Οικονομία

Σε ύφεση η Ελληνική Οικονομία το 2020 ήδη πριν τον κορωνοϊό

Σε ύφεση η Ελληνική Οικονομία το 2020 ήδη πριν τον κορωνοϊό
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 από την ΕΛΣΤΑΤ.

Καθόλου καλή δεν είναι η οικονομία της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ύφεση σε ποσοστό 0,9% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2019 και κατά 1,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του ίδιου έτους, την ώρα μάλιστα που η χώρα δεν είχε μπει σε γενικό lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Και το σημαντικό πλέον ερώτημα που τίθεται είναι πόσο “βάθος” θα έχει η ύφεση μέσα στο 2020, την ώρα που η βαριά βιομηχανία της χώρας, ο τουρισμός πλήττεται λόγω κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών η ύφεση μπορεί να αγγίξει και το 13% το 2020, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι θα φτάσει μέχρι 9,5% ενώ διεθνείς οίκοι «βλέπουν» μείωση του ΑΕΠ, πέριξ του 10%. Οι εκτιμήσεις αυτές ενισχύουν την αβεβαιότητα στην πραγματική οικονομία, όπου, η κατάσταση που διαμορφώνεται είναι δραματική. Η ανεργία παρουσιάζει εκρηκτική αύξηση ήδη από τον Μάρτιο, η οποία κλιμακώθηκε τον Απρίλιο, με δεκάδες χιλιάδες νέους ανέργους, ενώ πλέον από την 1η Ιουνίου έχουμε κύμα απολύσεων, καθώς τελείωσαν τα όποια μέτρα προστασίας.

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σημειώνουν ότι «βλέπουμε στοιχεία που καταδεικνύουν αντοχή από την πλευρά της οικονομίας και πως συγκριτικά με Γερμανία (-2,3% το πρώτο τρίμηνο σε ετήσια βάση), τη Γαλλία (-5,3%), την Ισπανία (-4,1%), και Ιταλία (-5,4%) η επίδοση της Ελλάδας ήταν σαφώς καλύτερη».

Όπως αναφέρει το οικονομικό site sofokleousin η πανδημία του κορονοϊού «ακούμπησε» την Ελλάδα στις αρχές Μαρτίου, ενώ το γενικό λουκέτο και η καραντίνα ξεκίνησαν από τα μέσα Μαρτίου. Και αν στο πρώτο τρίμηνο η ύφεση ήταν 0,9%, τα δύσκολα είναι μπροστά. Στο δεύτερο τρίμηνο του έτους που περιλαμβάνει τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο η εικόνα είναι δραματική, καθώς η οικονομία είχε μπει σε χειμερία νάρκη.

Ο τουρισμός, ο μεγάλος αιμοδότης του ΑΕΠ, θα είναι το κλειδί των εξελίξεων, αλλά τα μηνύματα είναι αρνητικά. Από τον Μάρτιο είναι μηδενικές οι εισπράξεις τουλάχιστον μέχρι και τον Μάιο, ενώ από τον Ιούνιο και για τη θερινή περίοδο το στοίχημα είναι πόσοι ξένοι τουρίστες θα έρθουν, λόγω των απαγορεύσεων που τίθενται από διάφορα κράτη.

Επίσης, από τα μέσα Μαρτίου, βούλιαξε η κατανάλωση, ένας παράγοντας που επηρεάζει καθοριστικά το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ το μόνο θετικό στοιχείο είναι η επίδραση του εξωτερικού ισοζυγίου. Οι εξαγωγές δείχνουν να αντέχουν ενώ ταυτόχρονα, υπάρχει όφελος για το ΑΕΠ, από τη μείωση των εισαγωγών, λόγω της μείωσης της δαπάνης για εισαγωγές καυσίμων, αλλά και της γενικότερης μείωσης των εισαγωγών, λόγω της μειωμένης εγχώριας ζήτησης και της αβεβαιότητας.

Το καμπανάκι για το ελληνικό ΑΕΠ είχε χτυπήσει από το δ΄ τρίμηνο του 2019, όταν παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο 2019, ενώ σε σύγκριση με το 4ο τρίμηνο 2018 παρουσίασε αύξηση κατά 1,0%.΄Έτσι, η μέση ανάπτυξη της οικονομίας το 2019 διαμορφώθηκε στο 1,9%, έναντι 2% που ήταν ο στόχος της κυβέρνησης και έναντι 1,9% που ήταν το 2018.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε για τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: «Η ΕΛΣΤΑΤ, ανακοίνωσε τα προσωρινά στοιχεία των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σύμφωνα με αυτά, κατέγραψε ρυθμό ύφεσης, σε ετήσια βάση, -0,9%. Η ύφεση είναι σημαντικά μικρότερη από τον μέσο όρο αυτής των χωρών της Ευρωζώνης, που διαμορφώθηκε στο -3,2%, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αυτό αποδεικνύει ότι το οικονομικό σχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και η εφαρμογή του, είναι προς την ορθή κατεύθυνση. Η συντεταγμένη πορεία της Κυβέρνησης, του κράτους, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών φέρνει καλά αποτελέσματα, και μέσα στις αντίξοες συνθήκες που δημιούργησε η υγειονομική κρίση.

Πιστεύω ότι με πίστη στις δυνάμεις μας, αλληλεγγύη και συνοχή θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση που ενέσκηψε από την πανδημία, με το ελάχιστο κοινωνικό και οικονομικό κόστος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments