Οικονομία

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα

Έξι στις δέκα επιχειρήσεις αναζητούν ρευστότητα
Τα νέα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν είναι θετικά στις πρώτες εβδομάδες μετά την χαλάρωση της καραντίνας.

Όταν ο Κορωνοϊός άρχισε να εξαπλώνεται στην Ελλάδα η κυβέρνηση πήρε μια γενναία απόφαση για να γλυτώσει τα χειρότερα. Το παράδειγμα της Ιταλίας με τους δεκάδες νεκρούς δεν θα ήταν τόσο μακρινό αν η χώρα μας δεν είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα.Ένα από αυτά ήταν το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης. Καφέ, μπαρ και εστιατόρια ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που έκλεισαν και από τις τελευταίες που άνοιξαν μετά το τέλος της καραντίνας με την χαλάρωση των μέτρων.

Το γεγονός ότι τα μαγαζιά άνοιξαν και πάλι δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γίνει όπως πριν. Ο κόσμος, αλλά και οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας. Τα μαγαζιά που έμειναν κλειστά για όσο καιρό βλέπουν το αποθεματικό τους ταμείο να αδειάζει ή να έχει ήδη αδειάσει. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργαζόμενοι μπήκαν σε αναστολή. Μπορεί ένα 10% των επιχειρήσεων να έχει προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά το επόμενο διάστημα αυτό το ποσοστό αναμένεται να διπλασιαστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 30% των επιχειρηματιών δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και προσωπικού έως και 20% μέχρι το τέλος του 2020.

Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτυπώνονται στην έρευνα της Endevor Greece, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 100 επιχειρηματιών ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2019, για να μετρήσει τις επιπτώσεις του δίμηνου “αποκλεισμού της αφοράς. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι μισές επιχειρήσεις διέκοψαν εντελώς ή τμήμα της εμπορικής τους δραστηριότητας στο διάστημα των τελευταίων δυο μηνών. Το 57% των επιχειρήσεων σημείωση μείωση των ετήσιων εσόδων, με το 17% αυτών να έχει καταγράψει πτώση ύψους 60 με 100%.

Παρ’ολα αυτά 24%των συμμετεχόντων σημείωσε ανάπτυξη την ίδια περίοδο. Όσον αφορά το διάστημα που θα χρειαστεί ο κλάδος τους για να ανακάμψει, το 27% πιστεύει πως θα βρίσκεται στα επίπεδα του 2019 στο τέλος του 2020, το 46% εκτιμά ότι κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στο 202, ενώ το 17%δεν αναμένει επιστροφή στην κανονικότητα πριν το 2022.

Όσον αφορά τα μέτρα στήριξης που επιλέγουν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, το 51%δήλωσε πως έχει προχωρήσει σε αναστολή εργασίας σημαντικού τμήματος προσωπικού, ενώ το 35% έχει λάβει την έκπτωση του 40% του επαγγελματικού ενοικίου. Το 46% των ερωτηθέντων έχει προχωρήσει σε αναστολή πληρωμής φορολογικών υποχρεώσεων, το 55% έχει ακολουθήσει μέτρα διεύρυνσης της χρηματοδότησής του, ενώ το 20% των επιχειρήσεων δεν έχει αξιοποιήσει κανένα μέτρο στήριξης.

Επτά στις δέκα εταιρίες της εστίασης μπαίνουν μέσα

Τη διατήρηση του “λουκέτου” μέχρι το τέλος του έτους εξετάζει σοβαρά μια στις τέσσερις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, ενώ όσες ανοίξουν αναμένεται να είναι ζημιογόνες σε ποσοστό άνω του 70%.Όπως επισημάνει η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, παρά τα θετικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, προκειμένου να αυξήσει τη δυναμικότητα των επιχειρήσεων στους εξωτερικούς χώρους, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η κανονικότητα θα αργήσει να επιστρέψει.

Και θα αργήσει ακόμα περισσότερο όσο η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού επιδρά ανασταλτικά στη λειτουργία του τουρισμού και μάλιστα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Πέρυσι η Ελλάδα υποδέχτηκε πάνω από 30.000.000 επισκέπτες και σύμφωνα με την ΕΠΟΕΣ η απουσία αυτών των επισκεπτών φέτος προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους κλάδους που σχετίζονται άμεσα με τον τουρισμό, όπως η εστίαση, η οποία πλήττεται τόσο στις μεγάλες πόλεις όσο και στα αεροδρόμια, στα νησιά και στους άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Η Ένωση ζητάει στήριξη αντίστοιχη με αυτή των τουριστικών επιχειρήσεων με μείωση των μισθωμάτων έως τα τέλη του έτους. Από την πλευρά της, η Ένωση Επιχειρηματιών Αλκοολούχων Ποτών σημειώνει πως απαιτείται οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε όλη την εστίαση, συμπεριλαμβανομένων των αλκοολούχων ποτών σε συνδυασμό με μείωση και σύγκλιση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα αλκοολούχα ποτά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Προσθέτει πως η μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά δεν αξιολογείται ως επαρκές κίνητρο τόνωσης ούτε του κλάδου των αλκοολούχων ποτών ούτε των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments