Πολιτική

Γιώργος Κουμουτσάκος μεταναστευτικό: Δεν επιβεβαιώνεται οργανωμένο σχέδιο στον Έβρο

Γιώργος Κουμουτσάκος μεταναστευτικό: Δεν επιβεβαιώνεται οργανωμένο σχέδιο στον Έβρο
Γιώργος Κουμουτσάκος μεταναστευτικό: Η κυβέρνηση αποκρούει τα σενάρια περί συντονισμένου σχεδίου της Τουρκίας στον Έβρο τονίζοντας πως η κινητικότητα μεταναστών και προσφύγων στη περιοχή δεν συνδέεται με τους γείτονες.

«Είχαμε χθες το βράδυ αργά την πληροφορία για μια κινητικότητα. Αυτήν τη στιγμή δεν επιβεβαιώνεται ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Φαίνεται να υπάρχει μικρή αυθόρμητη κινητικότητα μεταναστών, όπως κατά καιρούς γίνεται. Σε κάθε περίπτωση, οι αστυνομικές και οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι στο σύνορο» δήλωσε για τον Έβρο ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό αποκρούοντας τα σενάρια που βγήκαν πριν από μερικές ώρες στη δημοσιότητα περί οργανωμένου σχεδίου στον Έβρο.

Για τις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «είμαστε μπροστά σε μία εξελισσόμενη τουρκική στρατηγική που τη χαρακτηρίζω ως πολυμετωπική πίεση. Ασκείται ταυτόχρονη πίεση σε πολλά μέτωπα, από τον Έβρο μέχρι τις έρευνες που έχουν ανακοινώσει νοτίως της Κρήτης, της Καρπάθου. Απέναντι σε αυτήν την πολιτική διασποράς της πίεσης υπάρχει μόνον ένας τρόπος απάντησης: τα τέσσερα, όπως συνηθίζω να λέω, τείχη εθνικής εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής». Όπως πρόσθεσε, αυτά τα τείχη είναι η εθνική ομοψυχία, η ενεργητική αξιοποίηση του διεθνούς δικαίου, η διπλωματική δραστηριότητα και η επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Πληροφορίες για οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στον Έβρο

Σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε έντονη κινητικότητα στην περιοχή του Έβρου. Οι πληροφορίες ανέφεραν πως πρόσφυγες και μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σημεία τόσο στην περιοχή της Αδριανούπολης όσο και στην τουρκική πλευρά στο ύψος του Πετάλου στον Πέπλο καθώς και στα Ύψαλα. Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Πέμπτης.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης συνοριοφυλάκων που μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και τόνισε ότι ο στρατός έχει αυξήσει τις περιπολίες του, οι ελληνικές δυνάμεις βλέπουν ομάδες να κινούνται κοντά στα σύνορα αλλά οι αποτροπές είναι συνεχείς. «Βλέπουμε μια αρκετά μεγάλη ροή σε γκρουπ η οποία όπως φαίνεται είναι διαχειρίσιμη γιατί ήδη έχουμε αυξήσει τις δυνάμεις μας μετά και τους 400 που ήρθαν με απόσπαση την περασμένη βδομάδα. Έτσι, οι περιπολίες είναι πολλές», τόνισε και πρόσθεσε: «Φαίνεται ότι η Τουρκία θέλει να δοκιμάσει τα αντανακλαστικά μας. Τα τουρκικά ΜΜΕ παίζουν τους αριθμούς 6000 και παραπάνω, ότι μαζεύονται στα σύνορα κλπ».

«Στην παραποτάμια περιοχή υπάρχουν ομάδες που προσπαθούν να περάσουν τον ποταμό και να μπουν σε ελληνικό έδαφος. Οι αποτροπές είναι συνεχείς. Συγκεντρώνονται απέναντι αλλά όχι σε βαθμό που να μας προκαλεί ανησυχία. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι υπάρχει κινητικότητα από την απέναντι πλευρά», σημείωσε. Σε σχέση με τις περιοχές που ασκείται πίεση αυτή την φορά, ο Π. Χαρέλας είπε πως σε γενικές γραμμές συμβαίνει στα ίδια κομμάτια περίπου από εκεί που υπάρχει πρόσβαση, τουλάχιστον από την μεριά της Τουρκίας, να περάσουν. «Έχουμε όμως αρκετές αστυνομικές δυνάμεις. Ο στρατός έχει εντείνει τις περιπολίες του. Νομίζω ότι στην παρούσα φάση η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη με την δύναμη την οποία έχουμε» τονίζει ο κ. Χαρέλας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments