείωσε η πρόεδρος, καλώντας όσους έχουν ενστάσεις για το πρόγραμμά της να ξεπεράσουν τις προκαταλήψεις τους. «Είμαι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες… Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια… Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή» κατέληξε.

Οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου καλωσόρισαν την πρότασή της, εκφράζοντας ωστόσο κάποιες επιφυλάξεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίον θα επενδυθούν αυτά τα κονδύλια από τα κράτη – μέλη, όσο και για τις εγγυήσεις που θα εξασφαλίζουν ότι τα κράτη – μέλη θα αξιοποιούν στοχευμένα τα συγκεκριμένα ποσά.

Εκ μέρους των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ντάτσιαν Τσιόλο της πολιτικής ομάδας των Φιλελεύθερων (Renew) υπογράμμισε ότι διακυβεύεται η εσωτερική αγορά και οι αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα θα έχουν συνέπειες για τα επόμενα 20-30 χρόνια.«Η αλληλεγγύη είναι βασική. Όμως η Ένωση δεν είναι μια μηχανή μετρητών και η αλληλεγγύη συνοδεύεται από αξίες». Η Ιράτσε Γκαρσία Πέρες από την πολιτική ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών δήλωσε ότι «αυτή είναι η στιγμή της αλήθειας, καθώς μιλάμε για 60 εκατ. θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο και δεν μπορεί η Ένωση να μένει στάσιμη μόνο και μόνο επειδή την συγκρατούν δύο χώρες που αναζητούν εθνικές λύσεις».

Από την πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Μάνφρεντ Βέμπερ δήλωσε ότι «η αλληλεγγύη επέστρεψε. Το πνεύμα του Ρομπέρ Σουμάν επέστρεψε». Από την πλευρά της η Σκα Κέλερ των Πρασίνων δήλωσε ότι η πολιτική της ομάδα στηρίζει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κάλεσε τα κράτη – μέλη να καταλήξουν σε συμφωνία. Ωστόσο, η κυρία Κέλερ τόνισε ότι είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα επενδυθούν με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούν θέσεις εργασίας , προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments