Οικονομία

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς έσωσε την οικονομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Ηλεκτρονικό εμπόριο: Πώς έσωσε την οικονομία κατά τη διάρκεια της καραντίνας
Ηλεκτρονικό εμπόριο: Καταστήματα και επιχειρήσεις που ασχολούνταν με αυτό το κομμάτι, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, καθώς αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να πουλήσουν προϊόντα.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη παρουσίασε θεαματική αύξηση μετά την έναρξη των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Καταστήματα και επιχειρήσεις που ασχολούνταν με αυτό το κομμάτι, έδωσαν ακόμα μεγαλύτερη έμφαση, καθώς αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος για να πουλήσουν προϊόντα.

Εξάλλου, σύμφωνα δημοσίευμα στο ΑΠΕ ΜΠΕ, τα καταστήματα τα οποία δεν είχαν ασχοληθεί με τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, έστησαν μέσα στην καραντίνα e-shops προκειμένου να μην «παγώσουν» τον τζίρο τους. Για τον λόγο αυτό πολλές ήταν οι επιχειρήσεις που χρειάστηκε να ασχοληθούν πιο εντατικά με τα logistics, αναζητώντας χώρους να αποθηκεύσουν το εμπόρευμά τους.

Ρεκόρ πωλήσεων μετά τον Μάρτιο, παρά την καραντίνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου, τον Απρίλιο παρατηρήθηκε αύξηση έως και 171% εβδομαδιαίως, σε σχέση με την ίδια εβδομάδα του 2019, στην καταναλωτική δαπάνη προϊόντων σε ηλεκτρονικά καταστήματα από Έλληνες, δημιουργώντας νέο ρεκόρ μετά τον Μάρτιο που ξεκίνησε η περίοδος της καραντίνας.

Αξιολογώντας την μεταβολή της online δαπάνης από τις πρώτες 9 εβδομάδες του έτους (προ COVID-19), διαφαίνεται ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα έχει πλέον εξαπλασιαστεί σε τζίρο στις εβδομάδες 10 έως 18. Όπως δείχνουν τα ποιοτικά στοιχεία, οι καταναλωτές επισκέφτηκαν περισσότερο, και για περισσότερη ώρα, ηλεκτρονικά καταστήματα, και πραγματοποίησαν 50% περισσότερες παραγγελίες.

Εξαιτίας της ανόδου του ηλεκτρονικού εμπορίου, καταγράφεται και μία σαφής αυξητική τάση στον ενδιαφέρον επιχειρηματιών και επενδυτών για αποθηκευτικούς χώρους κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως τονίζεται στο ΑΠΕ, η τάση είναι ξεκάθαρη και οι ενδείξεις είναι σημαντικές, αν και δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο θα συνεχίζει να ανθίζει στην Ελλάδα με τέτοια ένταση.

Πόσο κοστίζουν οι αποθηκευτικοί χώροι;

Σε γενικές γραμμές, οι μικροί αποθηκευτικοί χώροι της τάξης των 1000 – 2000 τ.μ., των οποίων η ζήτηση αυξήθηκε σημαντικά, υπάρχουν περιφερειακά των πόλεων. Πρόκειται για παλιά βιοτεχνικά κτίρια ή παλιούς αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι πλέον δεν χρησιμοποιούνται από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτοί που αναζητούν αποθηκευτικούς χώρους το τελευταίο διάστημα σε αυτό το πλαίσιο, ενδιαφέρονται κυρίως για ενοικίαση γιατί ακόμα δεν έχει αποκρυσταλλωθεί αυτή η τάση.

Όσο για το πόσο κοστίζουν, τα μισθώματα των αποθηκευτικών χώρων βρίσκονται περίπου στα 4 ευρώ το τετραγωνικό τον μήνα για έναν καλό αποθηκευτικό χώρο, ο οποίος είναι κοντά στην Αθήνα, έχει μεγάλα ύψη και πληροί τις τελευταίες προδιαγραφές σε σχέση με την κατασκευή του. Για δευτερεύοντες αποθηκευτικούς χώρους οι οποίοι δεν είναι πάνω σε οδικούς άξονες και είναι σε παλιά κτίρια, οι μισθωτικές αξίες είναι στα 2-3 ευρώ το τετραγωνικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments