Πολιτική

Τουρκία Μεσόγειος: Νόμιμες οι έρευνές μας, λέει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα

Τουρκία Μεσόγειος: Νόμιμες οι έρευνές μας, λέει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα
Τουρκία Μεσόγειος: Ο Τούρκος πρέσβης υποστηρίζει ότι οι έρευνες που σχεδιάζει η γειτονική χώρα στη Μεσόγειο είναι νόμιμες.

Η Αθήνα προχώρησε σε διάβημα στον Τούρκο πρέσβη, Μπουράκ Οζούγκεργκιν για τις έρευνες που σχεδιάζει να κάνει κάνει η Τουρκία από τη Ρόδο έως την Κρήτη. Σύμφωνα με το ΜEGA, το οποίο επικαλείται τουρκικές διπλωματικές πηγές, ο Μπουράκ Οζούγκεργκιν τόνισε ότι οι θέσεις της Τουρκίας σε σχέση με τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου, του προβλήματος της Κύπρου, της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, της Λιβύης και της περιοχής ως συνόλου είναι γνωστές και διαφανείς.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρέσβης επισήμανε ότι οι κινήσεις που γίνονται είναι στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τονίζοντας πως η Άγκυρα έχει επανειλημμένα καλέσει σε διάλογο την Ελλάδα, χωρίς να λάβει απάντηση. Ο Οζούγκεργκιν φέρεται να είπε ότι θα πρέπει οι γείτονες να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν.

Η ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της και τα συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο δίχως συμβιβασμούς», αναφέρει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε σήμερα. Να σημειώσουμε ότι το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έγινε σήμερα, με φόντο την πρόσφατη κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τα σχέδια της Άγκυρας για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο.

Μήνυμα στην Τουρκία από την ΕΕ

Εν τω μεταξύ, τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου, σε σχέση με τις έρευνες που έχει εξαγγείλει στα νότια και ανατολικά της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, ζητά από την Τουρκία ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξωτερική πολιτική, Ζοσέπ Μπορέλ, παραπέμποντας στα συμπεράσματα των υπουργών Εξωτερικών της 15ης Μαΐου. Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Μπορέλ τόνισε ότι «είμαστε σε στενή επαφή με τους συναδέλφους μας, τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας και επίσης της Κύπρου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την κατάσταση των γεωτρήσεων και καλούμε την Τουρκία να σταματήσει τη γεώτρηση στις περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα της Κύπρου και της Ελλάδας».

Παράλληλα ανέφερε πως «σχετικά με αυτό το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ήδη στείλει ένα ισχυρό μήνυμα που απευθύνεται στην Τουρκία». «Στις διαπραγματεύσεις μας με την Τουρκία, προς το παρόν υπάρχουν μόνο συνομιλίες, αυτό είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Ορισμένα κράτη μέλη θεωρούν ότι όσο οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, οι συνομιλίες πρέπει να διακοπούν. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του είδους των ζητημάτων είναι να προσεγγίσουμε, να έρθουμε πιο κοντά για να δούμε πώς μπορούμε να κάνουμε την Τουρκία να καταλάβει ότι οι καλές μας σχέσεις θα εξαρτηθούν αποφασιστικά από το σεβασμό της κυριαρχίας της Κύπρου και της Ελλάδας στα ύδατα που αμφισβητούνται», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments