Διεθνή

Brexit: Παράταση της μεταβατικής περιόδου ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου

Brexit: Παράταση της μεταβατικής περιόδου ζητά ο δήμαρχος του Λονδίνου
Brexit: Ο δήμαρχος του Λονδίνου καλεί τον Μπόρις Τζόνσον να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο του Brexit. «Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας είναι περισσότερο χάος και αβεβαιότητα» τονίζει.

Brexit: Την παράταση της μεταβατικής περιόδου στη διάρκεια της οποίας η Βρετανία διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση τις διευθετήσεις που θα ισχύσουν μετά το Brexit ζήτησε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, από τον Μπόρις Τζόνσον. Ο Καν ζήτησε από τον υπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κορυφαίο υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Μάικλ Γκόουβ, «να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία» και να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες, που αναμένεται να επαναληφθούν αύριο, Τρίτη 2 Ιουνίου.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα μας καθώς προσπαθούμε να βρούμε πώς να προχωρήσουμε απ’ αυτή την πανδημία είναι περισσότερο χάος και αβεβαιότητα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο δήμαρχος του Λονδίνου, ο οποίος ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

«Έχω καλέσει την κυβέρνηση να βάλει στην άκρη την πολιτική ιδεολογία και να επιδιώξει τη ρεαλιστική οδό της επιδίωξης μιας παράτασης των διαπραγματεύσεων του Brexit» συμπλήρωσε. Σημειώνεται, πως ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε στους Sunday Times πως η Βρετανία απέτυχε να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της στις διαπραγματεύσεις για τις μελλοντικές εμπορικές και άλλες διευθετήσεις. Το Λονδίνο έκανε «ένα βήμα πίσω — δύο βήματα πίσω, τρία βήματα πίσω– από τις αρχικές δεσμεύσεις», ανέφερε ο Μπαρνιέ και υπογράμμισε πως «οι Βρετανοί διαπραγματευτές πρέπει να είναι πλήρως ευθυγραμμισμένοι με αυτά που έχει υπογράψει ο Τζόνσον μαζί μας». Υπενθυμίζεται, πως οι Τζόνσον και Γκόουβ έχουν πει πως θα δεχθούν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, αν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν μπορέσουν να συμφωνήσουν σε νέους εμπορικούς κανόνες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Που υπάρχουν διαφορές στις συζητήσεις:

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, ουσιαστικές διαφορές παραμένουν ως προς την εγγύηση όρων ισότιμου ανταγωνισμού (level playing field guarantees), την αλιεία, τον ρόλο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα σημαντικά θέματα. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν στενότερη σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο από αυτήν που επιδιώκει το Λονδίνο, δεδομένου ότι της σημερινής βρετανικής κυβέρνησης ηγείται ο τενόρος του Brexit Μπόρις Τζόνσον. Το Λονδίνο έχει τονίσει ότι η Βρετανία δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της ως ανεξάρτητης χώρας υποχωρώντας στις απαιτήσεις της Ένωσης στο πλαίσιο των συνομιλιών για την διαμόρφωση της μελλοντικής σχέσης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments