Άποψη

Η Αμερική στις φλόγες

Η Αμερική στις φλόγες
Ο Γιάννης Αντύπας στο blog του στο pagenews.gr γράφει για την κατάσταση στην Αμερική, την απόλυτη υπερδύναμη που έρχεται αντιμέτωπη με πολλές κοινωνικές πιέσεις αυτή την περίοδο.

Ποιος να το έλεγε; Ότι η απόλυτη υπερδύναμη θα αντιμετώπιζε σε 60 ημέρες δύο προκλήσεις που θα αποκάλυπταν τις αδυναμίες της: Ένα σύστημα υγείας το οποίο αφήνει απροστάτευτους εκατομμύρια κατοίκους και τον ρατσισμό.

Η πρώτη αδυναμία έχει ήδη κοστίσει περίπου 100 χιλιάδες ζωές και 30 εκατομμύρια νέους ανέργους. Απίστευτο; Κι όμως είναι αληθινό. Όπως πέρα για πέρα αληθινά είναι και όσα συμβαίνουν στους δρόμους των αμερικανικών μεγαλουπόλεων.

Η δολοφονία ενός μαύρου πολίτη από 3… όργανα της τάξης έκανε την οργή να ξεσπάσει. Μαύροι και λευκοί διαμαρτύρονται κατά του ίδιου εχθρού: ενός κράτους που θεωρεί τη ζωή φθηνή. Που αντιμετωπίζει τους πολίτες τους ως αναλώσιμους. Ο Φλόιντ απλά έτυχε να βρίσκεται στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή. Η… δικαιολογία αυτή είναι για κάποιους αρκετή. Για τους περισσότερους από εμάς θέλω να πιστεύω ότι είναι το λιγότερο απαράδεκτη.

Οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη. Δεν είναι ο κορωνοϊός. Δεν είναι η… νυχτερίδα που έφαγε ένας φτωχός κάτοικος της Ουχάν. Δεν είναι η ίδια η Κίνα, ή η Ρωσία. Είναι η Αμερική ηλίθιε! Είναι οι αντιφάσεις. Είναι όσα κρύβονται κάτω από το χαλί. Είναι όσα δε θέλουν οι ΗΠΑ να μάθουν οι άλλοι για αυτές. Αλλά, υπάρχουν. Είναι εκεί και κάνουν κατά καιρούς την ενοχλητική τους εμφάνιση.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί από όσα πραγματικά είναι. Όσο και να προσπαθεί. Όσο και να σκηνοθετεί τον εαυτό του. Όσο και να φροντίζει την εικόνα του και τις δημόσιες παρουσίες του. Κάποια στιγμή τα φώτα κλείνουν, αφήνεται και το κακό γίνεται. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όλα αυτά έχουν συμβεί ξανά και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν όσο κανείς δεν αντιμετωπίζει τις αιτίες τους.

Δεν είναι μονάχα οι ΗΠΑ. Η υπερδύναμη δεν είναι η μόνη που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Ο πλανήτης ολόκληρος βρίσκεται σε μια περίεργη ισορροπία. Με τον Ερντογάν να γκρεμίζει πλαστικά τείχη, τον Ορμπάν να υψώνει πραγματικά κοκ. Με τον ΟΗΕ να αδυνατεί να λύσει το μεταναστευτικό και τον ΠΟΥ να γίνεται παιχνίδι στα χέρια των ισχυρών.

Αυτή η κατάσταση δε γίνεται να συνεχιστεί για πολύ. Κάπου θα ξεσπάσει. Κάπου θα γίνει καταστροφή μεγάλη. Δεν το λέω εγώ. Το λέει η ιστορία. Καταστροφή συμβαίνει όταν επικρατεί η υστερία. Όταν χάνεται η λογική. Αυτό μας λέει η πείρα, αλλά φαίνεται ότι ακόμη δεν έχουμε βάλει μυαλό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments