Διεθνή

Αντετοκούνμπο σε πορεία για τον Φλόιντ: Θέλουμε δικαιοσύνη [vid]

Αντετοκούνμπο σε πορεία για τον Φλόιντ: Θέλουμε δικαιοσύνη [vid]
Αντετοκούνμπο σε πορεία για τον Φλόιντ: Συνοδευόμενος από αρκετούς συμπαίκτες του στους Μπακς, ο Αντετοκούνμπο φορώντας προστατευτική μάσκα, γάντια και μία μπλούζα με το μήνυμα «δεν μπορώ να αναπνεύσω», τίμησε τον Τζορτζ Φλόϊντ, ο οποίος δολοφονήθηκε προ ημερών στην Μινεάπολη από αστυνομικό, κατά την διάρκεια της σύλληψης του.

Αντετοκούνμπο σε πορεία για τον Φλόιντ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει περάσει πολύ δύσκολα στην ζωή του, πριν φθάσει στην κορυφή του κόσμου. Ο Ελληνας άσος, με καταγωγή από την Νιγηρία, είχε δύσκολα παιδικά χρόνια, σε οικονομικό επίπεδο, όμως η οικογένεια του φρόντισε να τον «οπλίσει» -όπως και τα αδέλφια του- με αξίες και ιδανικά, όπως ο σεβασμός και η αλληλεγγύη. Ο Giannis έχει δηλώσει πολλές φορές ότι δεν ξεχνά ποτέ αυτά τα χρόνια και πως αποτελούν οδηγό για την ζωή και την εξέλιξη του. Και φρόντισε να το αποδείξει για ακόμη μία φορά, καθώς -μαζί με την οικογένεια του- συμμετείχε σε ειρηνική διαδήλωση κατά του ρατσισμού στο Μιλγουόκι.

Συνοδευόμενος από αρκετούς συμπαίκτες του στους Μπακς, ο Αντετοκούνμπο φορώντας προστατευτική μάσκα, γάντια και μία μπλούζα με το μήνυμα «δεν μπορώ να αναπνεύσω», τίμησε τον Τζορτζ Φλόϊντ, ο οποίος δολοφονήθηκε προ ημερών στην Μινεάπολη από αστυνομικό, κατά την διάρκεια της σύλληψης του. Αυτή η φράση, ήταν τα τελευταία λόγια του νεκρού Αφροαμερικανού και πλέον έχει γίνει παγκόσμιο σύνθημα κατά των διακρίσεων και της αστυνομικής βίας.

Σε κάποια στιγμή, ο Αντετοκούνμπο, απευθυνόμενος στο πλήθος, είπε: «Αυτή είναι η πόλη μας και ήλθαμε εδώ για να στηρίξουμε την προσπάθεια. Θέλουμε την αλλαγή, θέλουμε Δικαιοσύνη και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Θέλω το παιδί μου να μεγαλώσει εδώ στο Μιλγουόκι και να μην φοβάται να περπατά στους δρόμους. Δεν θέλω το παιδί μου να έχει μίσος στην καρδιά του», γνωρίζοντας την αποθέωση από τους συγκεντρωμένους. Οι διαδηλώσεις στο Μιλγουόκι είναι από τις πιο έντονες στις ΗΠΑ, με τους διαδηλωτές να υποστηρίζουν ότι δεν θα σταματήσουν, μέχρι να δουν συστηματικές αλλαγές που αποδεικνύουν ότι η ζωή των μαύρων έχει σημασία.

Ωστόσο υπενθυμίζεται πως απαγγέλθηκαν κατηγορίες στους άλλους τρεις αστυνομικούς που ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντα σύμφωνα με τη γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ. Την ανακοίνωση έκανε ο εισαγγελέας της πολιτείας, Κιθ Έλισον, ο οποίος ανέφερε ότι οι αστυνομικοί θα βρεθούν αντιμέτωποι ως συνεργοί στο έγκλημα που συγκλονίζει τις ΗΠΑ. Την ίδια ώρα, η εισαγγελία της Μινεσότα ενισχύει τις κατηγορίες κατά του Ντέρεκ Σόβιν σε ανθρωποκτονία δευτέρου βαθμού, όπως ανακοίνωσε η Κλόμπουσαρ.

«Ο γενικός Εισαγγελέας της Μινεσότα, Κιθ Έλισον, αυξάνει τις κατηγορίες εναντίον του Ντέρεκ Τσόβιν σε δεύτερο βαθμό για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και επίσης απαγγέλλει κατηγορίες σε ακόμη τρεις αστυνομικούς», δήλωσε η γερουσιαστής της Μινεσότα μέσω Twitter. «Ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την απονομή δικαιοσύνης».Υπενθυμίζεται πως δύο ξεχωριστά ιατροδικαστικά πορίσματα διαπίστωσαν ότι ο 46χρονος Αφροαμερικανός πέθανε από ανθρωποκτονία. Είχε προηγηθεί η απόλυση των τεσσάρων κατηγορουμένων από τον αρχηγό της αστυνομίας της Μινεάπολης, Medaria Arradondo, ο οποίος είπε ότι ήταν «ένοχοι» για τον θάνατο του Φλόιντ.

Σημειώνεται πως τόσο η οικογένεια του θύματος όσο και χιλιάδες διαδηλωτών εντός και εκτός ΗΠΑ ζητούν την καταδίκη των τεσσάρων αστυνομικών για ανθρωποκτονία με ρατσιστικό υπόβαθρο.Ο Τζορτζ Φλόιντ έχασε τη ζωή του την 25η Μαΐου, κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από αστυνομικές δυνάμεις στη Μινεάπολη. Σύμφωνα με βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας, παρότι ο 46χρονος δεν αντιστάθηκε στους αστυνομικούς, οι τελευταίοι τον έριξαν στο έδαφος ενώ -τουλάχιστον- ένας εξ αυτών πατούσε τον λαιμό του θύματος με το γόνατό του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments