Διεθνή

Βρετανία: 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις

Βρετανία: 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις
Βρετανία: Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις διαδηλώσεις στις αρχές της εβδομάδας τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις.

Βρετανία: Δεκατέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε “σοκαριστικές και εντελώς ανεπίτρεπτες” επιθέσεις στη διάρκεια των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων στο κεντρικό Λονδίνο το Σάββατο, ανακοίνωσε χθες η επικεφαλής της αστυνομίας της βρετανικής πρωτεύουσας Κρεσίντα Ντικ. Έπειτα από μια ειρηνική στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρα, μερικοί διαδηλωτές συγκρούστηκαν χθες με έφιππους αστυνομικούς. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την οργή τους κατά της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

“Είμαι βαθιά λυπημένη που μια μειονότητα διαδηλωτών αντέδρασε με βία απέναντι στους αστυνομικούς χθες το απόγευμα στο κεντρικό Λονδίνο. Αυτό οδήγησε στον τραυματισμό 14 αστυνομικών. Ο αριθμός αυτός είναι σοκαριστικός και εντελώς ανεπίτρεπτος”, ανέφερε η Ντικ, η οποία είναι Επίτροπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, σε ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με την αστυνομία, από τις διαδηλώσεις στις αρχές της εβδομάδας τραυματίστηκαν 13 αστυνομικοί, ενώ πραγματοποιήθηκαν και συλλήψεις. Για σήμερα είναι προγραμματισμένες νέες διαδηλώσεις. Η Ντίκ κάλεσε τους διαδηλωτές να βρουν άλλους τρόπους για να ακουστεί η φωνή τους, που “δεν περιλαμβάνουν το να βγαίνουν στους δρόμους του Λονδίνου” λόγω του κινδύνου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Χθες Σάββατο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο τιμώντας τον Τζορτζ Φλόιντ, συμμετέχοντας στο κίνημα κατά του ρατσισμού και κατά της αστυνομικής βίας. Από το Λονδίνο μέχρι το Σίδνεϊ, χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την πανδημία για να καταγγείλουν όλα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα.

Στην Αυστραλία

Ήταν η πρώτη χώρα που άνοιξε σήμερα τον χορό της παγκόσμιας οργής. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν, κρατώντας πανό με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τη φράση που επαναλάμβανε ο Φλόιντ όταν ο αστυνομικός που τον συνέλαβε γονάτισε στον λαιμό του, επί σχεδόν εννέα λεπτά.

Για τους οργανωτές αυτής της κινητοποίησης, που δεν υπάκουσαν στην έκκληση της κυβέρνησης να μείνουν στα σπίτια τους λόγω της υγειονομικής κρίσης, η υπόθεση του Φλόιντ θυμίζει παρόμοιες καταστάσεις στη δική τους χώρα. Όπως εξήγησαν, το ποσοστό των κρατουμένων Αβορίγινων είναι πολύ υψηλό ενώ πάνω από 400 έχουν πεθάνει τα τελευταία 30 χρόνια όντας υπό αστυνομική κράτηση. «Το γεγονός ότι προσπάθησαν να μας εμποδίσουν να διαδηλώσουμε πείσμωσε ακόμη περισσότερο τον κόσμο», εκτίμησε ο Τζουμίκα Ντόνοβαν που συμμετείχε στη συγκέντρωση στο Σίνδεϊ. Στην Τύνιδα, περίπου 200 άνθρωποι ζήτησαν «δικαιοσύνη» και το δικαίωμα να «αναπνεύσουν» απέναντι στον ρατσισμό που «τους πνίγει».

Στο Βέλγιο και στη Γερμανία

Στη Λιέγη, στο ανατολικό Βέλγιο, 700 διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά του ρατσισμού, μολονότι οι αρχές είχαν απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις. Στη Γερμανία, οι παίκτες της Μπάγερν επέδειξαν την αλληλεγγύη τους, φορώντας στην προθέρμανση μπλουζάκια με το σύνθημα: «Κόκκινη κάρτα στον ρατσισμό-BlackLiveMatters», πριν από τον αγώνα με τη Λεβερκούζεν, ενώ στο Βερολίνο, οι διαδηλωτές κατέκλυσαν την Αλεξάντερπλατς. Κινητοποιήσεις έγιναν επίσης, στο Αμβούργο και τη Βαρσοβία. Να σημειωθεί πως οι αστυνομικοί στο Αμβούργο έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών και ήταν έτοιμοι για να αναπτύξουν εκτοξευτήρες νερού, καθώς ορισμένες από τις αντιρατσιστικές συγκεντρώσεις στην πόλη πήραν άσχημη τροπή.

Στο Παρίσι

Οι δύο διαδηλώσεις κατά της αστυνομικής βίας και της ατιμωρησίας των δυνάμεων ασφαλείας είχαν απαγορευτεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν νωρίς το απόγευμα στον Πύργο του Άιφελ και στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, κοντά στην αμερικανική πρεσβεία και το προεδρικό μέγαρο.

Στην Ασία

Πιο περιορισμένης έκτασης ήταν οι διαδηλώσεις στην Ασία. Στο Τόκιο, οι συγκεντρωμένοι διαμαρτύρονταν για την κακομεταχείριση, όπως λένε, ενός Κούρδου τον οποίο σταμάτησαν για έλεγχο οι αστυνομικοί ενώ οδηγούσε και τον έριξαν στο έδαφος. Οι διοργανωτές εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στο κίνημα Black Lives Matter. «Θέλω να δείξω ότι υπάρχει ρατσισμός στην Ιαπωνία τώρα», είπε η 17χρονη μαθήτρια Ουακάμπα. Στη Σεούλ, δεκάδες Νοτιοκορεάτες και αλλοδαποί ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στην πόλη. Κάποιοι φορούσαν μαύρες μάσκες με το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω στα κορεατικά». Στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί για να αναχαιτιστεί η πανδημία, οι ακτιβιστές οργάνωσαν μια πρωτότυπη διαδικτυακή κινητοποίηση: ζήτησαν να αναρτηθούν φωτογραφίες και βίντεο ανθρώπων ντυμένων στα μαύρα, με υψωμένη τη γροθιά, που να κρατούν πλακάτ όπου θα εξηγούν γιατί στηρίζουν το κίνημα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments